El director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila, encapçala una delegació d’empreses catalanes a Xangai
Des de 2006, el Departament participa activament en el Pla Xina que coordina l’Institut Espanyol de Comerç Exterior, i manté lligams institucionals i comercials amb la província de Sichuan, la gran potència agroindustrial de la Xina des de 2005
El director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila, acompanyat del director general de Prodeca, Fernando Bienert, inicia avui un viatge institucional a Xangai encapçalant una delegació catalana formada per empresaris del sector agroalimentari.
Amb aquest viatge, el Departament vol reforçar els lligams institucionals i contribuir a eixamplar les relacions comercials amb la Xina, principalment amb la zona de Xangai, capital econòmica i financera del país asiàtic.
Vila acompanyarà, demà, les dotze empreses catalanes que participaran, a través de Prodeca i en col·laboració amb la FIAB, a la 12a edició de la fira Sial Xina, que se celebra a Xangai durant els dies 18 i 20 de maig.
D’altra banda, en el decurs d’aquests dies el director general mantindrà diverses reunions per ampliar les relacions comercials amb la Xina.
Relacions Departament-la Xina
Conscients de la importància econòmica que la Xina ha assumit a escala mundial, el Departament, a través de Prodeca, fa temps que estudia el mercat xinès i les possibles potencialitats econòmiques que pot representar en l’àmbit agroalimentari aquest país.
Prodeca, que va iniciar els primers contactes amb el país asiàtic l’any 2005, implementa un pla de penetració en aquell mercat per al sector agrari i alimentari que inclou actuacions diferenciades en dues regions. D’una banda, la de Xangai, dins el conveni de col·laboració del Pla Xina subscrit per l’Institut Espanyol de Comerç Exterior (ICEX), el Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí (MARM) i la Federació Espanyola d’Indústries de l’Alimentació i Begudes (FIAB) i els organismes de promoció de la comunitats autònomes. De l’altra, la de Sichuan, amb qui el Departament ha signat dos convenis de col·laboració.
Pel que fa a la zona econòmica de Xangai, el Departament, a través de Prodeca, té un acord amb la cadena Golden Jaguar de Xina, una de les cadenes de banquets més gran del país. L’acord subscrit té com a finalitat la promoció del cava català en els banquets de casament que organitza aquesta prestigiosa cadena. L’acord consisteix a incorporar una marca de cava durant l’esdeveniment promocional que aquesta cadena celebra cada dos mesos als futurs nuvis perquè tastin l’oferta del restaurant, que inclou cava com a maridatge dels plats. A més, els 400 assistents que, com a mitjana, participen en aquests esdeveniments aprenen els principis bàsics del consum de cava. L’objectiu de Prodeca en aquesta promoció és facilitar a les empreses catalanes un marc de promoció comercial per ampliar la seva presència i valor en un mercat competitiu com és el de Xangai.
Finalment, el Departament, a través de Prodeca, ha signat un acord de col·laboració amb les escoles de cuina Shanghai Cuisine Restaurant and Technical Training Center i Shanghai Pudong International Trading Center. Mitjançant aquest acord, l’alumnat d’aquestes escoles podrà conèixer i aprendre la cuina catalana i els seus ingredients.
La Xina, un mercat emergent per als productes alimentaris
La Xina és l’economia internacional més pròspera dels últims anys, amb un creixement sense precedents que l’ha dutt a esdevenir la segona economia més gran, amb prop del 12% del PIB mundial. A més, la previsió de creixement és de l’11% per a enguany. Es tracta també del mercat on es concentra prop del 20% de la població mundial, i esdevé el primer exportador i el segon importador (darrere dels Estats Units) del món.
Catalunya va exportar a la Xina 33,22 milions d’euros en productes alimentaris l’any 2010, cosa que representa un 4,92% del total exportat per Catalunya durant l’exercici passat al país asiàtic, xifrat en 674,80 milions d’euros.
La societat i l’economia xineses es troben en un context de canvi, i el sector agroalimentari d’aquell país és en plena transformació: el creixement econòmic, el desenvolupament urbà i de les classes mitjanes i altes, i també la influència del consum d’Occident, han dut a un augment de la demanda de productes agroalimentaris estrangers, que ha crescut a una taxa anual del 13%. A més, la qualitat és un dels trets que més atenció genera entre els consumidors xinesos. Tenint en compte que el valor estimat del mercat d’alimentació i begudes a la Xina és de 340 mil milions de dòlars uns 262 mil milions d’euros, el potencial per a les exportacions alimentàries catalanes és molt important.
Per aquest motiu, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, a través de Prodeca, aposta per generar plataformes de promoció comercial dels productes alimentaris catalans a la Xina, de manera que s’incrementin les oportunitats comercials per a les empreses catalanes.