• La nova regulació estableix de forma expressa que les persones que intervenen en els procediments de contractació no poden acceptar regals o qualsevol altre benefici
  • El Govern veu Europa com “un espai de democràcia i llibertat” i “saluda la victòria de l’europeisme” a França
  • Munté: “Estaria bé que el Govern de l’Estat entengués que la democràcia, per exercir-se, requereix d’urnes”
Roda de premsa
El Consell Executiu ha aprovat l’actualització del Codi de principis i conductes en la contractació pública. El nou text actualitza el contingut del Codi i renova la composició i les funcions de la Comissió d’Ètica en la Contractació Pública de la Generalitat de Catalunya.
 
Amb l’actualització, el Codi “amplia els subjectes obligats a respectar-lo. A partir d’ara s’aplicarà tant a les persones al servei de l’Administració com als agents i operadors econòmics externs a l’Administració que intervenen en la contractació pública”, segons ha destacat la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, durant la roda de premsa posterior a la reunió de l’Executiu. A més, el document estableix de forma expressa que les persones que intervenen en els procediments de contractació no poden acceptar regals o qualsevol altre benefici.
El Codi també renova la composició de la Comissió d’Ètica en la Contractació Pública per una nova estructura departamental, que passa de 14 a 10 membres, per atribuir-li un caràcter més tècnic, i atorgar-li una funció determinant en l’apreciació de l’existència d’un conflicte d’interès. 
 
Pel que fa a l’accés a la informació, el Codi reforça l’accés de la ciutadania als expedients de contractació pública i, per altra banda, crea una bústia confidencial i anònima per rebre consultes i denúncies. 
 
Finalment, la proposta aprovada permet als òrgans de contractació incorporar els objectius de responsabilitat social, sostenibilitat, accés de la petita i mitjana empresa, i  innovació. 
 
El Codi de principis i conductes en la contractació pública es va aprovar el 2014. L’actualització aprovada avui pel Govern adapta el Codi al nou marc legal de la Llei 19/2014, de Transparència, Accés a la Informació Pública i Bon Govern i a la Directiva 2014/24/CE, sobre contractació pública.
 
El Govern veu Europa com “un espai de democràcia i llibertat” i “saluda la victòria de l’europeisme” a França

Coincidint amb el dia d’Europa, que se celebra avui per recordar que el procés de construcció europea ha estat sempre un projecte compartit, la portaveu del Govern, Neus Munté, ha assegurat que Catalunya sempre ha vist Europa “com una aspiració però també com una oportunitat, com un espai de respecte pels drets fonamentals, i de cooperació, un espai llibertat i de democràcia on sempre han prevalgut les respostes respectuoses amb la voluntat popular i també conciliadores”.
 
En nom del Govern, Munté ha saludat el que ha considerat una “victòria de l’europeisme” a França i ha felicitat Emmanuel Macron per la seva elecció com a president de la República, en aquests moments de “nova etapa per Europa i amb la necessitat d’aconseguir una major vinculació entre el propi govern de la Unió i els ciutadans europeus”, ha declarat.
 
Munté: “Estaria bé que el Govern de l’Estat entengués que la democràcia, per exercir-se, requereix d’urnes”

A preguntes dels mitjans de comunicació, la portaveu Munté ha defensat la potestat del Govern de comprar urnes per als diferents processos electorals que es puguin celebrar a Catalunya. Ho ha fet en referència a l’anunci que la Fiscalia prepara una querella contra l’adquisició d’urnes per part del Govern, una informació coneguda el mateix dia que el DOGC publica l’acord marc que permetrà l’homologació d’empreses que puguin fabricar-ne.  
 
“No hi ha cap normativa que impedeixi la compra d’urnes per part del Govern”, ha assegurat Munté. “Estaria bé que el Govern de l’Estat entengués que, per exercir-se, la democràcia requereix d’urnes, i de la mateixa manera que altres governs disposen de les seves urnes pròpies, també en vol tenir de pròpies el Govern de la Generalitat per facilitar aquest exercici de democràcia”, ha afegit.
 
Per a la portaveu, a ningú hauria d’estranyar determinades actituds del Govern “En primer lloc, que exercim amb tota normalitat les nostres competències i obligacions com a Govern, entre les quals hi ha la compra d’urnes. En segon lloc, a ningú li ha d’estranyar que defensem el compromís del Govern de celebrar el referèndum i que el desitgem pactat perquè es una posició majoritària a la societat catalana i, finalment, a ningú li hauria d’estranyar que ens neguem a acceptar les amenaces del Govern del Partit Popular”, ha manifestat. 
 
En aquest sentit, Munté ha explicat que si aquestes amenaces verbals es concreten, el Govern les analitzarà “per defensar la capacitat de les empreses de treballar”. “No entendríem una querella perquè ens empara la llei, no hi ha cap normativa que impedeixi la compra d’urnes, no tindria cap sentit que hi hagués una investigació oberta”, ha insistit. 
 
