Acords de Govern

L'objectiu és situar el dèficit a l'1,1% el 2013, d'acord amb la UE

El Govern aprova un nou paquet de mesures per reduir el dèficit de la Generalitat en 1.670 milions el 2010

Es reprogramaran temporalment inversions en obra pública per valor de 532 milions d'euros i despareixeran 63 entitats del sector públic per tal d'estalviar

query_builder   1 juny 2010 17:59

thumb_up Acords del Govern

L'objectiu és situar el dèficit a l'1,1% el 2013, d'acord amb la UE

El Govern aprova un nou paquet de mesures per reduir el dèficit de la Generalitat en 1.670 milions el 2010

Es reprogramaran temporalment inversions en obra pública per valor de 532 milions d'euros i despareixeran 63 entitats del sector públic per tal d'estalviar

 
  • No es cobriran les baixes per jubilació, es reduirà la partida per a personal substitut i de reforç, i disminuirà un 5% el nombre d’alts càrrecs i directiu d’empreses públiques
  • Es crearan dos nous trams en la part autonòmica de l’IRPF per a les rendes superiors a 120.000 euros, un 0,5% dels contribuents
  • El Govern també aprova destinar 83,6 milions d’euros per mantenir més de 46.000 places de llars d’infants
Roda de premsa del Govern
El Govern ha aprovat avui un conjunt d’acords amb l’objectiu de contenir la despesa i reduir el dèficit públic que comportaran un estalvi de 1.670 milions d’euros durant aquest any. Aquests acords afecten àmbits com el personal, les inversions públiques, la programació de la prestació de serveis i la simplificació de l’administració pública. Les iniciatives aprovades complementen el decret de mesures urgents aprovat el dissabte passat. 
Aquest conjunt de mesures han de fer compatible la reducció del dèficit públic amb la consolidació de les prestacions de l’Estat del benestar que són competència de la Generalitat de Catalunya, alhora que han de permetre reduir el dèficit públic a l’1,1% del PIB el 2013, d’acord amb el que marca el Pacte d’estabilitat i Creixement de la UE.
             
El conseller d’Economia i Finances, Antoni Castells, que ha comparegut a la roda de premsa posterior al Consell de Govern, ha destacat que el Govern fa tot el que cal” perquè Catalunya continuï sent “una economia de tota solvència”. “Fent ara les coses bé, per convenciment i no perquè ens obliguen, estem dient a tothom que Catalunya continua sent un lloc privilegiat perquè l‘economia torni a anar amunt ràpid, que és el que ens convé”, ha afirmat.
Roda de premsa del Govern
 
També ha comparegut el conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal que ha recordat que ja fa gairebé 4 anys que el Govern pren mesures de contenció, austeritat, i rebaixa de la despesa pública, per intentar anticipar-se als efectes de la crisi. Nadal ha afirmat que el Govern “és molt conscient que ha de combinar alhora l’ajustament de la despesa amb la capacitat de no parar la màquina” i ha admès que si es demana un gran esforç a la ciutadania, “ningú no entendria que no ho faci l’administració”.
 
Entre les mesures aprovades avui, el Govern ha acordat, en l’àmbit de l’obra pública, l’endarreriment temporal d’inversions de Gisa, Ifercat i ICF-Equipaments, així com la ralentització de la resta d’inversions per valor del 10% del seu valor pressupostat enguany. En total, l’estalvi en les partides relacionades amb la inversió ascendirà a 531,1 milions d’euros. “Pel que fa a obres no licitades” ha explicat el conseller Nadal, la producció que es preveu pel 2010 és zero”, i ha apuntat que les obres licitades i encara no adjudicades, s’iniciaran el gener de 2011.
 
El Govern també ha acordat mesures d’estalvi complementari en les despeses de personal i ajustos de plantilla, que complementen les aprovades dissabte passat: es reduirà un 10% la partida pressupostària destinada a finançar personal substitut, de reforç i les hores extraordinàries, a excepció dels casos que afectin mestres i del personal sanitari. També s’ha acordat que només es cobriran el 50% de les jubilacions que es produeixin entre el personal docent, sanitari, d’emergències i del SOC; i reduir un 5% el nombre d’alts càrrecs i directius de les empreses públiques.
 
