El Príncep d'Astúries i Girona, Felipe de Borbón, ha inaugurat avui una innovadora planta pilot que permetrà la realització de processos a escala per al desenvolupament de nous productes làctics i que està situada en la localitat de Monells (Girona). La posada en marxa d'aquesta planta d'última generació ha estat resultat de l'acord estratègic d'investigació signat per la multinacional catalana Laboratoris Ordesa, especialitzada en alimentació infantil, i l’IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries).

 
moment de la visita
moment de la visita
 
Aquest acord, que és un exemple de col·laboració entre l'empresa privada i l'administració pública, té com a principal valor el know-how que aporten ambdues organitzacions i la seva capacitat per impulsar nous productes de major valor afegit. L'engegada d'aquesta planta ha suposat una inversió de 2,3 milions d'euros.

L’inauguració de la planta Ordesa-IRTA ha comptat també amb la presència del conseller de Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep M. Pelegrí; el secretari d’Estat d’Investigació del Ministeri de Ciència i Innovació, Felipe Pétriz ; el president de Grup Ordesa, Josep M.Ventura, i el director general de l’IRTA, Josep M. Monfort.
 
El conseller Pelegrí ha destacat que aquest projecte posa de manifest la iniciativa i la capacitat de lideratge de les nostres empreses i centres de recerca, que aporten un valor afegit innegable al nostre teixit productiu. És, per tant, un model de simbiosi entre l’empresa privada i la recerca pública que contribuirà al desenvolupament de nous productes i presentacions i, en definitiva, a la creació de riquesa al nostre país.
 
 
Per la seva banda, Josep M. Ventura s’ha referit a Ordesa com a una empresa referent en l'àmbit de l'alimentació infantil que té, en la innovació, un dels seus eixos estratègics “És per això que estem especialment orgullosos d'aquesta planta, pionera a Europa, que ens permetrà no només avançar en els nostres propis processos sinó també oferir la nostra experiència i serveis a tercers”.En aquest sentit, el president d’Ordesa ha assenyalat també la seva satisfacció per treballar amb l’IRTA, “una entitat líder que disposa d'un consolidat prestigi nacional i internacional”.
 
La planta, una de les més modernes del Sud d'Europa, és una instal·lació multifuncional que permet desenvolupar aliments amb bases làcties, així com d’altres productes com llets vegetals, begudes isotòniques o sucs de fruita. Això suposa que permetrà testar no només les investigacions de l’IRTA i d’Ordesa sinó també projectes ‘sota demanda’ d’altres empreses que no tinguin la possibilitat de poder provar els seus processos a escala. La nova instal·lació ha estat concebuda per a lots amb un màxim de producció d'uns 500 kg, la qual cosa suposa un estalvi important tant en el temps com en el cost de producció, aproximadament un 70% menys en comparació a una planta industrial estàndard.
 
Amb una superfície útil total de 387,52 m2, l’instal·lació està formada per tres sales en les quals es desenvoluparan les etapes principals del processament (recepció de la llet, descremat, evaporat, pasteurització, homogeneïtzació, tractament UHT i assecat spray dried) més una sala per a l'envasament del producte en pols, entre d’altres espais operatius. En aquest equipament, destaca una torre d'assecat, única a Espanya.
 
 
Sobre Ordesa
 
Fundada en el 1943, Ordesa és una empresa de capital nacional, pionera en l'àmbit de l'alimentació infantil, que té la seva seu central a Sant Boi de Llobregat (Barcelona), ciutat on es troba també situada la seva planta de producció. Amb una facturació l´any passat de 128 milions d´euros i 350 treballadors, l´empresa exporta el 45% de la seva producció a 15 països d´Europa, Latinoamerica i l´Orient Mitjà. Capdavantera en investigació i desenvolupament, Ordesa destina anualment importants recursos a la seva divisió de R+D+i, que compta amb instal·lacions a Sant Boi i el Parc Científic de Barcelona, a més de les de Monells. En aquest àmbit, Laboratoris Ordesa ha desenvolupat mes de 100 projectes d’investigació experimental i clínica, tant a nivell nacional com internacional, que li han permès ampliar contínuament el seu vademécum amb nous productes aconseguint tenir una de les gammes d'aliments infantils mes àmplies i innovadores del mercat.

1  

Fitxers adjunts

moment de la visita

moment de la visita
JPG | 270