Segons ha explicat la portaveu, la compra d’urnes per part del Govern “té voluntat de permanència, per ara i pel futur” i està pensada per a tots els diferents processos electorals. 


El Govern inicia la tramitació de la nova Llei vitivinícola de Catalunya

En la reunió d’avui, el Govern també ha aprovat la memòria preliminar de l’Avantprojecte de llei vitivinícola de Catalunya, nova normativa que es preveu aprovar enguany, i que principalment busca adaptar-se a l’europea i donar cobertura amb una norma amb rang de llei d’àmbits regulats per normes comunitàries o estatals. Cal adaptar, doncs, la llei catalana d’ordenació vitivinícola, ja que el seu text resulta parcialment obsolet. 
 
Amb l’adaptació de la nova llei a la normativa comunitària s’aconseguirà un nou text que contindrà els canvis generats per aquesta normativa i en conseqüència donarà més seguretat jurídica als productors i elaboradors de vins de Catalunya.
 

El Govern destina 130 milions d’euros a l’adquisició de 15 nous trens per al metro del Vallès d’FGC

El Govern també ha autoritzat avui l’adquisició de 15 nous trens per al metro del Vallès de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) mitjançant una despesa pluriennal de 130 milions d’euros. La compra de nou material mòbil permetrà incrementar freqüències i donar resposta a l’augment de demanda que està experimentant la línia, accentuat amb el perllongament de Terrassa, i que es potenciarà amb el de Sabadell.
 
 Les noves unitats, que s’han de fabricar, s’aniran incorporant al servei de metro del Vallès a partir de 2019. El nou material permetrà reduir a la meitat la freqüència de pas entre plaça Catalunya i Sabadell, en passar de 10 a 5 minuts. La freqüència entre plaça Catalunya i Terrassa també serà de 5 minuts, quan actualment és de 7-8 minuts.  
 

El Govern acorda que Eurecat ampliï les seves competències i presència territorial amb l’absorció del centre tecnològic lleidatà Maqcentre

D’altra banda, el Govern ha acordat aquest matí ratificar l’absorció del centre tecnològic Maqcentre per part d’Eurecat. Constituït l’any 2008 i establert a Lleida, Maqcentre està especialitzat en la innovació i R+D en els àmbits de la maquinària agrícola i els equips industrials, fomentant la transferència tecnològica i l’aplicació de noves tecnologies en aquests sector productius.
 
Amb aquesta absorció, Eurecat amplia la seva presència territorial, reforça i amplia les seves competències i fa un pas més per consolidar-se com el gran centre tecnològic de referència per al teixit empresarial català i referent en innovació al sud d’Europa.
 

El Govern impulsa els projectes dels Grups d’Acció Local del sector pesquer català 

En l’àmbit del desenvolupament del sector primari, el Govern ha acordat destinar 500.000 euros per dinamitzar les actuacions de cooperació dels Grups d’Acció Local del sector pesquer català per al període 2018-2023, 100.000 euros dels quals es destinaran a atendre la convocatòria 2018 d’ajuts per als projectes de cooperació dels Grups d’Acció Local Pesquer (GALP) seleccionats en el marc del Programa Operatiu del Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP) 2014-2020.
 
El FEMP 2014-2020 obre una oportunitat per al desenvolupament local participatiu mitjançant la creació de Grups d’Acció Locals Pesquers (GALP). Els GALP són els encarregats del disseny i el desenvolupament d’estratègies per a la gestió dels ajuts del FEMP en el seu àmbit territorial, de manera que la gestió sigui de baix a dalt, tot permetent centrar les actuacions i els recursos en les prioritats definides pel territori mateix.
 

El Govern destina 360.000 euros a la creació del Centre de Tecnificació Esportiva de Lluita i Gimnàstica La Mina  
 
Finalment, el Govern ha aprovat destinar una subvenció de 360.000 euros a l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs per crear el Centre de Tecnificació Esportiva de Lluita i Gimnàstica La Mina, situat a Sant Adrià de Besòs, i desenvolupar els programes d’alt rendiment en aquests dos esports. 

La col·laboració entre l’Executiu i el consistori per a aquest projecte es materialitzarà mitjançant un conveni de col·laboració. Aquest ajut, que es vehicularà a través del Consell Català de l’Esport, també servirà per impulsar el desenvolupament del programa d’alt rendiment esportiu de Catalunya (ARC) de lluita olímpica i de gimnàstica artística, amb aportacions anuals del Govern de 90.000 euros des d’aquest any fins al 2020.
 

2  

Imatges

Foto de la reunió del Govern. Autor: Jordi Bedmar

Foto de la reunió del Govern. Autor: Jordi Bedmar 1042

Foto de la roda de premsa. Autor: Jordi Bedmar

Foto de la roda de premsa. Autor: Jordi Bedmar 452

1  

Vídeos

Vídeo íntegre de la roda de premsa del Govern

1  

Fitxers adjunts

Acords del Govern en PDF

Acords del Govern en PDF
PDF | 292