Sala de premsa

El Departament d'Ensenyament presenta les competències bàsiques de l'àmbit digital

query_builder   4 novembre 2013 14:00

settings_input_antenna Convocatòria

El Departament d'Ensenyament presenta les competències bàsiques de l'àmbit digital

 

  • Aquest document segueix la línia del desplegament de les competències bàsiques en l’àmbit matemàtic i lingüístic (llengua catalana i castellana), que es van publicar el passat mes de gener
  
  • En el treball s’analitzen aspectes com el tractament de la informació, la comunicació interpersonal i el civisme digital, entre d’altres
 
  • Catalunya és un dels territoris pioners a Europa en aquest desplegament
 
La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, presidirà demà dimarts la presentació de les competències bàsiques de l’àmbit digital en el currículum de primària i secundària. L’acte tindrà lloc a partir de les 19h al Mobile World Center de Barcelona, i la consellera Rigau atendrà els mitjans de comunicació a partir de les 18.40h.
 
Acompanyaran a la consellera el secretari de Polítiques Educatives del Departament d'Ensenyament, Joan Mateo; la directora general d’Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat, Teresa Pijoan; la directora general d’Educació Infantil i Primària, Alba Espot; el sotsdirector general de la Inspecció d’Educació, Manel Busom; el gerent del Consorci d’Educació de Barcelona, Manel Blasco; la directora dels serveis territorials de Barcelona Comarques, Montserrat Llobet; el director dels serveis territorials del Baix Llobregat, Josep M. Pérez; el director dels serveis territorials del Vallès Occidental, Lluís Baulenas; el director dels serveis territorials del Maresme-Vallès Oriental, Josep-Vicent Garcia; el director dels serveis territorials de Lleida, Miquel Àngel Cullerés; i el catedràtic de pedagogia de la UAB, Jaume Sarramona, que en farà la conferència inaugural.
 
El document de desplegament de les competències bàsiques en l’àmbit digital suposa un canvi de paradigma metodològic i permet clarificar les competències bàsiques en l’àmbit digital. D’aquesta manera, s’afegeix als treball de competències en l’àmbit lingüístic (llengua catalana i llengua castellana) i  matemàtic, que es van presentar el passat mes de gener.
 
L’objectiu del document és millorar l’èxit escolar de l’alumnat i el sistema educatiu, segons els  objectius de la Unió Europea per al 2020. Els docents tindran, amb aquest document, els recursos pedagògics, avaluatius i curriculars que donaran coherència a les competències bàsiques digitals al final de l’etapa de primària i de secundària. El treball permet una integració clara de les competències en el conjunt del currículum. A més, dota també de coherència als propòsits competencials de l’educació primària i els de l’educació secundària.
 
El document estableix, en cada etapa i per a cada àmbit, quina és la gradació de les competències bàsiques digitals que hauria d’assolir l’alumnat. Alhora, determina els continguts clau associats a cada competència i inclou un seguit d’orientacions metodològiques per tal que el professorat les pugui aplicar a l’aula. El treball ha estat elaborat amb la participació de professionals de l’àmbit universitari, professorat de centres públics i privats,  representants de la Inspecció Educativa, i tècnics del Departament d’Ensenyament.
 
El desplegament de les competències, tant a primària com a secundària, es divideixen en quatre blocs, i inclouen aspectes com ara els coneixements dels diferents dispositius digitals, el treball col·laboratiu, l’accés a la informació i posterior transformació en coneixement o la reflexió i la crítica sobre el material que es troba en la xarxa.
 
La competència digital té un caràcter transversal pel que fa al tractament de la informació i de la comunicació, que fa que es relacioni amb totes les matèries del currículum. Les diferències entre el document de les competències digitals de primària i el de les de secundària se situen d’una banda entorn de l’estructura pròpia de cada etapa i, de l’altra, de les característiques de les diferents edats dels alumnes. És per aquest motiu que s’ha desenvolupat una competència sobre ciutadania que afecta exclusivament el document de secundària.
 
 
 
4 de novembre de 2013

19:00|Acte de presentació dels nous documents d'identificació de competència digital.Mobile World Center (c. Fontanella, 2)|Barcelona (Barcelonès)

La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, presidirà la presentació de les competències bàsiques de l’àmbit digital en el currículum de primària i secundària. L’acte tindrà lloc a partir de les 19h i la consellera Rigau atendrà els mitjans de comunicació a partir de les 18.40h.