- Durant l'acte amb motiu del centenari de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha homenatjat Enric Prat de la Riba com a “impulsor, constructor i líder” que “va ser capaç de fer grans coses amb pocs recursos”. El cap de l’Executiu ha recordat Prat de la Riba durant la seva intervenció en l’acte institucional amb motiu del centenari de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), que ha tingut lloc aquest vespre al Palau de la Generalitat.
Segons ha dit el president, el primer president de la Mancomunitat, Enric Prat de la Riba, “no va ser el gegant de la llengua, el lingüista, el normalitzador, el codificador, no va ser el mestre però va ser l’impulsor, els constructors i la persona que va posar el lideratge”. Artur Mas ha afegit que “aquesta recordança no és menor perquè Prat de la Riba tot allò ho va fer amb uns estris molt curts i, ara que se’n parla tant, pràcticament sense diners”.
El cap de l’Executiu ha assegurat que “malgrat les nostres estretors actuals, malgrat els ajustaments que s’han de fer, no podem oblidar que, en aquest fil roig de la història de Catalunya, aquest país ha fet grans coses amb instruments relativament petits”.
El president ha assenyalat que “ara, que estem en uns moments molt més fàcils que aleshores, amb molts més instruments, amb molts més estris, amb moltes més institucions i amb molts més recursos, no hauríem d’oblidar que aquest és un país que en el seu moment i amb constructors com Prat de la Riba va ser capaç de reeixir gairebé del no-res” i ha afegit que ho va aconseguir “a base de molta voluntat, de molta transversalitat i de captació de talent, amb gent de pensaments i ideologies diferents”.
En l’acte, han acompanyat el president els consellers d’Ensenyament, Irene Rigau, i de Cultura, Ferran Mascarell. Hi han intervingut el president de l’IEC, Salvador Giner; el president de la Secció Filològica, Isidor Marí; els professors M. Pilar Perea i Josep Murgades, de la Universitat de Barcelona, i Jordi Mir, codirector de les Obres completes de Pompeu Fabra.
La Secció Filològica de l’IEC, juntament amb la Secció de Ciències, va ser creada el 1911 per Enric Prat del Riba, quatre anys després de la fundació de l’Institut d’Estudis Catalans. Acompleix la funció d’acadèmia de la llengua catalana que l’Institut té encomanada, que comporta l’estudi científic de la llengua, l’establiment de la normativa lingüística i el seguiment del procés de normalització en el conjunt de les terres de llengua i cultura catalanes.