Saló de l'Ensenyament
  • Els visitants del Saló podran conèixer les novetats per al proper curs en les diferents ofertes d’estudis postobligatoris: FP, batxillerat, Escoles oficials d’Idiomes (EOI), Institut Obert de Catalunya (IOC), centres d’adults, PQPI, ensenyaments artístics i ensenyaments esportius.
  • Durant el Saló també s’informarà de la possibilitat de cursar anglès a distància a través de l’IOC. S’ofereixen 3.000 places equivalents a primer i segon de l’EOI.
  • En Batxillerat s’ofereix la doble titulació de batxillerat català i francès per potenciar l’excel·lència educativa.
  • El Departament d’Ensenyament oferirà als visitants tot tipus d’informació en un espai de 1.000 metres quadrats i se centrarà en l’orientació a l’alumnat i les seves famílies. El Departament reforçarà l’orientació escolar en els ensenyaments secundaris obligatoris i postobligatoris.
 
El Departament d'Ensenyament ha apostat per enfortir l’anglès i l’orientació escolar i professional.  Aquestes són unes de les principals novetats del Saló de l’Ensenyament que la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, i el conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, han inaugurat aquesta tarda. La consellera ha destacat que, atès que l’anglès és una necessitat, l’Institut Obert de Catalunya (IOC) presenta una oferta de 3.000 places, corresponents a primer i segon curs de l’Escola Oficial d’Idiomes (EOI), per estudiar aquesta matèria a distància. La consellera ha recordat la importància de la llengua estrangera per al futur acadèmic i ha fet referència al nou decret de la FP, on ja s’inclou el coneixement de l’anglès per a les matèries pròpies.
 
En relació a l’orientació escolar i professional, es tracta d’una mesura amb el clar objectiu d’ajudar als joves per assolir l’èxit escolar i formatiu. Els espais d’orientació doncs seran un dels pilars del Saló d’Ensenyament per tal d’oferir als visitants tota mena d’informació dels diferents estudis que disposa. L’alumnat que s’apropi a l’estand del departament podrà conèixer les principals novetats per al proper curs i les ofertes d’ensenyaments.
 
L’oferta del departament, que es podrà consultar en un estand de 1.000 metres quadrats, inclourà els següents estudis: batxillerat, formació professional, escoles oficials d’idiomes, l’Institut Obert de Catalunya, formació de persones adultes, ensenyaments artístics, ensenyaments esportius i Programes de Qualificació Professional Inicial.
 
El servei d’orientació fins ara centrava les seves tasques en l’assessorament per a la Formació Professional Inicial però ara el Departament d’Ensenyament vol ampliar el servei a tots els estudis postobligatoris per tal que l’alumnat tingui un ajut a l’hora de decidir el seu futur formatiu.
  
Principals novetats presents al Saló
 
En el Saló d’Ensenyament els visitants es podran informar del contingut de l’oferta educativa de cadascun dels estudis postobligatoris i podran conèixer les principals novetats del proper curs.
 
En formació professional, i en el marc del recentment aprovat decret de reordenació de la FP, destaca la introducció de la competència en llengua anglesa en el currículum dels cicles formatius.
 
En la secció de batxillerat els visitants es podran informar sobre les diferents modalitats existents –humanitats i ciències socials, arts, i ciències i tecnologia-. Respecte de la via d’arts escèniques, s’informarà de l’ampliació d’aquesta oferta en alguns centres que fins ara no en tenien.
 
Una altra de les novetats d’aquests estudis és la implantació amb caràcter experimental del doble sistema de batxillerat francès-català, el Baccalauréat. Els centres que s’adhereixin, de forma voluntària, faran un currículum mixt que integrarà aquells continguts que condueixin al coneixement tant de la llengua com de la realitat històrica, social i política de França.
 
D’aquesta manera, l’alumnat que cursi el baccalauréat obtindrà la doble titulació del batxillerat de l’estat i de França. Amb aquesta iniciativa –que ja estan fent de forma experimental alguns centres aquest curs 2010-2011- es vol potenciar l’excel·lència de l’alumnat.
 
Anglès a l’Institut Obert de Catalunya
 
Pel que fa als cursos d’anglès a l’IOC, els alumnes podran obtenir certificació oficial de les Escoles Oficials d’Idiomes –nivells bàsic i intermedi respectivament-, amb una oferta total de 3.000 places. La preinscripció es podrà formalitzar entre el 2 i 5 de maig.
 
Ensenyament també oferirà informació sobre els Programes de Qualificació Professional Inicial (PQPI) -adreçats a aquelles persones que no han obtingut el graduat en educació secundària- que pretenen donar una formació que els faciliti o bé incorporar-se al món laboral o bé continuar amb un itinerari formatiu.
 
De cara al proper curs, i de forma experimental en alguns programes, es podrà convalidar una part de les hores exercides al PQPI en els cicles de grau mitjà d’FP corresponents. Per exemple, si un alumne ha cursat un PQPI de cuina i vol fer un grau mitjà d’aquesta especialitat podrà convalidar alguna unitat formativa relacionada. El que es pretén és facilitar a l’alumnat el seu itinerari professional i motivar-lo per tal que continuï amb els estudis.
 
En el marc del recentment aprovat Pla de xoc contra el fracàs també es preveu per al proper curs 2011-2012 l’ampliació als PQPI de 5 nous perfils professionals relacionats amb la informàtica, la cuina, l’electricitat, la mecànica i el manteniment.
 
En el camp de formació de les persones adultes també s’orientarà sobre algunes novetats que ja s’han implantat enguany però que s’ampliaran de cara al proper curs. Els centres de formació d’adults adaptaran els currículums per oferir cursos que permetin obtenir l’Actic, -Acreditació de Competències de Tecnologies de la Informació i la Comunicació- imprescindible per accedir a llocs de treball en l’administració pública.
 
Els centres de formació d’adults oferiran més grups de preparació per a les proves d’accés a FP i per a l’obtenció del graduat en educació secundària. L’actual context de crisi econòmica ha portat molts ciutadans amb manca d’estudis a voler ampliar la seva formació i per això ha crescut el nombre de peticions d’accés a FP i al graduat en ESO. Aquesta mesura ja es contempla en el decret de reordenació de la formació professional, aprovat recentment per Acord de Govern.
 
El Saló de l’Ensenyament informarà sobre l’oferta de les escoles oficials d’idiomes –amb 52.000 alumnes presencials-, dels ensenyaments artístics i dels ensenyaments esportius. Pel que fa als ensenyaments esportius, la principal novetat de cara al proper curs és la implantació de noves especialitats - hípica, vela, espeleologia i busseig esportiu-.
 
Els ensenyaments artístics superiors s’ubicaran en un estand que reuneix l’Escola de conservació, restauració i bens culturals, l’Escola Superior de Disseny i Arts Plàstiques, l’Escola Superior de Música i l’Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona, que imparteix els títols d’art dramàtic i dansa. En tractar-se d’estudis superiors, aquest estand estarà ubicat en l’espai destinat a les universitats.
 
Tota aquesta oferta es completarà en el Saló amb un espai d’orientació i amb xerrades informatives per a les famílies sobre el pas de l’educació secundària als estudis postobligatoris.
 
 
24 de març de 2011

1  

Imatges

Saló de l'Ensenyament

Saló de l'Ensenyament 3870