La trobada, que s’ha celebrat a Pamplona, ha estat organitzada pel Govern de Navarra, amb el suport del Govern de Cantàbria i la Xunta de Galícia, i hi han estat presents responsables polítics i tècnics de diferents Comunitats Autònomes, de la Direcció General de Planificació i Avaluació de Polítiques de Desenvolupament (DGPOLDE) de l’Estat espanyol i de l’AECID. La directora de Cooperació de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD), Sílvia Requena, hi ha participat en representació de la Generalitat de Catalunya i ha ofert la possibilitat de co-organitzar la trobada de l’any vinent que se celebrarà al País Vasc.
Els principals temes que es van tractar a la trobada de màxim nivell, presidida per la secretaria d’Estat de Cooperació Internacional, Soraya Rodríguez, i el President de Navarra, Miguel Sanz Sesma, van ser els marcs d’associació voluntària i la gestió per resultats. El director general de Polítiques de Desenvolupament, José Mª Fernández López de Turiso,va aportar les seves reflexions sobre la metodologia que se segueix en els marcs d’associació voluntària, és a dir, les relacions entre la cooperació estatal i la descentralitzada per coordinar l’ajut vers un país receptor. Els representants de les agències de cooperació descentralitzades també van aportar el seu parer, concretament les inquietuds sobre el paper que hi juga l’estat i les capacitats de les Comunitats Autònomes per incidir en aquest procés. Durant la seva intervenció, la directora de Cooperació de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD), Sílvia Requena, va posar l’accent en el fet que no s’ha perfilat bé el rol de les agències de cooperació descentralitzades. De fet, des de la generalitat de Catalunya s’ha decidit de participar-hi de manera temptativa perquè es vol mantenir la interlocució directa amb els països destinataris de l’ajut i les pròpies estratègies.
Pel que fa a la gestió per a resultats, que es va tractar en un dels dos tallers de la trobada, destaca la importància que s’ha donat a l’avaluació en resultats més enllà del marc lògic. Des del Govern català s’ha fet un gran esforç per crear unes directrius d’avaluació estratègica, fruit d’un procés de reflexió i de presa de decisions, i d’avaluació operativa amb la creació d’unitats específiques ad hoc.
Durant la trobada es va presentar un treball de l’Institut Hegoa sobre les metodologies i els mecanismes que s’apliquen en l’avaluació de la cooperació descentralitzada. També es va presentar el dictamen que ha fet el Comité de Regions respecte el Llibre Verd “Polítiques de desenvolupament de la UE”. Aquest document facilita el diàleg alhora de definir les polítiques europees de desenvolupament. Durant la seva redacció Catalunya, a través de l’ACCD, va fer les seves aportacions reivindicant el paper dels governs descentralitzats com a generadors d’agenda de cooperació i no tan sols com a executors.
Aquestes jornades neixen amb la voluntat d’esdevenir un espai real de compartir experiències i fomentar el diàleg sobre les polítiques que porten a terme les diverses agències descentralitzades de cooperació al desenvolupament de l’estat.