Pel que fa la racionalització de l’administració, el Govern ha acordat reduir el nombre d’entitats del sector públic, que es reduirà en 63 entitats mitjançant processos d’integració, fusió o dissolució. En aquest àmbit, també s’ha acordat que els departaments presentin al Departament d’Economia i Finances un pla individualitzat d’estalvis addicionals abans del mes de setembre.
 
Finalment, el Govern també ha concretat diversos canvis en el tram autonòmic de l’IRPF amb l’objectiu que les rendes més altes contribueixen en major mesura a la reducció del dèficit públic. Els canvis afectaran aproximadament 20.000 contribuents, un 0,5% dels declarants d’aquest impost. La modificació d’aquest tribut preveu crear dos nous trams: un, per a les rendes superiors a 120.000 euros, que veuran augmentat el tipus en dos punts; i un segon tram per a les rendes que superin els 175.000 euros anuals, que es gravaran amb 4 punts addicionals.
 
83,6 milions d’euros per mantenir més de 46.000 places de llars d’infants
                    
En l’àmbit dels serveis a les persones, aquest curs el Govern destina 83,6 milions d’euros per al manteniment de més de 46.583 places de llars d’infants. Avui ha aprovat una subvenció de 39,8 milions d’euros adreçats als ajuntaments per a les llars d’infants que disposen de més de 166 places de 0 a 3 anys. La resta de places d’escoles bressol municipals, a les quals es destinen 43,7 milions d’euros, es financen per altres procediments.
 
 
 
 
Condemna a l’atac d’Israel contra la flota humanitària amb destí a Gaza
 
El Govern de la Generalitat de Catalunya condemna enèrgicament l’atac per part de les Forces Armades d’Israel contra la flota humanitària amb destí a Gaza que ha causat nombroses morts i persones ferides i expressa les seves condolences als familiars de les víctimes i desitja una ràpida recuperació a les persones ferides. Així mateix, demana l’alliberament immediat de les persones retingudes per les forces de seguretat israelianes en aquesta operació.
 
El Govern de la Generalitat se suma a la Unió Europea i al Consell de Seguretat de Nacions Unides en la demanda d’una investigació ràpida, rigorosa, imparcial i transparent dels esdeveniments i fa una crida a la depuració de responsabilitats. Considera aquesta operació militar d’Israel absolutament desproporcionada i injustificada, com també ho és la situació de bloqueig a la que es troba sotmès el territori de Gaza per part d’Israel. És per això que demana l’aixecament de totes les restriccions a la lliure circulació de persones, béns i mercaderies a la Franja de Gaza.
 
El Govern de la Generalitat recorda que la lògica de la violència i la força militar mai no aconseguiran portar la pau al Pròxim Orient. És només a través del diàleg i la cooperació que les converses de pau tindran possibilitats d’èxit.
 
Posicionament en relació al “cas Pretòria”
El conseller Castells i el conseller Nadal han insistit una vegada més que el sumari del “cas Pretòria” demostra que el Govern no ha fet cap tracte de favor a ningú. Han afegit que habitualment mantenen entrevistes amb aquelles persones que ho sol·liciten pel càrrec que ocupen i han volgut deixar molt clar que aquest Govern no s’ha deixat pressionar, ni influenciar.
7  

Vídeos

Vídeo: el conseller Castells destaca la solvència de l'economia catalana

Vídeo: el conseller Nadal explica que el Govern fa quatre anys que treballa per anticipar-se als efectes de la crisi

Vídeo: El Govern crearà dos nous trams en la part autonòmica de l'IRPF per a les rendes superiors a 120.000 euros

Vídeo: El Govern reprogramarà temporalment inversions en obra pública per valor de 532 milions d'euros

Vídeo: declaracions del conseller Castells sobre el Cas Pretòria

Vídeo: declaracions del conseller Nadal sobre el Cas Pretòria

Roda de premsa del Govern íntegra

4  

Fitxers adjunts

Acords de Govern en format PDF

Acords de Govern en format PDF
PDF | 110

Pla de racionalització del sector públic de la Generalitat de Catalunya

Pla de racionalització del sector públic de la Generalitat de Catalunya
PPT | 223

ANNEX 1: Propostes d'actuació del Pla de racionalització

ANNEX 1: Propostes d'actuació del Pla de racionalització
DOC | 175

Pla de racionalització del sector públic de la Generarlitat de Catalunya

Pla de racionalització del sector públic de la Generarlitat de Catalunya
DOC | 254

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia