El president durant la roda de premsa
  • El Consell Executiu ha aprovat avui el Pla de Govern 2011-2014, que concreta vuit eixos d’actuació i 474 objectius
 
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha presentat en roda de premsa el Pla de Govern 2011-2014, que ha aprovat avui el Consell Executiu. El cap del Govern ha dit que el Pla “és la nostra carta de navegació, que orienta l’acció de Govern per als propers quatre anys i fixa uns rumbs i uns itineraris”. El president Mas ha definit el Pla com “el nostre compromís amb la ciutadania” i com “un contracte que assumim amb el conjunt del poble de Catalunya”.
 
El cap de l’executiu ha assenyalat que el Pla de Govern per al 2011-2014 “significa un compromís amb la ciutadania, perquè es deriva del nostre programa electoral i del debat d’investidura” i ha afegit que “són compromisos amb òptica de Govern, que parteixen de la situació real, que és pitjor del que ens pensàvem. Però un Govern seriós ha de partir de la situació real”. El president ha indicat queés un pla a quatre anys i que té per objectiu que “la situació vagi millorant en el decurs de la legislatura”.
 
Artur Mas també ha dit que “és una eina de transparència” perquè la ciutadania coneixerà quins són els compromisos i podrà “fer un seguiment i una avaluació del que va fent el Govern en funció d’aquesta carta de navegació”
 
Grans reptes: Primer, creació d’ocupació
El president Mas ha concretat els deu grans reptes del Pla 2011-2014 i ha destacat especialment el primer, que és la creació d’ocupació, de la qual ha dit que “no és només un objectiu de Govern, ha de ser també un objectiu de país, hi ha molta gent implicada”. El president ha dit que “si Catalunya vol reduir l’atur a la meitat en els pròxims quatre o cinc anys això ha de ser una operació de país”, que afecta patronals, sindicats, universitats i sistema educatiu. Respecte a la implicació del Govern en aquesta operació de país, el president ha assegurat que “ens hi deixarem la pell”.

El cap de l’executiu ha augurat que les dades d’ocupació del mes d’abril seran per primer cop positives, de baixada de l’atur i ha dit que “la tendència que hem observat va en aquesta línia i trencaria la dels primers tres mesos de l’any”.
El cap del Govern ha destacat també l’eix dedicat a la millora de la situació financera de l’administració i ha assenyalat que “la reducció del dèficit és una necessitat que tenim si volem seguir jugant en la Champions europea”. Artur Mas ha dit que “si volem jugar la Lliga Europea hem de complir unes normes perquè, si no, no ens deixarien diners”. El president ha afegit que “aquest Govern no permetrà que arribem a aquest punt. Aquest Govern no serà irresponsable, però tindrà coratge”.
 
El cap del Govern s’ha referit, també, a les mesures del Govern per aturar “una escalada de despesa que si fos sense control liquidaria l’estat del benestar i ens portaria cap al precipici” i ha dit que “el Govern no ho fa perquè li agrada sinó perquè està obligat a aturar el descontrol de la despesa”. El president ha conclòs que “és un acte de màxima responsabilitat i el Govern demana la corresponsabilització del conjunt de la societat”.
 
Respecte a l’eix sobre les relacions entre Catalunya i Espanya, el president Mas ha reiterat la necessitat d’un pacte fiscal que permeti a Catalunya administrar els recursos que paguen els ciutadans i que una part important dels seus impostos es quedin a Catalunya.
 
Aquests deu grans reptes es concreten en el Pla de Govern en vuit eixos d’actuació, en 64 àmbits i amb un total de 474 objectius.
Més acords de Govern
A més del Pla 2011-2014, el Govern ha aprovat altres acords, entre els quals el president ha destacat que ja s’han concretat les primeres línies del Pla d’Activitat Creditícia de l’Institut Català de Finances, aprovat pel Govern la setmana passada, i que preveu destinar 2.200 milions d’euros a les empreses catalanes a través de noves línies de crèdit i finançament. Artur Mas ha dit que aquest pla està destinat a “fer bullir l’olla, fer funcionar l’economia real, que és l’economia productiva”. Les línies que ha aprovat el Govern són una de 200 milions per a crèdits i una altra de 500 per a avals.
El cap de l’executiu també s’ha referit a un informe presentat en la reunió del Govern per la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, sobre l’esforç que s’està fent en aquest àmbit malgrat la situació econòmica. Artur Mas ha destacat que s’està facilitant que els pares puguin escollir el centre educatiu on estudien els seus fills i que el curs que ve haurà crescut el nombre d’aules de P3 amb una ràtio de 25 alumnes per classe.
 
El president també ha destacat altres acords destinats a desburocratitzar l’administració, entre els quals es troba la reducció de l’estructura administrativa dels departaments de Benestar Social i Família i de Salut, que ha situat en la línia de l’austeritat i l’aprimament de les estructures polítiques i administratives de la Generalitat.
 
Altres temes d’actualitat
 
En el torn de preguntes de la roda de premsa posterior a la reunió de Govern, el president Mas ha parlat sobre la mort d’Osama Bin Laden i ha declarat que “a ningú li agrada que algú perdi la vida, però després de tants anys per agafar un malvat d’aquestes característiques, no sempre es pot fer tot com un voldria”. El cap de l’executiu ha assegurat que “des dels governs farem tot el que calgui perquè la ciutadania se senti protegida”.
 
Respecte a la decisió del Tribunal Suprem sobre Bildu, Artur Mas ha dit que “sóc més partidari de deixar que les opcions polítiques parlin en democràcia, sempre i quan siguin opcions polítiques, allunyades del terrorisme i la violència” i haafegit que “la meva impressió és que està més a prop d’una expressió política”. El cap de l’executiu ha dit que respectava la decisió del Tribunal Suprem, però considera que “com a criteri, si els projectes són polítics i s’allunyen de la violència, millor que parlin que no pas que es quedin a casa”.
 

2  

Imatges

Fotografia del Consell Executiu. Autor: Jordi Bedmar

Fotografia del Consell Executiu. Autor: Jordi Bedmar 1748

Fotografia del president durant la roda de premsa. Autor: Jordi Bedmar

Fotografia del president durant la roda de premsa. Autor: Jordi Bedmar 430

3  

Vídeos

Tall de vídeo: el president explica en què consisteix aquesta "carta de navegació" que és el pla de govern

Tall de vídeo: el president explica l'esforç que es fa per millorar alguns índex d'escolartizació malgrat la reducció de recursos

Tall de vídeo: el president explica la concreció de la línia de finançament de l'ICF aprovada la setmana passada pel Govern

2  

Fitxers adjunts

Acords de Govern

Acords de Govern
PDF | 61

Resum del Pla de Govern 2011-2014

Resum del Pla de Govern 2011-2014
PDF | 1751