• L’objectiu és “dinamitzar econòmicament aquest sector productiu”, així com “donar confiança als consumidors, seguretat al productor i posar en valor els productes del camp”, segons ha destacat el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí
  • El Govern crea la Secretaria d’Hisenda per desplegar l’Administració tributària de Catalunya, “un missatge clar  inequívoc que no podem deixar de crear estructures d’estat i de preparar-nos per quan arribi el moment de poder gestionar els nostres impostos i poder tenir una hisenda pròpia”, ha subratllat el conseller de la Presidència, Francesc Homs
  • L’Executiu també aprova portar al Tribunal Constitucional el decret espanyol d’FP dual per invasió de competències
Consellers Homs i Pelegrí
El Govern ha aprovat avui el decret de creació d’una acreditació específica per a la venda de proximitat de productes agroalimentaris, per “dinamitzar econòmicament el sector” i “donar confiança als consumidors, seguretat al productor i posar en valor els productes del camp”, segons ha destacat el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, en la roda de premsa posterior al Consell Executiu.
 
L’acreditació, de caire voluntari i reivindicada pels mateixos productors, els permetrà identificar els seus productes com a procedents d’una explotació agrària ubicada a Catalunya.
 
“La pràctica de la venda de proximitat, amb conceptes com l’slow food o el Km 0, cada cop té més interès per als consumidors”, ha constatat Pelegrí, ja que ofereix garanties de seguretat, qualitat i frescor dels aliments, i amb aquest decret el Govern “adequa al màxim la realitat a les dinàmiques actuals en l’àmbit agroalimentari”.
 
Per venda de proximitat s’entén la comercialització directa o bé de circuit curt, que redueix el procés de trasllat i intermediació dels productes. D’aquesta manera es facilita el coneixement del consumidor sobre els productes i productors, s’ajuda a la viabilitat econòmica del camp català i, consegüentment, al desenvolupament socioeconòmic de les zones rurals.
 
En aquest sentit, el conseller d’Agricultura ha remarcat que l’acreditació aprovada avui pot actuar com a “reclam turístic” i ha apostat per la col·laboració entre turisme rural i restauració a través del consum de productes de proximitat i de temporada.
El logotip amb què s’identificaran els productes i els productors agraris que venen directament consisteix en una fletxa que envolta una tipografia amb la inscripció Venda de Proximitat i el subtítol circuit curt o directa segons la imatge que s’hagi d’utilitzar per a cada cas.
 
Creació de la Secretaria d’Hisenda per desplegar l’Administració tributària de Catalunya

El Govern ha donat el vistiplau al Decret de reestructuració del Departament d’Economia i Coneixement. La principal novetat del nou organigrama és la conversió de la Secretaria d’Economia en la nova Secretaria d’Hisenda, per reforçar les estructures de la hisenda de la Generalitat i portar a terme el desenvolupament de l’Administració tributària de Catalunya. En aquest sentit, la nova secretaria assumeix l’Agència Tributària de Catalunya com a òrgan encarregat de la gestió, la liquidació, la inspecció i la recaptació dels tributs propis de la Generalitat i dels tributs estatals cedits.
 
Segons ha afirmat el conseller de la Presidència, Francesc Homs, es tracta d’una “decisió política enfocada als compromisos de la legislatura”, en referencia a la creació de la futura administració tributària de Catalunya. “Enviem un missatge clar  inequívoc”, ha subratllat Homs, “que no podem deixar de crear estructures d’estat i de preparar-nos per quan arribi el moment de poder gestionar els nostres impostos i poder tenir una hisenda pròpia”. “Si aspires a una competència com aquesta, no es pot fer de la nit al dia, has de preparar-te abans”, ha explicat.
 
Entre les competències de la Secretaria d’Hisenda també s’inclouen la supervisió de la gestió i explotació de l’activitat relacionada amb els joc i les apostes de les quals s’encarrega l’Entitat Autònoma de Jocs i Apostes, i l’empresa pública Infraestructures de la Generalitat de Catalunya, SAU (Infraestructures.cat).
 
El Govern porta al Tribunal Constitucional el decret espanyol d’FP dual per invasió de competències

El Govern també ha aprovat avui presentar un conflicte positiu de competència davant el Tribunal Constitucional contra el Reial decret espanyol 152/2012, de regulació de la formació professional dual en el sistema educatiu, en considerar que vulnera la distribució competencial constitucional i estatutària i constitueix una invasió de les competències pròpies de la Generalitat.
 
L’Executiu considera que el reial decret espanyol regula aspectes organitzatius de la formació professional dual que no li pertoquen, tal com estableix la jurisprudència del Tribunal Constitucional dictada en diverses sentències sobre aquesta matèria.
 
 La mesura arriba després que el Govern espanyol haig rebutjat el requeriment previ d’incompetència presentat per la Generalitat i que el Consell de Garanties Estatutàries hagi apreciat inconstitucionalitat en alguns dels articles de la norma estatal.
 
Nomenaments
 
El Consell Executiu també ha aprovat diversos nomenaments en la reunió d’avui: Albert Carreras, secretari general d’Economia i Coneixement; Georgina Arderiu secretària d’Hisenda; Francesc Xavier Flores, director general de Carreteres; Ricard Font, secretari de Territori i Mobilitat; Pere Padrosa, director general de Transports i Mobilitat; Damià Calvet, director de l’INCASOL; Joan Mateo, secretari de Polítiques Educatives; Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística; Xavier Martorell, director general de Serveis Penitenciaris; i Elisabet Abat, directora Centre Iniciatives per a la Reinserció.

2  

Imatges

Foto de la roda de premsa. Autor: Rubén Moreno

Foto de la roda de premsa. Autor: Rubén Moreno 675

Foto de la roda de premsa. Autor: Rubén Moreno

Foto de la roda de premsa. Autor: Rubén Moreno 697

1  

Vídeos

Vídeo íntegre de la roda de premsa

3  

Fitxers adjunts

Foto del Consell Executiu. Autor: Rubén Moreno

Foto del Consell Executiu. Autor: Rubén Moreno
JPG | 782

Acords del Govern en PDF

Acords del Govern en PDF
PDF | 797

Logotip Venda proximitat

Logotip Venda proximitat
PDF | 330