El coneixement per al desenvolupament de noves tecnologies destinades a la indústria de la carn pren una importància cada vegada més gran en l’escenari de l’economia actual. Oferir productes i serveis d’alta qualitat s’ha convertit en una prioritat per a empreses del sector que volen augmentar la seva competitivitat en els mercats globals.
Amb l’objectiu de respondre a aquestes exigències, cada any l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), adscrit al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, organitza un curs d’excel·lència a fi d’oferir, tant a tecnòlegs del sector carni com a professionals d’altres especialitats alimentàries, una formació integral sobre la cadena de la carn, des de la producció fins a l’envasatge i posterior comercialització d’aquests productes.
El pròxim mes de setembre, l’Auditori de l’IRTA de Monells (Girona) acollirà la desena edició del Curs internacional en tecnologia de productes carnis, organitzat pel CECOC-PTC en col·laboració amb l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID) i l’Institut Nacional d’Investigació i Tecnologia Agrària i Alimentària (INIA). Cada any, el curs internacional representa una ocasió única d’assimilar les tècniques més innovadores per elaborar productes carnis industrials, a més d’aprofundir en temes com la legislació que en regula l’elaboració i venda.
El curs s’estén durant cinc setmanes i està dividit en mòduls que poden ser cursats conjuntament o independentment. Al llarg de les 180 hores lectives, teòriques i pràctiques, les persones assistents aprendran a avaluar la qualitat d’una canal, a elaborar tota mena de productes carnis i a determinar les propietats organolèptiques de la carn, i coneixeran les últimes novetats en termes de seguretat alimentària. Un altre dels objectius del curs és conèixer els factors que afecten la qualitat microbiològica, nutritiva i funcional de la carn (des de la genètica, la nutrició, el maneig i la tecnologia), molt útils per innovar en la producció de nous aliments carnis.
Científics i experts de reconeguda reputació internacional pertanyents a diferents universitats, empreses privades i organismes públics d’investigació formaran part de l’equip docent, cosa que convertirà el curs internacional en una oportunitat única per aprendre les darreres novetats industrials del sector de la carn. D’altra banda, l’assistència d’alumnes procedents de països llatinoamericans, d’empreses, de centres de recerca i de l’Administració dóna al curs un caràcter internacional únic, ja que representa un punt de trobada per establir relacions professionals entre les diferents procedències d’alumnes i professors.
Com en edicions anteriors, la meitat de les classes pràctiques es duran a terme a la planta pilot adjacent a l’Auditori de l’IRTA i seran dedicades a elaborar productes frescos, cuits, salats i embotits crus-curats. Gràcies a una vidriera panoràmica ubicada a la mateixa sala de conferències i a un modern sistema audiovisual que projectarà en una pantalla el desenvolupament del procés en curs a la planta pilot, serà possible observar en directe l’evolució de la pràctica. Amb aquest sistema, juntament amb una connexió de micròfons i altaveus entre la planta pilot i els pupitres de l’Auditori on és l’alumnat, hi ha la possibilitat de fer un seguiment interactiu de les pràctiques que representa un gran valor afegit per al curs internacional, ja que no n’hi ha cap altre en el territori espanyol que ofereixi un servei d’aquest tipus.
En els pròxims mesos, l’IRTA publicarà a la seva pàgina web les dates i el programa definitiu de la Xª edició del Curs internacional en tecnologia de productes carnis.