· El secretari general de l’Esport i el director del sector sanitari del Vallès Occidental han participat en una caminada saludable per la Universitat Autònoma de Barcelona
· Aquest any, es duplicarà la participació respecte el 2010 amb més de 150 esdeveniments a tot Catalunya

El secretari general de l’Esport, Ivan Tibau, acompanyat del director del sector sanitari del Vallès Occidental del Departament de Salut, Joan Parellada, han representat avui la Generalitat de Catalunya en l’acte central del Dia Mundial de l’Activitat Física (DMAF), que ha tingut lloc aquest matí a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Tibau i Parellada han participat en una caminada saludable pel campus, acompanyats de centenars de persones del centre, amb l’objectiu de transmetre “els beneficis que té l’activitat física i l’esport per tenir una vida més activa i feliç”.
La caminada ha començat des de la plaça Cívica de la UAB i ha consistit en un recorregut de cinc quilòmetres pels circuits de natura del campus, obert a la comunitat universitària i a ciutadans de poblacions veïnes com Cerdanyola del Vallès. A banda d’Ivan Tibau i Joan Parellada, també hi han pres part la vicerectora de la UAB, Maria José Recoder, i el regidor d’Esports de l’Ajuntament de Cerdanyola, Felix Riba.
En els parlaments previs a l’activitat, el secretari general de l’Esport ha felicitat la Universitat Autònoma pels actes programats, que, segons ha dit, “reflecteixen la transcendència que l’esport té a la societat catalana”. Per Ivan Tibau, les accions que tindran lloc tota aquesta setmana arreu del país per celelebrar el Dia demostren que “l’esport va més enllà de l’aspecte purament competitiu i que acumulant 30 minuts d’activitat física al dia podem fer un pas important per tenir una vida més activa i feliç”.
“Si incorporem aquest hàbit en la nostra vida diària ens sentim millor, estem més contents i a més cuidem de la nostra salut”, ha afegit Ivan Tibau, que ha recordat l’aplicació per part del Govern del PAFES (Pla d’Activitat Física, Esport i Salut), que des de fa dos anys treballa per combatre el sedentarisme –un 40% a Catalunya- entre la població i prevenir les malalties amb la ‘recepta’ de l’esport des de l’atenció primària.
Per la seva banda, el director del sector sanitari del Vallès Occidental del Departament de Salut ha destacat el paper de l’activitat física a l’hora de “prevenir i controlar certes malalties” i ha recalcat que 30 minuts diaris permeten reduir “a la meitat” el risc de patir malaltites cardiovasculars, diabetis o obesitat. Finalment, la vicerectora de la UAB ha subratllat la tasca que fa el Servei d’Activitat Física (SAF) del centre universitari en la promoció dels hàbits saludables.
El SAF ha estat precisament l’organitzador de la caminada en el marc dels actes del seu 25è aniversari. Paral·lelament, la Universitat Autònoma de Barcelona ha realitzat durant tot el dia altres activitats, com la gimcana 'Què fas de festa?', un mercat de material esportiu i de muntanya de segona mà, una ‘masterclass’ de ciclisme, i una exhibició de boccia (esport per a persones amb discapacitat, reconegut com a esport paralímpic).
Suport de moltes entitats esportives
El Govern calcula que es duplicarà la participació registrada en l’edició de l’any passat del DMAF, quan més de 35.000 persones van participar mitjançant diversos esdeveniments, en els quals s’han implicat molts Ajuntaments, així com centres de salut, escoles i instituts i centres esportius de tot Catalunya. El 80% de les activitats previstes durant la setmana han tingut lloc avui dimecres, el dia central de la celebració.
Catalunya s’ha adherit per segona vegada en la història al Dia Mundial de l’Activitat Física, mitjançant el PAFES, amb l’objectiu de sensibilitzar la població de la importància de dur una vida activa a qualsevol edat. Sota el missatge “Acumula 30 minuts d’activitat física cada dia”, i amb el sublema “Junts per una vida activa i feliç”, poblacions com Alfarràs, Balaguer, Badalona, Barcelona, Figueres, La Molina, Reus, Tarragona, Tremp i Vilanova del Camí, entre d’altres, s’han mobilitzat seguint les recomanacions que es donen a través el web www.DiaMundialActivitatFisica.cat, i que inclouen majoritàriament caminades guiades, així com jocs diversos, activitats aquàtiques, sessions d’aeròbic o balls.
Diverses entitats esportives catalanes també han donat el seu suport a la iniciativa. Entre d’altres, clubs com el RCD Espanyol ja van fer difusió de la campanya durant el passat partit contra el Racing de Santander, i altres clubs de primer nivell i institucions s’hi adheriran durant el que resta de setmana per fer extensiu el missatge a tots els seus seguidors.
El Dia Mundial de l'Activitat Física es va començar a celebrar el 6 d'abril de 2002 a Sâo Paulo (Brasil), gràcies a l'impuls d'Agita Mundo (xarxa mundial per a la promoció de l'activitat física). Agita Mundo és una organització independent a la qual l'Organització Mundial de la Salut (OMS) dóna tot el seu suport i la qualifica com a essencial en la lluita contra el sedentarisme.
El Dia Mundial de l'Activitat Física es va començar a celebrar el 6 d'abril de 2002 a Sâo Paulo (Brasil), gràcies a l'impuls d'Agita Mundo (xarxa mundial per a la promoció de l'activitat física). Agita Mundo és una organització independent a la qual l'Organització Mundial de la Salut (OMS) dóna tot el seu suport i la qualifica com a essencial en la lluita contra el sedentarisme.