1. L’objectiu de l’acte és donar un impuls final a la iniciativa d’una Macroregió Mediterrània, liderada per Catalunya, i que pretén enfortir la cooperació a tota la regió per combatre l’emergència climàtica
  2. La cimera se celebrarà a les 12 hores i comptarà amb 12 governs de 6 estats, organismes internacionals i representants de les institucions europees

El Govern de Catalunya organitza demà, divendres 24 de novembre, a les 12.00 hores, la Cimera per a la Macroregió Mediterrània. Se celebrarà al Palau de la Generalitat i estarà presidida pel president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, i coordinada per la consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu.

Es tracta d’una reunió d’alt nivell amb representants de 12 governs de 6 estats, organismes internacionals, entitats i representants de les institucions europees amb l’objectiu de donar un impuls final a la iniciativa macroregional.

La cimera, que en total comptarà amb una seixantena de participants, culmina l’estratègia d’incidència que ha fet el Govern en els darrers mesos per sumar aliats i adhesions al projecte.

L’objectiu de la cimera és aprovar una declaració política per instar el Consell de la Unió Europea a iniciar formalment els treballs per posar en marxa una estratègia macroregional mediterrània.


La macroregió mediterrània

La macroregió mediterrània és una iniciativa liderada per Catalunya, juntament amb el govern de la regió francesa Provença-Alps-Costa Blava, que es va impulsar inicialment en el marc de la Comissió Intermediterrània de la Conferència de Regions Perifèriques Marítimes (CIM-CRPM).

La finalitat de la macroregió mediterrània és agrupar governs i altres actors de totes les ribes de la Mediterrània sota un instrument europeu de cooperació territorial que els permeti unir forces, i defensar conjuntament els interessos per donar resposta als reptes compartits, prioritzant especialment la lluita contra l’emergència climàtica.

Una macroregió és un marc polític que permet als països situats en una mateixa regió abordar conjuntament i trobar solucions a problemes o aprofitar millor el potencial que tenen en comú.

Catalunya té i ha tingut un rol històric en les relacions euromediterrànies i per això el Govern està compromès amb aquesta estratègiamacroregional i l’ha definit des de fa mesos com una de les grans prioritats de la seva acció exterior.

La iniciativa ha sigut una de les qüestions principals de l’agenda i els viatges de la consellera Serret els darrers mesos, a Brussel·les, Tunísia, França, Itàlia o Croàcia.


Cobertura mediàtica

A les 11.45 hores, els mitjans gràfics podran prendre imatges de l’arribada de les delegacions. L’acte central de la cimera serà a les 12 hores, amb el discurs inaugural del president Aragonès i amb una fotografia de grup i, seguidament, començarà la trobada de la cimera. La reunió serà a porta tancada, però els mitjans gràfics podran prendre imatges a l’inici.

En finalitzar l’acte, sobre les 14 hores, la consellera Serret compareixerà davant els mitjans de comunicació per exposar les conclusions de la trobada.

A més, de 14 a 15 hores, s’habilitarà un punt de premsa amb traducció simultània perquè les autoritats presents a la cimera que ho desitgin puguin atendre els mitjans.

Les intervencions del president i la consellera es podran seguir en directe a la web govern.cat, així com a les xarxes socials del Govern. 

Després de la trobada del matí, la cimera continuarà a la tarda amb dues reunions de treball a porta tancada. La primera estarà dedicada a la definició dels objectius, l’estructura, la composició i els recursos de la futura macroregió i, en la segona, es discutiran els beneficis i les oportunitats que ofereix l’instrument de la macroregió per mitigar els efectes i les conseqüències del canvi climàtic a la regió.


Nota: Per cobrir informativament la cimera caldrà disposar de l’acreditació de Palau o bé el carnet del mitjà acompanyat del DNI. En cas contrari, caldrà enviar un correu electrònic a l’adreça premsa.president@gencat.catindicant nom, cognoms, DNI, mitjà pel qual es treballa i tasca que s’hi desenvolupa.

Informació bàsica sobre protecció de dades del tractament Acreditació de professionals de comunicació

Responsable del tractament: Direcció de Serveis.

Finalitat: les dades es tracten per controlar els accessos als edificis de les dependències administratives del Departament de la Presidència i dels organismes que en depenen que estiguin dins del model d’accés del Departament de la Presidència i disposar d'informació sobre quines persones es troben físicament a les dependències esmentades, necessària per al control de la seguretat. Emetre i gestionar les acreditacions dels professionals de la comunicació per accedir a les instal·lacions del Departament de la Presidència amb l’objectiu de fer la cobertura informativa de les rodes de premsa i dels actes i esdeveniments que s’hi duguin a terme.

Drets de les persones interessades: podeu sol·licitar l’accés i la rectificació de les vostres dades, així com la supressió o la limitació del tractament quan sigui procedent. Procediment per exercir els vostres drets a la pàgina web del Departament de la Presidència.

Informació addicional



11:45|Cimera per a la Macroregió Mediterrània. Palau de la Generalitat (entrada pel c. Sant Sever)|Barcelona (Barcelonès)

El president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, encapçalarà una cimera de governs per impulsar la nova Macroregió Mediterrània. A les 11.45 hores, els mitjans gràfics podran prendre imatges de l'arribada de les delegacions i, a les 12 hores, començarà l'acte central, amb el discurs inaugural del president i una fotografia de grup. Seguidament, s'iniciarà la trobada de la cimera. La reunió serà a porta tancada, però els mitjans gràfics podran prendre imatges a l'inici.

En finalitzar l'acte, sobre les 14 hores, la consellera Serret compareixerà davant els mitjans per exposar les conclusions de la trobada.

Les intervencions del president i la consellera es podran seguir en directe a la web govern.cat i a les xarxes socials del Govern. 

Nota: Per cobrir la cimera caldrà disposar de l'acreditació de Palau o bé el carnet del mitjà acompanyat del DNI. En cas contrari, caldrà enviar un correu electrònic a premsa.president@gencat.cat

Informació sobre la política de protecció de dades