Sala de premsa

La Generalitat porta a Badalona l'exposició "Teatre en temps de guerra i revolució"

query_builder   2 juliol 2008 00:00

settings_input_antenna Convocatòria

La Generalitat porta a Badalona l'exposició "Teatre en temps de guerra i revolució"

Teatre en temps de guerra i revolució (1936-1939) , instal·lada a l'interior d'un autobús antic, es podrà veure fins al 30 de juliol davant el Museu de Badalona
 
L’exposició Teatre en temps de guerra i revolució (1936-1939), produïda pel Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació (DG de Memòria Democràtica), s’instal·la a partir de demà i fins al 30 de juliol davant el Museu de Badalona (Pl. Assemblea de Catalunya). Es tracta d’una mostra itinerant que retrata el període de la Guerra Civil a través del teatre que es va representar al nostre país entre 1936 i 1939. L’exposició recull imatges inèdites, fotografies històriques, cartells teatrals, retalls de premsa i documentació diversa de l’època i descriu com les arts escèniques es van voler convertir en un mitjà de propaganda i un preuat espai de poder.
La inauguració de la mostra serà demà a les 19h i hi participaran el director de Serveis Territorials d’Interior, Relacions Institucionals i Participació a la demarcació de Barcelona, Àngel Merino, l’alcalde de Badalona, Jordi Serra i el comissari de l’exposició, Francesc Foguet, entre altres.
Teatre en temps de guerra i revolució (1936-1939), es proposa recuperar el teatre que es va representar a Catalunya durant el trienni bèl·lic i divulgar aquell episodi històric des del punt de vista de les arts escèniques. Amb una clara intencionalitat metafòrica, l’espai expositiu s’ubica dins d’un autobús antic, inspirant-se en els famosos bibliobusos que el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya enviava al front per donar servei als combatents de la rereguarda i el front i als convalescents dels hospitals. De la mateixa manera, poc després d’esclatar la guerra, es van organitzar diverses expedicions d’artistes teatrals al front de combat.
L’exterior del vehicle reprodueix la imatge d’un teatre de l’època, i vol ser una crida a visitar l’exposició, que es divideix en dues parts: la primera, en forma de camerino d’un teatre, conté plafons explicatius molt sumaris. La segona, que remet a una sala d’espectacles, mostra una projecció amb un seguit d’imatges sobre el teatre durant el trienni bèl·lic i revolucionari, les obres representades, els teatres confiscats per la CNT, grups d’actors marxant al front..etc. Es tracta d’una invitació a conèixer i comprendre un dels episodis més excepcionals de la història del teatre català amb l’objectiu de recuperar la memòria històrica de l’episodi de la Guerra Civil des d’un punt de vista diferent.  
 
L’exposició es basa en testimonis gràfics procedents de centres documentals com ara l’Institut del Teatre de Barcelona, l’Arxiu Nacional de Catalunya, l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, la Biblioteca de Catalunya, l’Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià del Monestir de Poblet, la Biblioteca del Pavelló de la República, l’Arxiu de la Fundació Mercè Rodoreda o l’Arxiu Històric de la Diputació de Barcelona, entre d’altres.
 
Teatre en temps de guerra i revolució (1936-1939) vol recuperar i divulgar els aspectes més rellevants d’aquella «revolució inacabada», tant insòlita com paradoxal, en els escenaris d’una ciutat en guerra. La mostra es podrà visitar a la Pl. Assemblea de Catalunya de dilluns a dissabte de 10h a 14h i de 16h a 20h i els diumenges de 10h a 14h.
 
La mostra participa del projecte «Barcelona, capital de la República (1938)», que commemora la triple capitalitat de Barcelona durant el 1938, any en què hi confluïren tres governs: el de la República, el basc i el català. El projecte és una proposta del Centre d’Estudis sobre el Franquisme i la Democràcia de la UAB, amb la col·laboració de la Fundació Carles Pi i Sunyer.  
 
 
 
 
Per a més informació, podeu contactar amb el gabinet de premsa del DIREP: 93 552 61 08/09
 

19:00|.Pl. Assemblea de Catalunya|Badalona (El Barcelonès)

El director dels Serveis Territorials del Dep. d'Interior, Relacions Institucionals i Participació a la demarcació de Barcelona, Àngel Merino, participa en la inauguració de l'exposició "Teatre en temps de Guerra i Revolució. 1936-1939"