1. Aquest dijous, 14 de març, es presenten en roda de premsa les activitats de la commemoració institucional del centenari de la Revista de Catalunya, una publicació fundada per Antoni Rovira i Virgili l’any 1924
  2. La Revista de Catalunya es va publicar des de l’exili durant el període de 1939 a 1967 i ha sobreviscut als esdeveniments històrics de l’últim segle

La Fundació Revista de Catalunya i el Centre d'Estudis de Temes Contemporanis de la Generalitat de Catalunya presenten aquest dijous, 14 de març, en roda de premsa, els actes de commemoració institucional del centenari del naixement de la Revista de Catalunya (1924-2024), una de les efemèrides escollides per ser objecte de commemoració oficial del Govern aquest 2024. La roda de premsa tindrà lloc a la Casa dels Canonges (carrer de la Pietat, 2) a les 11 hores.

La Revista de Catalunya, fundada per Antoni Rovira i Virgili l’any 1924 i encara avui activa, és una de les revistes més emblemàtiques del mapa hemerogràfic català. Al llarg de 100 anys, aquesta publicació trimestral d’assaig en llengua catalana ha ofert una mirada multidisciplinària en el terreny de les humanitats i la ciència, des de la reflexió i el pensament crític.

Durant el període de 1939 a 1967, es va editar des de l’exili: l’any 1939 es va publicar des de París; també se’n va editar un número des de Mèxic, l’any 1943, i des del Brasil, el 1956. L’any 1986, Max Cahner, que havia estat conseller de Cultura, va impulsar-ne la represa amb un projecte editorial de país que avui ja supera els 300 números editats, amb centenars d’articles publicats i milers de pàgines impreses.

Per commemorar aquest centenari, s'han programat un conjunt d'activitats, jornades i simposis que tindran lloc al llarg del 2024 i del primer trimestre de 2025, i que es presentaran aquest dijous. A la roda de premsa hi intervindrà el director del Centre d’Estudis de Temes Contemporanis, Pau Mas Codina; el president de la Fundació de la Revista de Catalunya, Josep M. Roig Rosich, i la directora de la publicació, Lluïsa Julià i Capdevila. També hi seran Pilar García Sedas i Francesc Marco Palau, comissaris de la commemoració, juntament amb Lluïsa Julià i Capdevila.

Per cobrir informativament aquest acte, cal acreditar-se a l’Oficina de Comunicació del Departament d’Acció Exterior enviant un correu electrònic a l’adreça comunicacio.exteriors@gencat.cat i indicant-hi el nom de la persona que es vol acreditar, el DNI o NIE, el mitjà pel qual treballa i la seva categoria professional (si és redactor, càmera, fotògraf/a, etc.).