La titular del Departament de Governació i Relacions Institucionals recorre amb l’historiador Josep M. Solé i Sabaté dos centres d’interpretació adscrits a la Xarxa d’Espais de Memòria del Memorial Democràtic als municipis de la Fatarella i Corbera d’Ebre
La vicepresidenta del Govern i titular del Departament de Governació i Relacions Institucionals, Joana Ortega, ha visitat aquest divendres, 18 de febrer, el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (Comebe), que forma part de la Xarxa d’Espais de Memòria que impulsa el Memorial Democràtic de la Generalitat. La vicepresidenta ha visitat concretament el centre d’interpretació Internacionals a l’Ebre i el Memorial de les Camposines, a La Fatarella; i el centre d’interpretació 115 dies i el Poble Vell de Corbera d’Ebre.
 
Durant l recorregut ha estat acompanyada pel catedràtic d’Història de la UAB i director del consell científic del Comebe, Josep M. Solé i Sabaté; el delegat del Govern de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès; el director general de Relacions Institucional i amb el Parlament, Joan Auladell; i el director general d’Administració Local, Joan Cañada.
 
El Comebe aplega la Generalitat i les administracions locals de la Terra Alta i la Ribera d’Ebre amb l’objectiu de dinamitzar aquestes comarques a través del turisme cultural i la recuperació dels espais més emblemàtics de la batalla més sagnant de la Guerra Civil. Creat l’any 2001 i ampliat en anys posteriors, el Comebe l’integren la Generalitat de Catalunya, el Consell Comarcal de la Terra Alta i els ajuntaments de Corbera d’Ebre; Gandesa; Ascó, Batea; Benissanet; Bot; Caseres; Fatarella; Flix; Móra d’Ebre; Pinell de Brai; Pobla de Massaluca; Riba-roja d’Ebre i Vilalba dels Arcs.
 
L’any 2010, el Comebe va tenir un pressupost global de 871.000 euros, dels quals 763.000 euros van ser aportats per la Generalitat, principalment a través de la direcció general de Memòria Democràtica, adscrita aleshores al departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, i també dels aleshores departaments d’ Innovació, Universitats i Empresa i de Treball. En conjunt, i des del 2003, la Generalitat ha invertit al Comebe un total de 4.219.000 euros.
 
El Comebe inclou un seguit de rutes i espais senyalitzats, el Memorial de les Camposines -on es dipositen les restes humanes que encara apareixen a la zona de combatents i desapareguts durant la guerra civil, als quals el Comebe i el Memorial Democràtic van fer un homenatge el passat 24 d’octubre al que van participar 4.000 persones- i cinc centres d’interpretació museïtzats. En el transcurs de l’any 2010, van visitar els centes i espais del Comebe un total de 12.086 visitants, la qual cosa va suposar un increment del 38’03% respecte els 8.756 registrats durant el 2009. Del total de visitants registrats el 2010, 3.257 (26’95%) provenien de grups organitzats, i entre els quals 1.543 (12’77%) eren públic escolar.
 
 ‘Internacionals de l’Ebre’ i ‘Memorial de les Camposines’
 
En primera instància, la vicepresidenta ha visitat avui el centre d’interpretació Internacional de l’Ebre, inaugurat el 2010, que fa una anàlisi del conflicte a escala europea posant èmfasi en la participació de brigadistes, voluntaris i combatents estrangers en ambdós bàndols. Es tracta d’un centre dividit en tres àmbits: la ràpida internacionalització, les dimensions de la participació internacional i, finalment, el Pacte de Munic i el desenllaç del conflicte.
 
Tot seguit, Ortega ha fet un recorregut per l’espai històric del Memorial de les Camposines i Les Devees, situat a Sant Bartomeu, un turó estratègic per a les comunicacions republicanes durant la guerra. Aquest monument memorial inclou l’exposició amb històries de vida de soldats i acull l’ossera que rep les despulles de combatents encara disperses per la zona. El refugi de les Devees va ser aixecat pels soldats republicans de la posició de rereguarda i s’utilitzava com a lloc de resguard i cambra de dormir. Al damunt encara s’hi pot veure part de la línia de trinxera.
 
Centre d’Interpretació ‘115 dies’ i el Poble Vell
 
La vicepresidenta també ha visitat, a Corbera d’Ebre, el centre d’interpretació ‘115 dies’, que narra el combat atenent els factors militars, però també polítics i territorials, dels 115 dies que va durar l’ofensiva de la batalla de l’Ebre. A continuació s’ha dirigit al poble vell de Corbera, situat al capdamunt del turó de la Montera, on ha visitat les restes dels carrers i les cases destruïdes del municipi durant els bombardejos.
 

3  

Imatges

Fotografia 1

Fotografia 1 431

Fotografia 2

Fotografia 2 456

Fotografia 3

Fotografia 3 548