Sala de premsa

El director del CPCPTC participa demà en l'acte organitzat a Berga en defensa de la cultura del foc

query_builder   6 febrer 2009 00:00

settings_input_antenna Convocatòria

El director del CPCPTC participa demà en l'acte organitzat a Berga en defensa de la cultura del foc

 El director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana (CPCPTC), Ramon Fontdevila, participarà demà en l’acte organitzat a Berga per defensar la cultura del foc davant l’aprovació de la nova directiva del Parlament europeu que regula el mercat de materials pirotècnics. Amb l’acte es vol reclamar la transposició o aplicació d’aquesta directiva a la realitat catalana.
 
El Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, d’acord amb representants de diputacions i entitats associatives d’ens locals, ja ha elaborat una resolució adreçada al Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç per tal que la transposició o aplicació de la directiva europea s’adapti al patrimoni festiu català.
 
L’aprovació de la directiva europea sobre la posada al mercat d’articles pirotècnics (Directiva 2007/23/CE, de 23 de maig, del Parlament europeu i del Consell) dóna als estats de la Unió Europea un termini de tres anys per a la seva transposició, és a dir, per a la seva aplicació a cada territori. En conseqüència, abans del 4 de gener de 2010, els estats membres hauran d’adaptar i publicar les disposicions necessàries per donar-hi compliment.
 
La directiva regula la fabricació, l’emmagatzematge i l’ús professional o recreatiu del material pirotècnic. La seva aplicació literal podria afectar nombroses festes tradicionals i manifestacions de la cultura d’arrel on la pirotècnia és un dels elements fonamentals (com ara revetlles, correfocs, diables infantils o balls de diables parlats), ja que preveu importants limitacions en les distàncies de seguretat i en l’edat dels usuaris.
 
El conjunt d’actes i activitats previstos a Berga començaran a les 17 hores amb l’arribada de les colles i l’inici del Passacarrers a les 18 hores. L’acte central serà a la plaça de Sant Pere, on després de la presentació de l’alcalde de Berga, Juli Gendrau, i la lectura d’un manifest per part del grup Comediants, el director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, Ramon Fontdevila, farà la intervenció central de l’acte, que acabarà amb el salt de Maces de lluïment de La Patum infantil.
 

17:00|.Plaça de Sant Pere|Berga (El Berguedà)

Acte a Berga en defensa de la cultura del foc