El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat dels directors generals d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila, de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), Jordi Bort, així com del director dels Serveis Territorials del Departament a Barcelona, Marià Morera, ha visitat, aquesta tarda, les Fires i Festes de Maig de Vilafranca del Penedès.
El conseller ha destacat l’esperit aquestes Fires i festes de maig (o dels enamorats) encara mantenen aquell esperit de trobada social entre la gent d’arreu del territori que es reuneix amb l’objectiu de dinamitzar-lo, tots junts, som els que fem avançar l’economia d’una comarca, o d’un país com Catalunya, i estudis econòmics recents apunten que la col·laboració, la capacitat d’il·lusió amb el que fem i la voluntat de tirar endavant són factors que permeten fer més competitiva una empresa o una organització.
Pelegrí també ha volgut fer palès que aquesta Fira és un autèntic aparador del Penedès, combina la tradició i el futur, en un marc d’incertesa econòmica però també d’activitat intensa tant a nivell econòmic com social; i és aquesta capacitat d’emprenedoria i de col·laboració la que més m’enorgulleix i la que vull intentar compartir amb tot el clúster agroalimentari català. Durant aquests primers 4 mesos com a conseller, hem treballat molt intensament per a aconseguir-ho”. En aquest sentit, ha fet referència a la fusió de departaments duta a terme pel Govern com un primer gran exemple de la voluntat de potenciar sinèrgies i que ha comportat l’ampliació de competències del Departament amb les de Medi Natural i Biodiversitat, “una unió coherent perquè difícilment un podria sobreviure amb garanties sense l’altre. Els pagesos, els ramaders, els silvicultors,... han fet una gran feina en la conservació del nostre patrimoni natural i, de fet, són els primers interessats en la seva conservació, una feina de preservació i sostenibilitat del territori a la qual ha contribuït el treball dels viticultors i que ha permès assentar les bases a l’enoturisme”.
El titular del Departament també ha fet al·lusió a l’esforç que s’està realitzant per simplificar l’Administració i la normativa, incorporar serveis en línia, agilitzar tràmits per iniciar l’activitat o per fer-hi ampliacions i millores, etcètera, atès que “no ens podem permetre que es deixin de fer activitats per haver d’atendre tràmits que no aporten productivitat ni valor afegit. Volem ser una administració col·laboradora i facilitadora. Una aliada del sector, que ajuda a “fer bullir l’olla”, al costat del sector productiu. Però per a “bullir l’olla” ens cal revaloritzar l’empresa, situar-la al capdavant del nostre sistema productiu i donar-li totes les eines per a fer-les rendibles i sostenibles a la vegada. I cal canviar el concepte de la subvenció a l’emprenedoria”.
En aquest punt, el conseller ha remarcat que el Departament continuarà atorgant ajuts i préstecs al sector, i està pagant retards de governs anteriors, recursos econòmics que han de servir per estimular l’economia, per dinamitzar, per desenvolupar, per incentivar. La subvenció és per a aprofitar-la”. Així, ha apostat per la professionalització, modernització, internacionalització, i per la qualitat total del principal sector econòmic de Catalunya, l’agroalimentari; alhora que ha fet una crida per a una proposta de PAC unificada i consensuada a Catalunya amb tots els agents implicats, i a la unió i a la complicitat de tots els agents del sector, les institucions i els ciutadans per potenciar l’agricultura, “cal exercir el patriotisme alimentari”.
En aquesta línia, Pelegrí ha volgut fer palès que el vi,“una beguda nostra, d’aquí, ens lliga molt a un territori i a una comarca, i s’acaba convertint en un símbol patriota i d’orgull, en prosperitat i qualitat de vida a les empreses, a la gent i a l’Alt Penedès, a més de l’important llegat cultural que té al darrera, i està lligat a la història, al saber fer, al compartir i també a la salut, un llegat gràcies al qual la vostra DO ja ha arribat a les bodes d’or, i ho ha fet amb tota la seva esplendor i brillantor. La DO Penedès, la més antiga de Catalunya, és símbol de tradició i modernitat, simbolitza la història i el futur del vostre vi, i amb uns vins cada cop més valorats i reconeguts gràcies a la seva indiscutible qualitat, i amb un gran potencial exportador”. El conseller també s’ha referit a la recuperació “de la vostra varietat més emblemàtica: el xarel·lo, per la qual cada cop aposten més empreses. Recuperar el xarel·lo representa preservar una manera de fer i uns productes que s’adeqüen a la cultura i a la història de l’Alt Penedès. Recuperar les varietats autòctones ens permet obtenir un vi singular, diferenciat i més comprensible per al consumidor”.
Així, el conseller ha destacat la necessitat de mantenir aquests estàndards, per a la qual cosa “cal que el pagès estigui ben remunerat, que pugui viure dignament de la seva feina, perquè la qualitat comença el camp. I si el pagès està desmotivat o faltat d’il·lusió, el producte se n’acabarà ressentint, i això no va en contra que els altres agents de la cadena no puguin tenir excedents, aquests han de ser suficients per a seguir apostant per la innovació, per sortir al mercat internacional amb més garanties, minimitzant el risc, per a fer publicitat, màrqueting i innovació per tal de seguir consolidant i donant a conèixer la marca, per continuar professionalitzant-se, per apostar d’una vegada per totes, i de forma conjunta, per l’enoturisme, i sumant sinèrgies, lluitant contra la dispersió de projectes i de promocions, una tasca de la que n’és un clar exemple la investigació agroalimentària i l’IRTA. I les Administracions també hi tenim molt a dir en acompanyar tant les empreses com els viticultors en aquest camí”. En aquest punt, Pelegrí ha ressaltat que el Departament ha fet efectiu avui mateix el pagament de l’ajut a la reestructucturació i reconversió de la vinya per un import de 3,8M€, 1,2 dels quals (31,5% del total) han correspost a l’Alt Penedès.