Homs denuncia l'ofensiva constant de l'Estat
 
  • Homs assenyala la necessitat de la Generalitat d’interposar recursos davant la constant vulneració de competències, una situació “sense precedents”

  • El Fons de Competitivitat, les places de funcionaris d’ensenyament o el pla d’inversió per Rodalies en són exemples
 
“Davant l’ofensiva constant del govern socialista de l’Estat espanyol, plantem cara i no ens fa por la polèmica”. Així de contundent s’ha expressat el portaveu del Govern a la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executi, fent referència a l’actitud del govern de Madrid respecte de Catalunya, en diversos fets, com ara el reclamat Fons de Competitivitat del qual aquesta tarda se’n vota una moció proposada per CiU al Congrés dels Diputats perquè es pagui aquest any.
 
Francesc Homs ha assenyalat que entenem des del govern que els interessos de Catalunya van per davant de qualsevol altra circumstància i els temes s’han de plantejar en aquests termes”. En aquest sentit, el secretari general de la presidència ha afegit que aquest “plantar cara passa per interposar dos recursos davant del Tribunal Constitucional” en dos temes que envaeixen les competències autonòmiques. Per això el Govern ha presentat un conflicte positiu de competència davant del TC contra el Pla de Socors Binacional del Túnel del Pertús de la línia d’alta velocitat Perpinyà-Figueres -en estimar que envaeix les competències en matèria de protecció civil- i de l’altra, sobre  diversos articles del Reial decret 102/2011, de 28 de gener, relatiu a la millora de la qualitat de l’aire perquè vulnera la competència de la Generalitat en matèria de medi ambient.
 
Homs ha afegit que “hi havia hagut un intent de negociar davant les agressions de les competències de la institució i exhaurides les vies no queda cap més remei que interposar aquests recursos”.
 
Un segon element de la “constant” ofensiva del Govern, ha remarcat el portaveu del Govern, “és la qüestió relativa a la convocatòria de 1.245 places de mestres que el govern de l’Estat espanyol vol impedir que prosperi, que no es faci” i que “afecta pel cap baix 15.000 persones que s’han presentat a les oposicions”. A més, en aquest cas “les formes han fallat estrepitosament” perquè la Generalitat se’n va assabentar per l’advocat de l’Estat sense cap mena d’avís previ de cap instància política del Govern espanyol. En aquest sentit, Francesc Homs ha aclarit que “el recurs no té cap mena de sentit perquè aquestes persones que es volen presentar no s’ho mereixen i atempta greument les competències que ens correspon desenvolupar  com a institució”.
 
El tercer element d’ofensiva del Govern estatal és el fons de competitivitat. “El Govern vol insistir en la necessitat que tenim col·lectivament que la moció al Congrés obtingui el recolzament de totes les forces polítiques sense excepció catalanes. Fer de nou aquest emplaçament particularment a aquells que havien ofert al Govern de la Generalitat el seu suport” ha subratllat el portaveu. Homs ha recordat que “el fons de competitivitat que és crucial per evolució de l’estabilitat financera de la Generalitat”
 
Pel que fa al pla d’inversions de Rodalies, el que seria el quart exemple de l’ofensiva estatal, Francesc Homs ha explicat que demà hi haurà una reunió amb el Ministeri de Foment “perquè és públic i notori l’incompliment del pla d’inversions” ja que estava previst que l’Estat espanyol invertís 4.000 milions pels anys 2010-2015, i que “en aquests moments tot just n’ha invertit 306”. A més,ha emfatitzat que “cal activar mesures urgents des del punt de vista de la inversió en rodalies perquè no podem estar amb l’ai al cor per aquest servei”.
 
“Aquests 4 exemples il·lustren malauradament que estem davant d’una ofensiva per part del govern de l ‘Estat espanyol respecte els interessos i les competències de la Generalitat de Catalunya” ha conclòs el portaveu del Govern.
 
Acord sobre l’organització territorial de Catalunya en vegueries
 
El Govern ha acordat instar el Parlament de Catalunya a tramitar i aprovar les iniciatives legislatives necessàries per impulsar la constitució real i efectiva de les vegueries com a organització territorial bàsica de Catalunya. El Parlament haurà de proposar al Congrés la modificació de la Llei orgànica i a més haurà de proposar una llei orgànica de modificació dels actuals límits provincials, que reculli les 7 vegueries existents a Catalunya. En aquest sentit, el portaveu del Govern ha aclarit a respecte que “la redacció de la llei de vegueries tal com està redactada ara i amb les modificacions que no s’han a nivell estatal ens portaria a mantenir les 4 províncies, estaríem davant d’una simple modificació del nom”. Francesc Homs ha afegit al respecte que “el grup parlamentari de CiU presentarà una moció per introduir la vegueria del Penedès” i ha recordat que "és un debat que s’ha de fer al Parlament”.
 
Mesures excepcionals per al personal docent no universitari entre 2011 i 2015
 
D’altra banda, el Govern ha aprovat adoptar les mesures excepcionals en matèria de personal docent no universitari dependent de la Generalitat durant el període 2011-2015. Es tracta de mesures de reorganització dels centres i dels efectius docents actuals que tenen com a objectiu garantir les noves necessitats d’escolarització del sistema –amb la incorporació de 15.000 nous alumnes– i, alhora, combatre el fracàs escolar en l’actual marc de crisi econòmica.
 
Al respecte, el portaveu ha remarcat que “si hi ha increment d’alumnes i d’oferta i la plantilla és la mateixa, hem de buscar una situació que permeti disposar més hores lectives en el còmput global”. Perquè això sigui possible cal que es passi 23 a 24 hores en primària i de 18 a 19 en secundària.
 

2  

Imatges

Fotografia reunió Consell Executiu (Autor: Jordi Bedmar)

Fotografia reunió Consell Executiu (Autor: Jordi Bedmar) 374

Fotografia roda de premsa (Autor: Jordi Bedmar)

Fotografia roda de premsa (Autor: Jordi Bedmar) 306

3  

Vídeos

Vídeo de la roda de premsa íntegre

Homs denuncia l'ofensiva constant de l'Estat amb Catalunya

Homs denuncia que Foment no ha complert amb el pla d'inversions de Rodalies

1  

Fitxers adjunts

Acords de Govern

Acords de Govern
PDF | 115