Sala de premsa

La Festa de l'Aigua dóna a conèixer les actuacions que s'estan desenvolupant i que permetran disposar de 300 hm3 d'aigua addicionals a partir de 2012

query_builder   20 març 2009 00:00

settings_input_antenna Convocatòria

La Festa de l'Aigua dóna a conèixer les actuacions que s'estan desenvolupant i que permetran disposar de 300 hm3 d'aigua addicionals a partir de 2012

.
L’esdeveniment, organitzat pel Departament de Medi Ambient i Habitatge i l’Agència Catalana de l’Aigua, se celebra el diumenge, 22 de març, Dia Mundial de l’Aigua, al passeig de Joan de Borbó de Barcelona
 
En aquesta edició adquireix un gran protagonisme la Cantata de l’Aigua, interpretada per més de 500 nois i noies que contribuiran a la sensibilització sobre la importància de l’aigua a les nostres vides
 
El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, assistirà a la celebració
 
 
L’onzena edició de la Festa de l’Aigua, organitzada de manera conjunta pel Departament de Medi Ambient i Habitatge i l’Agència Catalana de l’Aigua, se celebra aquest diumenge, 22 de març, al passeig de Joan de Borbó de Barcelona en un context marcat per la recuperació de les reserves després de dos anys de sequera i pel desenvolupament de diverses actuacions que permetran disposar de 300 hm3 de nou recurs a partir de 2012.
 
El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, assistirà a la celebració, que aquest any canvia d’ubicació després de tres edicions al passeig de Lluís Companys. Després de la benvinguda, que és a les 11 del matí, i de fer un recorregut pels estands i per l’exposició que mostra els reptes principals de la gestió de l’aigua a Catalunya, el conseller atendrà els mitjans de comunicació.
 
La Festa és una activitat destinada a públic de totes les edats on es podrà gaudir d’actuacions musicals en directe, espectacles centrats en l’aigua, al mateix temps que hi haurà tallers per als més menuts amb el propòsit de conscienciar sobre l’estalvi i l’ús eficient de l’aigua.
 
En aquesta jornada, se celebraran diverses activitats per a totes les edats, entre les quals adquireix un gran protagonisme la Cantata de l’Aigua, interpretada per més de 500 nois i noies que contribuiran a la sensibilització sobre la importància de l’aigua a les nostres vides.
 
L’argument girarà al voltant de l’aigua, el seu valor, l’escassetat i els diferents usos, amb l’objectiu de sensibilitzar els participants i el públic de la fragilitat d’aquest recurs. Musicalment, la cantata, que comptarà amb la col·laboració de l’Associació Catalana d’Escoles de Música, alternarà cançons, així com efectes sonors que n’il·lustrin l’acció, amb la narració, feta pels actors Josep Maria Pou i Josep Pedrals.
 
  
 
300 hectòmetres cúbics de nou recurs
 
Aquesta edició de la Festa de l’Aigua presenta una exposició organitzada en deu grans estructures, cada una de les quals està formada per una superfície circular de dos metres de diàmetre (amb la presència de mapes i gràfics) que es recolza amb una peanya (on es pot llegir el text que acompanya els gràfics).
 
L’exposició mostra els reptes principals de la gestió de l’aigua a Catalunya i informa de les inversions principals que s’estan desenvolupant per garantir l’abastament a tot el territori català.
 
Catalunya, a partir de 2012, disposarà de 300 hectòmetres cúbics de nova aigua obtinguda a partir de l’eficiència de les xarxes de distribució, la reutilització d’aigua regenerada (75), la recuperació d’aqüífers (25) i la dessalinització (200), sense oblidar l’estalvi.
 
En aquesta mostra, s’incidirà a explicar com funciona el procés de dessalinització, tenint en compte que a partir del mes de juny entrarà en funcionament la dessalinitzadora del Llobregat (capacitat de producció de 60 hm3/any) i que a finals d’any s’enllestiran les obres d’ampliació de la dessalinitzadora de la Tordera (passarà a duplicar la seva capacitat amb la producció de 20 hm3 anuals). En total, durant el 2009, es disposarà de 80 hm3 anuals d’aigua dessalinitzada.
 
En aquesta exposició també s’incidirà, a més d’informar sobre la reutilització, la conservació i preservació del medi i l’estalvi, en la important inversió que està desenvolupant l’Agència Catalana de l’Aigua en matèria de sanejament. A dia d’avui, Catalunya disposa de 344 depuradores en funcionament que garanteixen un retorn adequat al medi de les aigües prèviament utilitzades i preservar el bon estat de les masses d’aigua, principi bàsic de la Directiva marc de l’aigua. Es preveu que d’aquí al 2014 n’hi hagi un total de 1544.
 
 
Col·laboradors
 
Aquesta edició de la Festa de l’Aigua compta amb el patrocini d’Aigües de Barcelona i amb la col·laboració d’Aigües Ter-Llobregat, l’Àrea Metropolitana de Barcelona– Entitat del Medi Ambient–, l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, Club Súper 3, Catalunya Ràdio, El Periódico de Catalunya i el club Tr3sC. Cal destacar, a més, la participació activa de l'Associació Catalana d'Escoles de Música i el grup de gospel Sentits, que participen i col·laboren desinteressadament en l’espectacle de la festa.
 
 
Estands de les entitats participants
 
A més, hi participaran setze entitats: Aems-Rius amb vida, Aigua per al Sahel, Associació Catalana d'Enginyeria Sense Fronteres, Associació Hàbitats - Projecte Rius, Aula de l'Aigua, Centre Cultural Europeu de la Natura de Viladrau, CERM- Centre d'Estudis del Rius Mediterranis- Fundació Museu Industrial del Ter, Creu Roja Joventut de Barcelona, Ecologistes en Acció a Catalunya, Fundación Nueva Cultura del Agua/Casa de l’Aigua, Greenpeace España, Observatori de la Tordera, SEO/Birdlife-Sociedad Española de Ornitología, Unicef, Mediterrània Centre d'Iniciatives Ecològiques, Fundació Intermón Oxfam i Centre Unesco de Catalunya.

11:00|.Passeig de Joan de Borbó|Barcelona (El Barcelonès)

El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, acompanyat del secretari general de Medi Ambient i Habitatge, Eduard Pallejà, assistirà a l'onzena edició de la Festa de l'Aigua.