Direcció General de Comunicació

Roda de premsa

El president Artur Mas anuncia "la fi de la discriminació" a Catalunya amb la bonificació del 99% de l'impost de successions

El Govern ha aprovat avui el projecte de llei de regulació del tribut, que s'aplicarà amb efectes a 1 de gener de 2011

query_builder   5 abril 2011 17:49

event_note Nota de premsa

El president Artur Mas anuncia "la fi de la discriminació" a Catalunya amb la bonificació del 99% de l'impost de successions

El Govern ha aprovat avui el projecte de llei de regulació del tribut, que s'aplicarà amb efectes a 1 de gener de 2011

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha anunciat avui durant la roda de premsa posterior a la reunió de govern l’aprovació del projecte de llei de regulació de l’impost de successions, que representarà “la fi de la discriminació” de Catalunya respecte a altres territoris com el País Valencià o la Comunitat de Madrid. En la roda de premsa ha acompanyat el president el conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell.
Tall de vídeo del president Mas explicant els objectius de l'impost de successions
El cap de l’executiu ha concretat que l’objectiu principal d’aquesta actuació és “acabar amb la discriminació a base d’actuar a fons sobre l’impost on afecta a més gent, com ara entre cònjuges, pares i fills o avis i néts”. El president ha dit que en aquests casos hi haurà una bonificació del 99% del que s’ha de pagar i ha afegit que “és el tipus més favorable de l’Estat espanyol i això representa la pràctica eliminació d’aquest impost”. Amb aquesta actuació “ens situem millor que a Madrid o al País Valencià, no igual, sinó millor”, ha afegit.
 
Artur Mas ha assenyalat que aquest projecte de llei té també un doble objectiu: d’una banda, “evitar que capitals que hi ha a Catalunya se’n vagin, de manera legal, a Madrid, País Valencià o altres territoris per no haver de pagar més impostos” i, de l’altra, “generar la màxima confiança complint al màxim possible els nostres compromisos”.
 
El president ha recordat que “ens vam comprometre a acabar amb aquesta discriminació amb caràcter immediat” i ha anunciat que la supressió d’aquest impost es farà amb efectes d’1 de gener de 2011. Artur Mas ha indicat que amb aquesta mesura “eliminem de facto l’impost, d’una sola tacada, per a la majoria dels grups de la població i acabem amb la discriminació de Catalunya respecte a altres territoris”.
 
El cap de l’executiu ha puntualitzat que en aquest moment “no s’actua sobre l’impost de donacions, però això no vol dir que no es faci al llarg de la legislatura”. El president ha assenyalat que“durant la legislatura veurem si cal actuar en l’impost de donacions o en altres impostos” i ha recordat que “no ens plantegem cap augment d’impostos a Catalunya, malgrat que la recepta de Madrid moltes vegades ens ve per aquí. El que cal és reactivar l’economia”.
 
Respecte a la reforma d’aquest impost que va fer el Govern anterior, Artur Mas ha assenyalat que “nosaltres creiem que es van quedar curts i l’hem ampliat” i ha afegit que aquella reforma “va disminuir la recaptació més que la que nosaltres farem”. El president ha quantificat en uns 150 milions d’euros la reducció d’ingressos que representarà l’aplicació del projecte de llei durant el present exercici.
 
 
100 dies de govern
 
En la roda de premsa, el president s’ha referit també al balanç dels primers 100 dies de govern i ha dit que“amb les condicions difícils actuals el govern va avançant. S’han complert uns quants compromisos electorals i el que estem fent té un sentit que és aixecar Catalunya i fer-la més dinàmica, més creativa, que generi llocs de treball, que la riquesa que es produeixi es pugi distribuir millor, amb més justícia social,  però això requereix una feina i aquesta s’ha de fer  amb una especial intensitat”.
 
Segons ha dit el president,“el govern vol ser ajudat i ho necessita a tres nivells: a nivell polític, a nivell de la societat i a nivell dels mitjans de comunicació”. El cap de l’executiu ha destacat també que “el govern ha de mirar pel bé comú i això requereix un esforç de solidaritat interna, de generositat interna i de corresponsabilització”.
 
Respecte als ajustaments pressupostaris, el president Mas ha manifestat que “el que estem fent no és caprici, estem liderant un país i liderant-lo per a la sortida. Hem agafat el timó amb energia i ens enfrontem a una realitat de país molt dura. No ens hem convertit en comptables, estem fent política en majúscula”.
 
El president també ha insistit que el govern no reduirà la despesa més enllà del 10% i ha recordat que el govern central deu a Catalunya 1.450 milions d’euros. En aquest sentit, Artur Mas ha manifestat que“reclamarem per totes les vies possibles que ens paguin els diners que ens deuen i si ens volen fer anar més enllà i posar en qüestió la base del nostre estat del benestar i la modernització del país, el que no farem serà carregar-nos Catalunya per salvar els deures del govern espanyol”.
 
Quant al pressupost de la Generalitat, el president de la Generalitat ha indicat que “el nostre propòsit és que el pressupost per a enguany quedi aprovat abans de l’estiu. Hem d’enviar el projecte de pressupost al Parlament en algun moment de les properes setmanes”.

2  

Imatges

Fotografia de la roda de premsa del president Mas i el conseller Mas-Colell

Fotografia de la roda de premsa del president Mas i el conseller Mas-Colell 345

Fotografia de la reunió del Consell Executiu

Fotografia de la reunió del Consell Executiu 296

4  

Vídeos

Vídeo de la roda de premsa íntegra

Vídeo del president Mas explicant els objectius de l'impost de successions

Vídeo del president Mas parlant sobre l'impost de donacions

Vídeo del president Mas fent balanç dels 100 dies de Govern

2  

Fitxers adjunts

Projecte de llei de l'impost de successions

Projecte de llei de l'impost de successions
PPT | 486

Acords de Govern en format pdf

Acords de Govern en format pdf
PDF | 47

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia