· El conseller d’Empresa i Ocupació, F. Xavier Mena i el director general d’Indústria, Joan Sureda, s’han reunit avui amb representants del sector de la motocicleta a Catalunya per analitzar propostes per impulsar el sector.
El conseller d’Empresa i Ocupació, F. Xavier Mena, el director general d’Indústria, Joan Sureda, i el sots-director general d’Indústria, Jordi Carbonell s’han reunit avui a la seu del Departament d’Empresa i Ocupació amb alguns dels principals representants i fabricants de la motocicleta a Catalunya per analitzar l’estat actual del sector i proposar estratègies per potenciar-lo, garantir-ne la viabilitat i facilitar-ne el creixement.
Per part del sector hi han assistit representants d’empreses catalanes com Rieju, Gas Gas, l’associació del Clúster de la Moto i representants significatius de la indústria auxiliar com Manaut, J.Juan i Guilera.
El conseller i el director general d’Indústria han transmès al sector el seu suport, i han posat sobre la taula la necessitat d’obrir una reflexió estratègica conjunta, no només per fer front a la situació actual, sinó per definir conjuntament el model que a mig i llarg termini el faci competitiu i el pugui convertir novament en referent mundial.
Tant el conseller, com el director general d’Indústria i els representants del sector han coincidit en que la indústria de la moto a Catalunya té futur, i passa per l’especialització, la producció d’alt valor afegit i la seva internacionalització.
Els representants del sector han exposat al conseller i al director general algunes de les problemàtiques que a dia d’avui afecten al desenvolupament de la seva activitat i la del sector en general, agreujant la caiguda de la demanda provocada per la crisi.
El sector ha posat sobre la taula, entre d’altres actuacions, la necessitat de regularitzar la circulació de motocicletes en entorns de muntanya mitjançant la possible creació d’una “Llicència Verda”, la recuperació dels 14 anys com a edat mínima per conduir un ciclomotor al igual que la resta de països europeus i fins i tot la possibilitat de recuperar les marques catalanes Bultaco i Sanglas i comercialitzar-les amb nous models que cobreixin nínxols de mercat.
Actualment, impulsat per ACC1Ó, hi ha en marxa projectes específics de suport al clúster de la moto, com el projecte de la motocicleta elèctrica MIUS 4.0, que compta amb la participació de 6 empreses punteres del sector de les dues rodes: Rieju, Arianetech Ingenieria, JJuan, Guilera, Beon Automotive i Advanced Frame Technology.
El Departament d’Empresa i Ocupació a més a més de fomentar les polítiques de suport al sector, vol continuar impulsant els treballs de desenvolupament del pla específic del clúster de la moto.
Dades del sector de la motocicleta a Catalunya
El sector de la motocicleta i ciclomotor a Catalunya representa el 84% de l’activitat productiva a l’Estat espanyol. A dia d’avui està format per 12 empreses fabricants i 43 de proveïdores, que sumen prop de 7.000 treballadors i generen una facturació agregada de 1.000 milions d’euros (dades 2010). El sector exporta més del 80% de la producció a la Unió Europea.
Un dels factors diferencials del sector a Catalunya és l’especialització en nínxols de mercat d’alt valor afegit, enlloc de la fabricació de sèries llargues de producció massiva. Dins del sector existeix un conjunt de fabricants de mida petita (Rieju, Trueba, Sherco, Ossa i Gas Gas) que s’especialitzen en el segment de ciclomotors de trial amb canvi de marxes, un segment en el qual Catalunya és una de les regions líders a nivell mundial.
1