
El conseller d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, acompanyat del director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Joan Gené i del director general de Planificació i Relacions Agràries, Antoni Díaz, ha presidit avui, a l’Expo de Saragossa, la presentació de l’estudi, elaborat pel Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR), sobre “Ús eficient de l’aigua en situacions extremes”, que centra el número 30 de la publicació Dossier Tècnic, del Departament.
Llena ha destacat la rellevància de l’aigua com un factor de producció clau per a l’agricultura catalana, i alhora un recurs limitat que cal gestionar de la millor manera possible, i tenint en compte que cada cop més, caldrà fer-ne un ús el més eficient possible, i, sobre tot, en situacions de manca de disponibilitat.
Així, ha volgut fer palès que la producció d’aliments va unida per la pròpia fisiologia dels cultius al consum d’aigua, i que el desenvolupament de l’agricultura en un entorn mediterrani i molt concretament a la Vall de l’Ebre, es difícil poder-lo separar del reg i molts dels aliments que configuren la nostra dieta i cultura (fruites, hortalisses, ...) no es pot cultivar en les nostres condicions sense aportacions d’aigua de reg.
El conseller ha recordat que l’agricultura a Catalunya utilitza més de dos terços dels recursos hídrics, i a la Conca de l’Ebre aquests percentatges són superiors, la qual cosa “ens confereix a tots els que treballem en el sector agroalimentari una gran responsabilitat en la gestió de l’aigua, davant de la societat on les necessitats dels ciutadans i empreses han augmentat i a més hem d’assegurar una qualitat ambiental del nostre entorn, en el present i per a futures generacions”. Llena ha assenyalat que aquesta responsabilitat obliga a realitzar toltes les accions necessàries per millorar-ne l’eficiència. “A Catalunya com a tota la Vall de l’Ebre i a tot l’Estat s’està realitzant importants inversions per consolidar una agricultura rendible i sostenible, duent a terme millores en els regadius, modernitzant els antics, i assegurant en els nous unes instal·lacions que permetin altes eficiències”, ha indicat.
El titular del DAR ha reiterat que des del Departament “s’aposta per tota una sèrie d’actuacions encaminades a l’augment de l’eficiència dels regadius catalans; d’una banda, amb la modernització de regadius per part de la direcció general de Desenvolupament Rural i, de l’altra, potenciant l’assessorament, la formació i la transferència tecnològica envers el reg mitjançant la direcció general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries i a través de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA)”.
El conseller també ha recordat que, recentment, el DAR ha signat el conveni RIDECO (Reg Deficitari Controlat), amb l’equip del projecte RIDECO-Consolider, format pels més rellevants investigadors en matèria de reg de l’arc mediterrani, i que té com un dels seus principals objectius la divulgació i la transferència tecnològica al sector de tot el coneixement generat, mitjançant jornades tècniques, visites a parcel·les experimentals, etcètera.
En aquesta mateixa línia, el Dossier Tècnic presentat avui ofereix una visió global sobre la gestió del reg en temps d’escassetat d’aigua, així com de les tècniques més adients per dur a terme el seu maneig en condicions de sequera extrema, en conreus com la pomera, la perera, el presseguer i els cítrics. Els articles que formen part d’aquesta publicació, realitzats tots per investigadors de l’equip RIDECO-Consolider, proporcionaran –com ha remarcat Llena- coneixements tècnics contrastats, que serviran d’ajuda en la pressa de decisions sobre com regar els conreus en situacions extremes de manca d’aigua, procurant que la seva productivitat sigui màxima.
El conseller ha volgut fer constar el gran interès del DAR a promoure la Investigació, transferència i assessorament al sector agroalimentari. Així, el Departament compta amb diferents instruments, com el Pla Anual de Transferència Tecnològica (on s’emmarquen els convenis de col·laboració amb experts), el Programa Anual de Formació Agrària, el portal virtual agroalimentari de RuralCat, on es disposa de l’eina de recomanacions de reg, els Dossiers Tècnics, productes tots que volen servir de suport en tot aquest camí complex que suposa regar les parcel·les.
“Regar bé no és fàcil” –ha afegit Llena- i, “l’’esforç conjunt del DAR i els regants per dotar-nos de les millors tecnologies de reg i millorar la gestió de l’aigua de reg ens ha de permetre produir els aliments que necessita el nostre país i a la vegada tenir un model sostenible de la gestió dels recursos hídrics”.
Dossier Tècnic és una publicació del DAR iniciada el 2005 com un important instrument de l’estratègia que està desenvolupant el Departament per a impulsar la transferència de tecnologia i la innovació en les empreses agroalimentàries, s’ha convertit en un referent tècnic per al sector agrari a Catalunya i esperem que també ho sigui a l’Estat espanyol, ha conclòs Llena.
12 de setembre de 2008



