Sala de premsa

Jornades sobre el genocidi polític de milers de militants d'Unión Patriótica a Colòmbia

query_builder   23 octubre 2008 00:00

settings_input_antenna Convocatòria

Jornades sobre el genocidi polític de milers de militants d'Unión Patriótica a Colòmbia

Dissabte, 25 d'octubre, a les 10 h, el director de l'Oficina de Promoció de la Pau i els Drets Humans de la Generalitat, Xavier Badia, inaugurarà les jornades sobre el dret a la justícia de les víctimes d'Unión Patriótica assassinades a Colòmbia
La jornada "El dret a la veritat, la justícia i la reparació de les víctimes del genocidi contra la Unión Patriótica a Colòmbia" compta amb el suport de l'Oficina de Promoció de la Pau i els Drets Humans de la Generalitat
El director de l’Oficina de Promoció de la Pau i els Drets Humans de la Generalitat, Xavier Badia, inaugurarà dissabte, 25 d’octubre de 2008 (10 h), les jornades “El dret a la veritat, la justícia i la reparació de les víctimes del genocidi contra la Unión Patriótica a Colòmbia”, en què es debatrà sobre el genocidi polític contra la UP i el dret a reparació de les víctimes durant la dècada dels vuitanta. Les jornades les ha organitzat el Centre d’Estudis Polítics i Socials (CEPS) amb el suport de l’Oficina de Promoció de la Pau i els Drets Humans de la Generalitat. També participaran a l’acte la representant de CEPS Catalunya, Alexia Guilera, i el director de l’Associació Catalana per la Pau, Xavier Cutillas.
 
Intervindran en les jornades, entre d’altres, el dirigent de la UP i membre del Partit Comunista colombià, Jaime Cedano; l’advocada del Col·lectiu d’Advocats Luis Carlos Pérez, Judith Maldonado; i els dirigents de la UP, Gloria Mansilla i Olgher Santodomingo. En acabar els debats es projectarà el documental “Tornar a néixer” sobre els exiliats de la UP a Espanya.
 
El partit colombià Unión Patriótica (UP) va ser fundat l’any 1985 per membres de la guerrilla de les FARC que defensaven una resolució pacífica del conflicte i que aquell any van negociar un procés de pau amb el govern de Belisario Betancur. L’any següent el partit va ser el tercer més votat a les eleccions presidencials. Es dóna el cas que durant els anys 80, grups paramilitars, elements de les forces de seguretat de l’Estat colombià i narcotraficants van executar un genocidi sistemàtic dels membres del partit. Van assassinar dos candidats presidencials, congressistes, diputats, regidors, alcaldes i milers de militants.
La Fundació CEPS la forma un grup de professors i investigadors d’universitats d’arreu de l’Estat espanyol que organitza cursos i projectes de cooperació amb l’objectiu de promoure una societat més solidària, el respecte dels drets humans i la integració pacífica dels pobles. 

L’Oficina de Promoció de la Pau i els Drets Humans de la Generalitat és la unitat del govern que s’encarrega de les polítiques públiques de promoció de la cultura de la pau. Entre altres actuacions, l’Oficina dóna suport, a través d’una línia de subvencions anual, a activitats d’entitats sense afany de lucre per al foment de la cultura de la pau i dels drets humans.  

10:00|.Sala d'actes de la Companyia de Jesús (C/. Roger de Llúria, 13)|Barcelona (El Barcelonès)

Jornades sobre el genocidi polític contra la UP a Colòmbia