• Els col·lectius de persones amb discapacitat i professionals que intervenen en la redacció de projectes i l’execució d’obres han reiterat la necessitat d’aquest desplegament normatiu
  • La portaveu Artadi demana a Sánchez que concreti quina solució proposa per al conflicte polític a Catalunya
  • El Govern invertirà 15 milions d’euros en obres de manteniment en habitatges que administra l’Agència de l’Habitatge
Portaveu Artadi
El Govern ha aprovat la consulta prèvia a la tramitació d’un projecte de decret del Codi d’accessibilitat de Catalunya, segons ha explicat la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadi, durant la roda de premsa posterior a la reunió de l’Executiu. El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies impulsa la creació d’aquest marc normatiu que estableixi les condicions d’accessibilitat necessàries perquè els espais públics, edificis, mitjans de transport, productes, serveis i processos de comunicació garanteixin l’autonomia, la igualtat d’oportunitats i la no-discriminació de les persones amb discapacitat o amb altres dificultats d’interacció amb l’entorn. El text definirà una regulació global, que garanteixi la coordinació i coherència entre les mesures aplicables a cada àmbit, que defineixi amb un grau de detall suficient les condicions i els paràmetres tècnics exigibles en cada circumstància, i que doni seguretat jurídica en l’aplicació de la norma.
 
La iniciativa dona resposta a les demandes de les entitats que agrupen persones amb discapacitat física, orgànica, sensorial, visual, auditiva o mixtes, intel·lectual i d’altres: “Els col·lectius de persones amb discapacitats i els professionals que intervenen en la redacció de projectes, l’execució d’obres i les tasques de control han reiterat la necessitat d’aquest desplegament normatiu”, ha destacat Artadi. Els professionals, per exemple, resten a l’espera d’una nova normativa que resolgui els dubtes sobre com s’han d’aplicar les diferents normatives coexistents.
 
D’altra banda, la Llei 13/2014, d’accessibilitat de Catalunya, aprovada per unanimitat al Parlament, estableix que s’ha d’elaborar un decret de desplegament que determini els requisits, els paràmetres i els criteris per complir les condicions d’accessibilitat previstes a la Llei. El desplegament de la normativa suposarà un pas endavant a favor d’una societat més inclusiva, que garanteixi l’autonomia i la igualtat d’oportunitats, especialment per al mig milió de catalans amb discapacitat reconeguda.
 
El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha dut a terme entre 2016 i 2018 un procés participatiu on hi ha participat el Consell per a la Promoció de l’Accessibilitat, format per les entitats associatives en representació dels col·lectius de persones amb discapacitat, alguns departaments de la Generalitat i col·legis professionals, com el Col·legi d’Arquitectes, i el de tècnics de l’edificació i de l’enginyeria. En aquest marc també s’han celebrat reunions amb altres entitats, organismes públics i operadors. 
 
La portaveu Artadi demana a Sánchez que concreti quina solució proposa per al conflicte polític a Catalunya

La consellera i portaveu del Govern s’ha mostrat sorpresa perquè el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, vulgui modificar la Constitució per eliminar els aforaments i en canvi no es plantegi incloure-hi el dret a fer un referèndum d’autodeterminació. Per a Artadi, seria “estrany” que si s’obre el debat de la reforma sigui per eliminar els aforaments i no per solucionar el conflicte a Catalunya.
 
“El debat principal del país no està aquí”, ha assegurat Artadi, qui ha recordat que aquesta seria la segona vegada que es reforma de manera exprés la Constitució. “Si Sánchez creu que el dret a l’autodeterminació no està inclòs a la Constitució i si creu que la llei es pot reformar de manera ràpida, es pot fer per a tots els temes”, ha manifestat.  
En aquest sentit, Artadi ha considerat que la redacció actual de la Constitució ja permet consultar a la ciutadania i fer un referèndum d’autodeterminació, i ha recordat que el Govern va proposar durant la Comissió Bilateral la creació d’un gruo de treball tecnico-jurídic que analitzés aquesta qüestió, una demanda que no va ser atesa. No obstant això, la portaveu ha defensat que si hi ha una reforma constitucional aquesta “ha d’incloure aspectes que ara són nuclears en la política catalana i espanyola, ha de ser una reforma que solucioni de manera política un conflicte que és polític”. “Per a nosaltres, el dret a l’autodeterminació dels catalans és irrenunciable”, ha reblat.
 
Preguntada pel balanç dels 100 primers dies del Govern de Pedro Sánchez, Artadi ha valorat que les paraules del nou Executiu i els contactes entre ambdós governs són “diferents” però ha lamentat la manca d’avenços concrets: “Bàsicament és millor que el que teníem, però hem de veure si podem fer passes endavant, perquè si nomes ens quedem en bones paraules no haurà servit de res el canvi”, ha expressat. 
 
