Empresa i Treball

El conseller d'Empresa i Ocupació, F. Xavier Mena, inaugura el Fòrum Gastronòmic de Girona

query_builder   20 febrer 2011 17:21

event_note Nota de premsa

El conseller d'Empresa i Ocupació, F. Xavier Mena, inaugura el Fòrum Gastronòmic de Girona

  • El conseller acompanyat de la directora general de Turisme, Marian Muro, el delegat del Govern de la Generalitat a Girona, Eudald Casadesús,  i l’alcaldessa de Girona, Anna Pagans, ha inaugurat avui l’edició 2011 del Fòrum Gastronòmic de Girona, trobada que se celebra fins el proper dimecres i que compte amb la participació de professionals de reconegut prestigi de la gastronomia catalana i d’arreu del món.

  • En el marc de la inauguració, i coincidint amb l’homenatge al xef Santi Santamaria, el conseller F. Xavier Mena, ha volgut afegir-se se a les mostres de condol i suport a la família. El conseller ha ressaltat “que a més de ser un cuiner excepcional preocupat per l’excel·lència, ha estat també un ambaixador extraordinari de la cuina catalana al món, ha contribuït a donar a conèixer al món el què avui nosaltres volem treballar col·lectivament: el compromís per la excel·lència, la qualitat i la innovació sobre la base d’una cuina amb personalitat pròpia”
 
El conseller d’Empresa i Ocupació, F. Xavier Mena, acompanyat de la directora general de Turisme, Marian Muro, el delegat del Govern de la Generalitat a Girona, Eudald Casadesús, i  l’alcaldessa de Girona, Anna Pagans, ha inaugurat avui l’edició 2011 del Fòrum Gastronòmic de Girona, trobada que se celebra des d’avui i fins el proper dimecres i que compte amb la participació de professionals de reconegut prestigi de la gastronomia catalana i d’arreu del món. A l’acte inaugural també hi han estat presents  el president de la Diputació de Girona, Enric Vilert, el director dels serveis territorials del Departament a Girona, Christian Serarols, els directors del Fòrum Gastronòmic, Pep Palau i Jaume von Arend, el coorganitzador de la Fira, Josep M. Matamala, i el director de Prodeca del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Ferran Bienert.
 
 
En el marc de la inauguració, el conseller F. Xavier Mena ha destacat l’aposta del Departament, per impulsar el turisme enogastronòmic “producte prioritari i estratègic per a la promoció de Catalunya com a destinació turística”. En aquest sentit ha apuntat que ”esdeveniments com el Fòrum són la millor plataforma de la imatge de qualitat i referència ja consolidada de Catalunya en el panorama gastronòmic mundial”. Ha afegit que el Departament, a través de l’Agència Catalana de Turisme, un any més vol donar suport a aquesta iniciativa, amb l’objectiu “de continuar sumant esforços per a millorar el posicionament de Catalunya de la mà de plataformes úniques, com el Fòrum”.
 
El conseller F. Xavier Mena, ha assenyalat la professionalitat, la innovació, i la tradició com a elements que fan de la gastronomia catalana un factor d’atractivitat turística, activitat que “és avui un dels motors econòmics més dinàmics del nostre país”.  D’aquesta manera ha assegurat que el Departament  continuarà fomentant el turisme enogastronòmic a través d’accions com el programa “ Co-participat” del Club de Turisme Gastronòmic. A més treballarà per impulsar el moviment Col·lectius de Cuina de Catalunya, donarà suport a la Fundació Institut Català amb l’objectiu de promoure la Marca Cuina Catalana, i estarà al costat del sector posant al seu abast les diferents plataformes promocionals que disposa l’Agència Catalana Turisme.
 
D’altra banda, en el marc de la inauguració el conseller també ha volgut afegir-se a les mostres de condol i suport a la família del cuiner Santi Santamaria.  El conseller ha destacat “que a més de ser un cuiner excepcional preocupat per l’excel·lència, ha estat també un ambaixador extraordinari de la cuina catalana al món. De la mà del seu magnífic equip i de la seva filla Regina, la seva projecció i presència internacional tant des del cor de Catalunya com des de Dubai i Singapur, ha contribuït a donar a conèixer al món el què avui nosaltres volem treballar col·lectivament: el compromís per la excel·lència, la qualitat i la innovació sobre la base d’una cuina amb personalitat pròpia.”

L’Agència Catalana de Turisme al Fòrum Gastronòmic de Girona
 
L’Agència Catalana de Turisme col·labora amb el Fòrum Gastronòmic des de la seva primera edició l’any 1999. Aquest esdeveniment s’ha convertit en una cita enogastronòmica de referència i suposa una plataforma única per difondre Catalunya com a destinació de turisme enogastronòmic.
 
Actualment, segons el Gremi de Restauració de Barcelona, a Catalunya hi ha 48.000 establiments de restauració (entre restaurants, bars i bars-restaurants) que ocupen 200.000 persones i generen un volum de negoci de 13.000 milions d’euros anuals. La Guia Michelin Espanya-Portugal 2011 ha atorgat enguany sis noves estrelles i ja són 57 les que es reparteixen un total de 46 establiments catalans, quatre dels quals amb tres estrelles.
 
A més dels noms propis de la cuina catalana, el panorama gastronòmic compta també amb els Col·lectius de Cuina de Catalunya, agrupacions de restaurants i altres establiments gastronòmics, les propostes dels quals s’elaboren a partir del producte local, d’acord amb la cuina i el territori que representen. Els 21 col·lectius de cuina agrupen més de 250 establiments (restaurants i productors) d’arreu de Catalunya.
 
