El Govern commemora enguany la figura de l'activista republicana i antifeixista Victòria Pujolar i Amat amb motiu del centenari del seu naixement

En l’acte s’estrena una obra teatral de petit format que dramatitza una entrevista que va fer la periodista Teresa Pàmies a Victòria Pujolar Amat

La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, presidirà l’acte central de l’Any Victòria Pujolar i Amat i en farà la cloenda. Hi intervindran la presidenta de l’Institut Català de les Dones (ICD), Meritxell Benedí Altés, la directora de l’ICD, Neus Pociello Cayuela, i Elvira Altés Rufias, comissària de l’Any.

Dramatització d’una entrevista

L’acte, que tindrà lloc a l’Auditori del Palau de la Generalitat, acollirà l’estrena d’una obra teatral de petit format que dramatitza una entrevista que va fer la periodista Teresa Pàmies a  Victòria Pujolar Amat i on aquesta relata la seva experiència a Ràdio Pirenaica. Serà protagonitzada per les actrius Araceli Bruch, en el paper de Pujolar, i Pepa Arenós, en el paper de Pàmies. Es tracta d’una entrevista epistolar que Pàmies va incloure al seu llibre sobre l’emissora, publicat el 2007. Victòria Pujolar i Teresa Pàmies a la ràdio situa ambdós personatges en el programa Les dones, un dimecres indeterminat de l’any 1984.

El Govern commemora enguany la figura de l'activista republicana i antifeixista Victòria Pujolar i Amat (Barcelona, 1921 - Madrid, 2017) amb motiu del centenari del seu naixement i en divulga la vida i l’obra a través d’aquesta dramatització, una exposició itinerant pedagògica, una exposició de la seva obra pictòrica que tindrà lloc a principis de l’any 2022 i la realització de la seva biografia per part de la comissària de l’Any, la periodista Elvira Altés.

Victòria Pujolar i Amat va ser republicana, antifeixista, comunista i lluitadora convençuda per un món més just. Va viure la guerra, la resistència, l’exili, la militància comunista i la clandestinitat, sempre canviant de casa, de poble i de país. En tot aquest periple va criar quatre infants, i va ser la veu catalana i femenina de La Pirenaica, la ràdio antifranquista.

Més informació a la plana web de la commemoració. L’acte es podrà seguir en directe a través d’aquest enllaç al canal de Youtube de l’ICD.

Nota als mitjans: per cobrir l’acte cal acreditar-se a icd.comunicacio@gencat.cat