Finalment, Artadi ha assegurat que el Govern mantindrà el calendari de reobertura de les delegacions catalanes a l’Exterior, malgrat el recurs anunciat pel ministre d’Afers Exteriors, Josep Borrell: “El calendari de reobertura segueix ferm. Seguirem endavant amb el nostre programa”, ha dit.

El Govern invertirà 15 milions d’euros en obres de manteniment en immobles que administra l’Agència de l’Habitatge
 
El Govern també ha aprovat avui un acord pel qual l’Agència de l’Habitatge de Catalunya proposa licitar la contractació d’obres i serveis de manteniment i d’adequació dels habitatges propietat o administrats per la Generalitat, que són prop de 18.000.
 
La finalitat d’aquestes obres és realitzar el manteniment preventiu i corrector i també les obres d’adequació dels habitatges que han de ser ocupats, per complir amb els mínims d’habitabilitat. Les obres s’han pressupostat per un total de 15.174.290 euros, IVA exclòs.
 
Les empreses licitadores hauran de presentar el compromís que destinaran com a mínim un 5% de treballadors del total de la plantilla que executi el contracte, a persones amb dificultats d’inserció al mercat laboral. Aquesta condició és d’obligat compliment en l’execució del contracte. Si el licitador proposa a la seva oferta un percentatge superior al 5% obtindrà una puntuació superior segons el que s’estableix a l’apartat 5 dels criteris de valoració.

El Govern aprova un pressupost de 4 milions d’euros per a la construcció de l’escola Anglesola de Barcelona
Per altra banda, el Govern ha aprovat avui una partida de 4.008.000 euros per a la futura construcció de l’escola Anglesola de Barcelona. La partida es transferirà al Consorci d’Educació de Barcelona, per afrontar les despeses del conveni de col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona i el Consorci, i que permetrà construir el centre. L’Ajuntament de Barcelona, per la seva banda, farà una aportació d’un total d’1.002.000 euros. 
 
L’escola Anglesola, al barri de les Corts de Barcelona, serà un centre de 2 línies d’educació infantil i primària. El pressupost aprovat pel Govern –amb càrrec a pressupostos d’exercicis futurs- es dividirà en dues anualitats:
 
Any 2019: 1.840.000,00 €
Any 2020: 2.168.000,00 €
 
L’escola Anglesola és un centre que va obrir les seves portes el curs 2017-2018 amb dues línies de P3, i enguany és el segon curs que està en marxa, de moment de forma provisional a la biblioteca pública de Can Rosés, que s’ha adaptat per a aquest fi.
 
El Govern inicia els tràmits per a la creació de l’Oficina per a la Reforma Horària
El Govern ha acordat iniciar els treballs per a la creació de l’Oficina per a la Reforma Horària de Catalunya. La creació d’aquest organisme respon a la voluntat del Govern de donar resposta als compromisos establerts en el Pacte per a la Reforma Horària signat per 109 entitats i agents econòmics i socials. L’Oficina per a la Reforma Horària esdevindrà l’estructura política de caràcter transversal encarregada de desenvolupar la carta de compromisos cap a l’Objectiu 2025 de reforma horària. L’Oficina serà pionera al conjunt de l’Estat en l’impuls de mesures per la racionalització dels horaris a Catalunya.
 
El Govern també impulsarà la creació i constitució de la Comissió de seguiment per a la Governança del Pacte per a la Reforma Horària així com les Taules Quadrangulars permanents (de caràcter sectorial), que esdevindran l’espai de concertació del seguiment dels acords del Pacte entre totes les parts signants.
D’altra banda, la Comissió Interdepartamental per a la Reforma Horària, també impulsada des del Govern, serà l’òrgan d’interlocució entre els departaments i serà coordinada per l’Oficina per a la Reforma Horària.
 
El Govern declara Bé Cultural d'Interès Nacional el monestir de Santa Maria de Lladó
Finalment, El Govern ha acordat declarar Bé Cultural d'Interès Nacional, en la categoria de Monument Històric, el monestir de Santa Maria, a Lladó (Alt Empordà). El recinte monumental del monestir és una de les peces més importants de l’arquitectura medieval de Catalunya i mostra els processos d’evolució de l’arquitectura i de l’estructuració de les comunitats eclesiàstiques de l’Empordà a l’Edat Mitjana. El Govern també ha aprovat delimitar l’entorn de protecció del monestir i de l’església.
 

2  

Imatges

Foto de la reunió del Govern (Rubén Moreno)

Foto de la reunió del Govern (Rubén Moreno) 1478

Foto de la roda de premsa del Govern (Rubén Moreno)

Foto de la roda de premsa del Govern (Rubén Moreno) 1046

1  

Vídeos

Vídeo íntegre de la roda de premsa del Govern

1  

Fitxers adjunts

Acords del Govern en format PDF

Acords del Govern en format PDF
PDF | 418