A Catalunya es conrea i produeix un important cistell de productes de qualitat. Hi ha vuit productes amb Denominació d’Origen Protegida (DOP) que se sumen a les onze DO de vi i a la DO Cava.
 
Punt de trobada de referència
 
El Fòrum Gastronòmic és un punt de trobada de professionals especialitzats que inclou sessions magistrals, tasts i degustacions guiades, tallers, diàlegs i conferències d’experts. Cuiners, gastrònoms, enòlegs, sommeliers, agricultors, productors, experts en salut i altres ponents de renom internacional es dirigiran al públic professional per presentar les propostes més rellevants del sector de l’enogastronomia.
 
En un total de 15.000 m2, el Fòrum aplegarà 300 empreses i 150 ponents. Segons els organitzadors, l'esdeveniment tindrà un impacte econòmic en el territori de 26 milions d'euros. Entre els participants cal destacar la presència de Ferran Adrià, Carme Ruscalleda, Nandu Jubany, Xavier Pellicer, Sergi Arola, Joan Roca, Fermí Puig, Quique Dacosta, el xef de Chicago Charlie Trotter i el japonès Yukihiro Shidara, entre altres, que reflexionaran sobre l’actualitat i les tendències del sector i protagonitzaran diverses sessions pràctiques.
 
El Fòrum Gastronòmic Girona se celebra dies després de la sobtada mort a Singapur de Santi Santamaria, referent internacional de la cuina catalana. El certamen tindrà un record per al propietari del Racó de Can Fabes.
 
Enguany, un dels eixos temàtics de la trobada és l’economia i l’empresa. Els empresaris disposaran d’un nou espai creat específicament per a ells, el Fòrum Empresa, amb la voluntat de facilitar eines i aportar idees per afrontar les dificultats, invertir en temps de crisi o reinventar-se amb nous formats de negoci.
 
Alimentació i salut i gastronomia sostenible són els altres dos temes principals que marquen el programa d’aquest Fòrum 2011. A banda de la part professional, també s’ha dissenyat un atractiu ventall amb nombroses activitats dirigides al públic final, entre elles, tallers de cuina per als més petits.
 

 
Viatge amb periodistes especialitzats
 
A banda del punt d’informació que tindrà l’Agència Catalana de Turisme dins l’espai firal del Fòrum, amb motiu de la seva celebració, l’ACT i el Patronat de Turisme de la Costa Brava organitzen un viatge amb 11 mitjans de comunicació especialitzats d’Itàlia, regne Unit, França, Bèlgica, Països Baixos, Alemanya, Portugal i Estats Units.

Del 20 al 23 de febrer, aquests periodistes combinaran les visites a indrets emblemàtics de la Costa Brava amb la participació en diferent sessions, tallers i conferències.

En el decurs d’aquest viatge, els periodistes també tindran l’oportunitat de gaudir de les elaboracions gastronòmiques d’alguns dels restaurants pertanyents als col·lectius de cuina Girona Bons Fogons, Cuina de l’Empordanet, Cuina del Vent, Joves Cuiners i Cuina Volcànica.

Impuls al turisme enogastronòmic
 
L’Agència Catalana de Turisme, a través del Club de Producte de Turisme Gastronòmic, treballa conjuntament amb el sector privat en la definició i execució de les accions promocionals i de comercialització de l’oferta turística catalana per potenciar aquest segment.
 
El Club de Turisme Gastronòmic agrupa més d’un centenar d’empreses i entitats vinculades a aquest producte turístic. Entre els seus membres, destaca la presència de la majoria dels Col·lectius de Cuina de Catalunya, agrupacions de restaurants que constitueixen una eina fonamental per a la promoció i posicionament de Catalunya com a destinació gastronòmic de primer nivell. Són els següents:
 
  • Costa Brava: Cuina de l’Empordanet, Cuina del Vent, Girona Bons Fogons, Grup Gastronòmic del Pla de l’Estany i Joves Cuiners
  • Barcelona: Barceloneta Cuina
  • Costa de Garraf: Club de Tast de Sitges, Penedès Fogons i Corbera Sabors
  • Costa Daurada:  Cuines del Vendrell, Tarragona en essència i El Gust és Nostre (Calafell)
  • Terres de l’Ebre: Cuina de la Ràpita-Delta de l’Ebre
  • Pirineus: Cuina Volcànica, Cuina Pirinenca de Cerdanya, Cuines de la Vall de Camprodon, Fogons de la Vall de Ribes i La Xicoia
  • Catalunya Central: Cuina Vallès i Osona Cuina
  • Terres de Lleida: Noguera Cuina
 
A més de la tasca del Club de Producte i de l’organització d’accions promocionals com ara presentacions, jornades professionals i viatges de premsa i familiarització, l’ACT disposa d’un web específic de promoció del turisme gastronòmic (www.gastronomia.catalunya.com) i edita el Calendari Gastronòmic de Catalunya i el catàleg Catalunya és Gastronomia.

2  

Fitxers adjunts

El conseller Mena inaugura l'edició 2011 del Fòrum Gastronòmic de Girona

El conseller Mena inaugura l'edició 2011 del Fòrum Gastronòmic de Girona
JPG | 2722

El conseller Mena visita l'edició 2011 del Fòrum Gastronòmic de Girona

El conseller Mena visita l'edició 2011 del Fòrum Gastronòmic de Girona
JPG | 1980

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia