El conseller Boi Ruiz destaca la importància del Pla de Salut 2011-2015
  • Articula la reforma del sistema sanitari per donar resposta a les noves necessitats socials del país: les malalties més comunes, l’atenció integral als pacients crònics i la modernització organitzativa
 
  • “Tenim una política irrenunciable de manteniment i sostenibilitat dels drets d’accés i de protecció de la salut a través del sistema públic”, ha remarcat el conseller de Salut
 
  • El Govern també ha aprovat el PUOSC 2012, que amb una inversió de 157 milions d’euros permetrà tirar endavant 1.193 actuacions en diversos municipis catalans
 
  • El portaveu del Govern insisteix que l’Executiu manté la seva “predisposició” a assolir acords de país amb tots els grups parlamentaris i que “tindrà sempre la porta oberta” perquè “el temps exigeix generositat de tothom”
 
  • Homs adverteix que l’Executiu “no es quedarà de braços creuats” si no s’amplia el consens polític al voltant del pacte fiscal, atesa la “majoria absoluta clara i nítida” que existeix al Parlament
 
El Govern ha aprovat avui el Pla de Salut de Catalunya 2011-2015, un document estratègic que articula la reforma del sistema sanitari català per donar resposta a les noves necessitats socials del país: l’abordatge de les malalties més comunes, l’atenció integral als pacients crònics i la modernització organitzativa. Es tracta d’un document “necessari” amb el qual “el Govern pretén donar respostes senzilles als nous problemes que es plantegen en la societat”, perquè “tenim una política irrenunciable de manteniment i sostenibilitat dels drets d’accés i de protecció de la salut a través del sistema públic”, ha manifestat el conseller de Salut, Boi Ruiz, en la roda de premsa posterior al Consell Executiu.
 
“Tots volem el mateix que t’atenguin bé, el més ràpid possible i el més a prop possible, però ha de prevaldre el primer, que em tractin bé, que em curin i que em millorin la meva qualitat de vida, hem de prioritzar que tothom tingui dret i accés amb la màxima qualitat possible”. D’aquesta manera ha exemplificat el conseller Boi Ruiz l’objectiu del Pla de Salut 2011-2015, que pretén garantir l’“equitat” en l’accés al sistema de salut pública i millorar l’atenció i la qualitat de vida dels pacients. Així, el document s’orienta a millorar l’abordatge de les malalties més comuns, com la diabetis, el càncer, la insuficiència cardíaca i respiratòria i la resta de malalties cròniques, reforçant la coordinació entre centres i serveis sanitaris per reduir els desplaçaments entre especialistes i entre centres d’assistència primària i hospitals i oferir una atenció més ràpida i eficaç.
 
Justament, per garantir la màxima rapidesa possible en l’atenció, el pla fixa com a objectiu reduir els temps d’espera dels pacients i prioritza especialment els diagnòstics ràpids de càncer i els terminis per iniciar-ne el tractament. “L’objectiu és que entre la sospita i el diagnòstic no passin més de 30 dies”, ha manifestat el conseller, qui ha anunciat en aquest sentit que s’implantarà un nou sistema de gestió per reduir les llistes d’espera “Volem gestionar centralitzadament a cada regió sanitària les llistes d’espera i buscar en aquesta llista única com podem prioritzar, accelerar, reduir i frenar aquest increment que hem tingut els últims mesos, fruit de la situació econòmica”, ha explicat.
 
Així mateix, estableix deu malalties prioritàries que cal tractar de forma integrada, per millorar la qualitat de vida dels malalts i la seva autonomia. La diabetis, la insuficiència cardíaca i la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) es tractaran de forma integrada en el 80% del territori el 2012. Mentrestant, des dels centres d’atenció primària es començarà a prescriure activitat física, com a tractament específic per a les persones sedentàries d’alt risc amb l’objectiu de reduir el risc de patir malalties cròniques. 100.000 pacients participaran en la fase pilot del projecte.
 
 
PUOSC 2012
 
El Govern també ha aprovat en la reunió d’aquest matí el Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC) del 2012, que amb una inversió de 157.835.519 euros permetrà tirar endavant 1.193 actuacions en diversos municipis. Es tracta del principal instrument del Govern de suport al món local, “un instrument eficaç particularment per als petits i mitjans municipis”, en paraules del portaveu del Govern i secretari general de la Presidència, Francesc Homs.
 
 
‘Predisposició a acords de país’
 
El portaveu ha mostrat el “desconcert” del Govern davant del PSC per haver anunciat el trencament de negociacions amb l’Executiu. “Divendres van enviar carta donant suport al Govern per l’aeroport i el corredor mediterrani i dilluns diuen que partien peres amb el Govern”, ha remarcat
 
Homs ha insistit en la “predisposició” del Govern a assolir acords de país amb els principals grups parlamentaris, ja que la situació econòmica requereix “la suma de tots”. “Tindrem sempre la porta oberta per mirar d’arribar acords amb tothom, perquè el temps exigeix generositat de totes les forces polítiques i del Govern el primer”, ha manifestat.

En aquest sentit ha subratllat la importància d’assolir el màxim consens possible al voltant del pacte fiscal, “un acord de país on fora bo que fóssim tots”. Homs ha advertit, però, que el Govern “no es quedarà de braços creuats” si no és possible “sincronitzar el gran consens social” existent amb el consens polític. “No ens quedarem de braços creuats. Si realment s’autoexclouen, nosaltres seguirem el camí igualment, perquè aquesta majoria absoluta rellevant que existeix al Parlament hi és d’una manera molt clara i nítida. No deixarem plantejar coses mentre tinguem el suport democràtic necessari per fer-ho”, ha sentenciat.
 
D’altra banda, Homs ha reiterat el “rebuig clar” del Govern davant del projecte del corredor ferroviari central que el Ministeri de Foment ha tornat a posar sobre la taula en paral·lel al corredor mediterrani. “Rebuig clar perquè és antieuropeu i antieconòmic”, ha reblat el portaveu.
 

2  

Imatges

Fotografia Consell Executiu

Fotografia Consell Executiu 402

Fotografia roda de premsa

Fotografia roda de premsa 291

3  

Vídeos

Roda de premsa íntegre

Tall de vídeo: el conseller Boi Ruiz explica l'objectiu del Pla de Salut 2011-2015

Tall de vídeo: el portaveu adverteix que "no es quedarà de braços creuats" si no s'amplia el consens polític al voltant del pacte fiscal

2  

Fitxers adjunts

Acords del Govern

Acords del Govern
PDF | 214

Presentació Pla de Salut 2011-2015

Presentació Pla de Salut 2011-2015
PDF | 2021