El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ha concedit el Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària (PITA) en la seva convocatòria de l’any 2010 a El Pastoret de la Segarra, SL, de Sant Guim de Freixenet (la Segarra), en la modalitat a l’agroindústria per a la implantació d’innovacions en els processos de primera transformació i/o conservació de productes d’origen agrari; i a la SAT EDOA 1446 CAT, de Sucs (Segrià), a l’empresa agrària per a la implantació d’innovacions dins del procés productiu.
Ambdós guardons estan dotats amb 6.000 euros cadascun. Un total de 26 candidatures s’han presentat a l’esmentada convocatòria.
En aquest sentit, s’ha atorgat el guardó a El Pastoret de la Segarra, SL, per la implantació, en una nova planta d’elaboració, de nous processos de producció de productes làctics cosa que ha permès encetar una nova línia de postres que innova en l’elaboració i presentació del producte final. Pel que fa a la SAT EDOA 1446 CAT, el guardó se li ha atorgat per la producció en hivernacle, calefactat amb biomassa, de cireres d’alta qualitat fora de temporada, les primeres a l’hemisferi nord, amb comercialització i venda a botigues gourmet d’arreu del món.
D’altra banda, cal esmentar les candidatures que han estat nominades finalistes. En la modalitat de l’agroindústria, Embotits Estamariu, SL, de la Seu d’Urgell (Alt Urgell), per la creació d’una empresa artesana que elabora productes originaris de muntanya, com ara donja i bringuera. Aquesta empresa s’ha adequat als temps d’avui amb les noves tecnologies tot donant resposta a les noves necessitats gastronòmiques. En la modalitat d’empresa agrària, ha estat finalista Sargaire, SL, d’Almacelles (Segrià) per l’adequació d’una explotació ramadera de vedells amb venda directa al detall de la seva producció; obtenen tota l’alimentació del bestiar en l’explotació mateixa i cerquen nous cultius i sistemes d’ensitjat a fi d’aconseguir una carn de màxima qualitat. El premi als finalistes és de 2.000 euros per a cadascun.
El Departament va crear i convocar el Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària a fi de fomentar i incentivar en el sector agrorural actuacions innovadores i capdavanteres que signifiquin una novetat tecnològica per a l’empresa i que representin un nou producte o procés independentment de la seva existència en el mercat.



