• El nou text ajudarà els consumidors a fer una elecció racional i responsable en la contractació del producte

 

  • El portaveu del Govern qualifica de “penoses i irresponsables” les declaracions del Ministeri de Treball, que ha atribuït l’augment de l’atur als ajustos econòmics
El portaveu del Govern destaca la necessitat de modificar la Llei del Codi de Consum per oferir garanties als usuaris en la contractació de crèdits i préstecs hipotecaris
El Govern de la Generalitat impulsa la modificació del Codi de Consum de Catalunya amb l’objectiu d’augmentar les garanties dels consumidors de crèdits o préstecs hipotecaris i ajudar-los a fer una elecció racional i responsable en relació amb la contractació o no del crèdit o préstec. El Consell Executiu ha donat llum verd avui a la memòria prèvia a l’inici de la tramitació de l’Avantprojecte de modificació de la Llei 22/2010, del Codi de Consum de Catalunya. Una mesura amb la qual l’Executiu vol donar resposta a l’augment de la taxa d’execucions hipotecàries que s’ha produït des de l’inici de la crisi financera mundial, l’any 2007. “Creiem que s’hi havia d’actuar, és evident que no s’hi pot actuar plenament perquè no tenim totes les competències, però actuem tant com podem amb les que tenim”, ha manifestat el portaveu del Govern, Francesc Homs.
 
Tal com va avançar el president de la Generalitat, Artur Mas, en el debat de política general del Parlament de Catalunya, el Govern vol que els usuaris tinguin el màxim de garanties a l’hora de contractar un crèdit o préstec hipotecari, tenint en compte que la crisi econòmica i l’increment de l’atur han perjudicat greument un gran nombre de persones que no poden fer front al pagament del deute. Així, tal com ha detallat el portaveu del Govern i secretari general de la Presidència, la reforma té quatre objectius prioritaris. En primer lloc, incrementar les garanties del consumidor en l’atorgament de crèdits i préstecs. En segon lloc, possibilitar que el deutor pugui comparar sempre, des del moment de la publicitat, el crèdit que se li ofereix amb productes similars del mateix oferent o d’un tercer. En tercer lloc, la reforma fomenta la mediació prèvia a qualsevol altre procediment judicial en els casos d’execució hipotecària i, finalment, incorpora mesures concretes per evitar clàusules abusives en perjudici del consumidor. Estableix que seran abusius els interessos de demora que superin en 2,5 vegades l’interès legal del diner.
 
 
“Estupefacció” per unes acusacions “ofensives, injustes i irresponsables”
 
El portaveu ha mostrat l’“estupefacció” del Govern davant les declaracions “ofensives, injustes i irresponsables” del Ministeri de Treball, que ha atribuït l’increment del nombre d’aturats als ajustos pressupostaris, tenint en compte que l’Estat exigia a l’Executiu retallar el doble. “Aquest mateix Govern espanyol que ens exigia que retalléssim el doble per complir l’objectiu del dèficit ara ens diu que l’atur és conseqüència de les retallades, quan volien retallar el doble i no ens paguen el que ens deuen i actuen com a autèntics morosos; tot junt fa pena”, ha manifestat. I ha sentenciat: “aquestes declaracions no només són desafortunades sinó penoses”.
 
 
En aquest context el portaveu ha reiterat la necessitat de mantenir, com a única “alternativa”, la política d’austeritat del Govern per fer front a l’actual situació econòmica: “hem demostrat amb escreix que no ens movem per tacticismes ni electoralismes. Hem actuat amb determinació, no hem enganyat ningú, sabem que és un tema aspre, però amb aquesta determinació seguirem, perquè no tenim alternativa si volem preservar l’estat del benestar”. “Si ara tenim por de prendre decisions antipàtiques les acabaran pagant les properes generacions”, ha reblat.

2  

Imatges

Fotografia del Consell Executiu (Autor: Jordi Bedmar)

Fotografia del Consell Executiu (Autor: Jordi Bedmar) 526

Fotografia roda de premsa (Autor: ACN)

Fotografia roda de premsa (Autor: ACN) 1127

3  

Vídeos

Insert de vídeo: el portaveu del Govern respon les acusacions del Ministeri de Treball sobre l'atur

Insert de vídeo: el portaveu del Govern sobre la reforma de la Llei del Codi de Consum

Roda de premsa íntegre

1  

Fitxers adjunts

Acords de Govern

Acords de Govern
PDF | 426