Sala de premsa

Tarragona commemora el 70è aniversari de l'acabament de la Guerra Civil amb el suport de la Generalitat

query_builder   17 març 2009 00:00

settings_input_antenna Convocatòria

Tarragona commemora el 70è aniversari de l'acabament de la Guerra Civil amb el suport de la Generalitat

Dimecres, 18 de març (18 h), roda de premsa de presentació de la rehabilitació del refugi antiaeri de l'Ajuntament de Tarragona i de l'exposició "Quan plovien bombes", coproduïda pel Memorial Democràtic de la Generalitat
Demà, 18 de març, Tarragona commemorarà el 70è aniversari de l’acabament de la Guerra Civil i recordarà els bombardejos que va patir la ciutat amb dos actes que han comptat amb el suport del Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació (DG de Memòria Democràtica). A les 18 h, la directora dels Serveis Territorials a Tarragona del Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Hortènsia Grau, i la regidora de Patrimoni Històric de l’Ajuntament de Tarragona, Rosa Rossell, presentaran en roda de premsa la rehabilitació del refugi antiaeri de l’Ajuntament de Tarragona i l’exposició “Quan plovien bombes”, una mostra coproduïda pel Memorial Democràtic i el Museu d’Història de Catalunya que recupera la memòria dels bombardejos que van patir desenes de ciutats catalanes durant la Guerra Civil. A les 19 h, s’inauguraran el refugi i l’exposició, acte que presidirà l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros.
 
L’exposició, que inclou documentació sobre els atacs que va patir la ciutat de Tarragona aportada pel consistori, es podrà visitar al Palau Municipal de l’Ajuntament fins al 30 d’abril. Els actes de demà dimecres s’emmarquen en el programa d’actes commemoratius “Només en fa setanta...” del 70è aniversari del final de la Guerra Civil a Tarragona.
 
Inauguració del refugi
Tarragona va patir atacs aeris entre els anys 1937 i 1939, el primer dels quals es va produir el 17 de juny de 1937. En aquella fatídica data, tres avions italians procedents de les bases mallorquines van llençar 26 bombes que van causar 9 morts i 48 ferits. Durant els 20 mesos en què la ciutat va ser bombardejada, els refugis van esdevenir l’única mesura per evitar que la tragèdia de la guerra fos encara pitjor. En més de tres anys, Tarragona va patir 144 atacs aeris que van causar 230 morts i més de 350 ferits.
 
L’Ajuntament de Tarragona, que ha rebut el suport de la DG de la Memòria Democràtica, inaugura demà la rehabilitació d’un d’aquests 60 refugis amb que va comptar la ciutat a partir de març de 1938.
 
 
Exposició Quan plovien bombes
“Quan plovien bombes. Els bombardejos sobre Catalunya durant la Guerra Civil” pretén obrir un espai de reflexió sobre l’experiència bèl·lica dels bombardejos sistemàtics que va patir la població civil durant la guerra i sobre el seu significat històric. La mostra, que ara s’instal·la a Tarragona, podrà visitar-se al Palau Municipal de l’Ajuntament de Tarragona fins al 30 d’abril.
 
L’exposició mostra, a través de fotografies i plafons informatius, els sistemes de construcció, la tipologia i el caràcter excepcional de la xarxa catalana de refugis d’iniciativa civil. També recupera material gràfic i audiovisual sobre els bombardejos, a banda d’apostar per noves eines didàctiques d’interpretació dels fets. El muntatge integra fotografies i audiovisuals de l'època i imatges actuals dels refugis, dibuixos infantils, cartells de propaganda i telegrames, ordres militars i altres documents recuperats d’arxius espanyols i italians. La mostra aporta informació de tot Catalunya i es va enriquint amb el material de les localitats que l’acullen. 
 
“Quan plovien bombes”, que ha itinerat per diverses localitats catalanes, s’emmarca en un programa d’actuacions iniciat al març passat per la Direcció General de la Memòria Democràtica de la Generalitat (Dep. d’Interior, Relacions Institucionals i Participació) per recuperar la memòria dels bombardejos que van patir més de 140 municipis catalans durant la Guerra Civil i que van provocar almenys 4.736 morts.

18:00|.Palau Municipal de l'Ajuntament de Tarragona (Pl/. de la Font, 1)|Tarragona (El Tarragonès)

Actes commemoratius del 70è aniversari de l'acabament de la Guerra Civil a Tarragona