El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) ha donat llum verda a la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Pa de Pagès Català, mitjançant una resolució signada pel conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, que s’ha publicat avui al DOGC i que serà tramesa a la Comissió Europea a través del Ministeri de Medi Ambient, i Medi Rural i Marí, per tal que la nova IGP sigui inscrita en el registre comunitari corresponent.
La IGP Pa de Pagès Català té el seu origen en la reconeguda qualitat i reputació del producte, que s’ha transmès de pares a fills forners durant generacions a Catalunya. L’àmbit geogràfica d’aquesta IGP abasta la totalitat del territori català.
El Pa de Pagès Català és l’especialitat més representativa de la forneria catalana. La cocció en forn de solera refractària li confereix el seu aspecte peculiar i li aporta el sabor autèntic del pa artesà. Es tracta d’un producte elaborat a mà, amb autèntica massa mare i amb fermentacions lentes per aconseguir l’acidesa que el caracteritza i que el converteix en un pa molt apreciat pels consumidors.
És un pa de gran aroma i sabor, que manté la sensació de frescor i una textura agradable passades 8-9 hores. La IGP Pa de Pagès Català es presenta en fogasses de 500 g i 1 kg de pes aproximat, de forma rodona amb una obertura natural a la part superior.
La decisió d’aprovar aquesta nova IGP, a petició del Gremi de Forners de Catalunya, s’ha d’emmarcar en la política de suport als aliments de qualitat catalans que porta a terme a Generalitat, mitjançant el DAAM.
Aquesta política està basada en la qualitat diferenciada i l’origen d’aquests productes, per tal de fomentar la utilització dels distintius d’origen i qualitat oficials, consistents en les Denominacions d’Origen Protegides (DOP), les Indicacions Geogràfiques Protegides (IGP) i la marca Q de qualitat alimentària, a més de fer que aquests distintius siguin identificats i compresos pel gran públic.