Sala de premsa

Dissabte es presenta 'Amic Xesco. Homenatge a Xesco Boix', espectacle infantil de Toni Giménez a l'Espai històric del Castell de Móra d'Ebre, dels Espais de la Batalla de l'Ebre

query_builder   10 abril 2010 18:00

settings_input_antenna Convocatòria

Dissabte es presenta 'Amic Xesco. Homenatge a Xesco Boix', espectacle infantil de Toni Giménez a l'Espai històric del Castell de Móra d'Ebre, dels Espais de la Batalla de l'Ebre

Castell Móra d'Ebre
L’espectacle Amic Xesco. Homenatge a Xesco Boix es presentarà a l’espai històric del Castell de Móra d’Ebre. Castell situat en una terrassa fluvial, que va constituir en el passat un element clau per controlar el curs del riu Ebre i el camí de Falset a Gandesa. A l’estiu de 1938, va quedar molt malmès arran dels bombardeigs de l’exèrcit franquista. Al castell, hi ha ubicats diversos faristols que n’expliquen el paper durant la batalla de l’Ebre, quan Móra d’Ebre es va convertir en un lloc de distribució de material i de classificació sanitària.

Xesco Boix i Masramon va ser el pioner de l’animació infantil a Catalunya. La seva feina és encara eina de treball per a mestres i educadors i el seu material continua vigent. Al llarg de la seva vida va gravar 35 discos i cassettes i publicar 10 llibres. A més, va fer més de 6.000 cantades en directe, majoritàriament per a la mainada. L’any passat es van complir vint-i-cinc anys de la mort de Xesco Boix i l’animador infantil Toni Giménez presentà el seu disc Amic Xesco, un homenatge a l’inoblidable artista, clau en el moviment folk català i en la resistència cultural catalana al franquisme. Quan Toni Giménez utilitza el terme amic en relació a Xesco Boix, no és una llicència sinó que s’ajusta a la realitat. Junts van compartir escenari amb la proposta col·lectiva Cinc Dits d’Una Mà i el mateix Giménez li va escriure el tema “Amic Xesco”, amb música de Pete Seeger. L’espectacle Amic Xesco. Homentatge a Xesco Boix inclou una selecció de cançons habituals del repertori d’en Xesco Boix. Cançons bàsicament participatives i que han esdevingut populars i també algunes cançons per a adults. El concert és un homenatge al cantautor i a la seva tasca com animador i educador.
 
TONI GIMÉNEZ
En Toni Giménez i Fajardo (Barcelona, 5 d’octubre del 1959) és cantant professional per a públic infantil i familiar des del 1977, músic i compositor. Professor de guitarra i de banjo. Doctor en Pedagogia, diplomat en Magisteri i titulat en Direcció del Lleure Infantil i Juvenil. Ha realitzat unes 3.770 actuacions, disposa d’un repertori d’unes 1.200 cançons, ha impartit uns 375 cursets sobre cançons i la seva didàctica, ha publicat, fins ara, 110 discos i 41 llibres i cançoners. Ha col·laborat en 18 gravacions més com a músic i/o cantant. El seu treball va adreçat a la mainada i serveix de suport, tant per als professionals de l’educació com de la música, atès que la cançó és un recurs didàctic excel·lent per a educar. Les seves cançons són molt utilitzades en escoles, esplais i altres espais educatius i són difoses, arreu, a través de llibres de text escolar, cançoners, llibres de música i enregistraments. Cançonaire i cançonetista, se’l considera un gran expert en repertori infantil i en cançó tradicional i folk. www.tonigimenez.cat
 
Aquesta Mostra d’Espectacles de Memòria que engeguem des del Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre té com a objectiu principal difondre aquests espais, en aquest cas, a través d’un seguit de propostes artístiques. Volem arribar a nous públics, interessats en el coneixement de la memòria democràtica i públics interessats en l’art i en la cultura. Volem que s’acostin als Espais de la Batalla de l’Ebre amb la inquietud de trobar uns vestigis i uns centres que els permetin reflexionar sobre el nostre passat col·lectiu, tot gaudint d’uns espectacles que reforçaran aquesta reflexió i la projectaran més enllà del que va ser la Batalla de l’Ebre i la Guerra Civil, adonant-se de les múltiples connexions existents entre aquests espais i els seus protagonistes i els que van continuar lluitant durant el franquisme i la Transició, ja fos des dels escenaris, des de la literatura i la cultura popular o des de la seva condició de dona.
 
Sumats a aquest objectiu de difondre els Espais de la Batalla de l’Ebre n’hi tenim d’altres. Oferim una programació cultural també per la població local que ha de permetre consolidar els lligams entre el projecte dels Espais de la Batalla de l’Ebre i aquesta població, les seves institucions i les seves entitats. També oferim un producte que esdevindrà un valor afegit per al turista que visita la zona, justament en l’època de l’any de màxima afluència.
 
En definitiva, la socialització de la memòria a través de l’art esdevé el motor que impulsa aquesta mostra. L’art, en totes les seves expressions, sempre ha estat una eina per lluitar contra la desmemòria, per generar emocions, reflexions, coneixements. Aquesta mostra d’espectacles on s’uneixen uns espais històrics amb una gran significació, els Espais de la Batalla de l’Ebre, i uns artistes que han creat els seus espectacles utilitzant elements comuns del nostre passat, que formen part de la nostra memòria democràtica i que han estat clau en la llarga i difícil lluita contra el franquisme. Tots aquests espectacles, representats en uns espais de memòria ara convertits en escenaris per a la cultura, en ajuden a construir un futur per al passat.
 
PROGRAMACIÓ COMPLETA DE LA MOSTRA
 
  • Marc Parrot. 50nc. Concert homenatge 50 anys de la Nova Cançó.                               27 de març. 19h. Cinema de la Unió Social de Flix. Marc Parrot
  • Amic Xesco. Homenatge a Xesco Boix. Espectacle infantil deToni Giménez                                                             10 d’abril – 18h. Espai històric del Castell de Móra d’Ebre.
  • Alícia ja no viu aquí – Obra de teatre del Projecte Galilei.                    17 abril – 19h. Vilalba dels Arcs (Teatre – C.I. Soldats a les Trinxeres).
  • Sol i soldó - Espectacle poètic i musical amb Albert Roig, Carles Santos i Perejaume.                                                                                                            24 d’abril – 19h. Pinell de Brai (C.I. Les Veus del Front).
  • Contes i revoltes de l’Ebre: Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries.              1 de maig – 20:00h. Espai històric del Poble Vell de Corbera d’Ebre
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia