• El cap de l’Executiu anuncia un recurs contra el Govern espanyol pel repartiment “injust i il·legal dels dèficits, que vulnera la llei d’estabilitat pressupostària”
  • El Govern acorda mantenir la pròrroga pressupostària i ja treballa en els comptes del 2014
  • Artur Mas assenyala que “només podem complir el dèficit si l’Estat ens paga el que ens deu i millorem els ingressos”
  •  El president insisteix que “no podem fer més retallades addicionals perquè hem tocat os”

 

President Mas
 
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha anunciat que el Govern ha acordat avui mantenir la pròrroga pressupostària i treballar en l’elaboració dels comptes del 2014. Així mateix, ha informat que el Govern ha decidit presentar un recurs contenciós administratiu contra el Govern espanyol pel repartiment “injust i il·legal dels dèficits, que vulnera la llei d’estabilitat pressupostària, perquè contradiu el principi de proporcionalitat”.
 
El cap de l’Executiu, que ha fet aquests anuncis durant la roda de premsa posterior a la reunió de Govern, ha assenyalat que “no podem fer més retallades addicionals, perquè hem tocat os” i ha dit que amb el sostre de dèficit que marca l’Estat, els pressupostos del 2014 “només els podem fer a base de millorar els nostres ingressos”. El president ha detallat quatre vies per fer-ho, entre les quals destaca que el Govern central “ens pagui els deutes d’una vegada per totes”. En aquest sentit, ha anunciat que els pressupostos de l’any vinent inclouran una partida que seran els deutes acumulats pendents de cobrar, “com els 759 milions d’euros que ens deuen des del 2011”.
 
Una altra via amb la qual el president espera millorar els ingressos és el nou sistema de finançament, que s’ha d’aprovar l’any vinent, amb efectes 1 de gener de 2014. “Aspirem a què a Catalunya li toquin més diners”, ha assenyalat Artur Mas, i ha afegit que “seria just, perquè si aportem molts diners és lògic aspirar a què ens toqui una part”. “Batallarem fins a l’últim cèntim d’euro, perquè són els diners dels ciutadans de Catalunya”, ha subratllat. També s’ha mostrat partidari que hi hagi més recursos per al conjunt de les autonomies, i ha demanat al Govern central que “s’estrenyi més el cinturó i no l’estreny tant als altres”.
 
Durant la seva compareixença, el president ha revelat que la bestreta que farà l’Estat a Catalunya el 2014, que es fa en funció de la recaptació d’impostos, serà de 500 milions d’euros menys que la d’enguany. Artur Mas ha assenyalat que “és una contradicció que parlin de recuperació econòmica i en el moment de repartir els diners, res de res”. “Per tant, una via per recuperar ingressos és aquesta”, ha dit.
 
La quarta via per millorar els ingressos anunciada pel cap del Govern és que es compensi Catalunya “per algun impost que hem decidit posar i que a Madrid ens han bloquejat”, com el de la banca. El president ha demanat a l’Estat que igual que ha fet amb altres comunitats “se’ns compensi por aquell impost que hem posat sobre la banca i que ells van anul·lar”.
 
Límit de dèficit mínim de l’1,8%
En un altre moment de la seva intervenció, el cap de l’Executiu ha explicat que tant el conseller d’Economia i Coneixement com ell mateix van advertir al Govern de l’Estat que “estàvem disposats a fer els pressupostos del 2013 si, com a mínim, se’ns assignava un 1,8% de dèficit”. Però davant la xifra assignada de l’1,58%, el president ha dit que “serem coherents i plantarem cara i la primera manera de fer-ho és prorrogar els pressupostos”. Aquesta pròrroga dels comptes l’aprovarà el Consell Executiu en la seva pròxima reunió, el 27 d’agost.
 
El president Mas també ha anunciat que ha parlat avui mateix amb la presidenta del Parlament i li ha comunicat la intenció del Govern de comparèixer a partir de finals d’agost, un cop aprovada la pròrroga del pressupost del 2012, “per donar la cara i totes les explicacions que calgui per ser transparents”. “El que fem no és només comptabilitat, sinó que, sobretot, són polítiques que afecten a la gent, al dia a dia de les persones, les famílies, les empreses”, ha reblat.
 
En aquesta línia, i a preguntes dels mitjans, el president s’ha referit a l’informe del síndic de greuges sobre els casos de malnutrició infantil i ha remarcat que “no hem disminuït el nostre pressupost per atenció a urgències socials”, com tampoc ho han fet els ajuntaments o les entitats socials. El president ha demanat que “parlem amb una mica més de cura, perquè el síndic, a part de reconèixer que no s’ha disminuït aquestes partides, diu que a Catalunya de fam no n’hi ha”.

1  

Vídeos

Vídeo íntegre de la roda de premsa

3  

Fitxers adjunts

Foto de la roda de premsa. Autor: Rubén Moreno

Foto de la roda de premsa. Autor: Rubén Moreno
JPG | 579

Foto de la reunió del Govern. Autor: Rubén Moreno

Foto de la reunió del Govern. Autor: Rubén Moreno
JPG | 779

Acords del Govern en PDF

Acords del Govern en PDF
PDF | 150