• La intervenció ha tingut un cost de 414.000 euros i ha permès millorar els desguassos i la protecció contra les filtracions d’aigua i restaurar elements exteriors malmesos com les gàrgoles o els guardapols i elements esculturats de pedra dels finestrals
  •  La propera fase de la restauració de la basílica serà la recuperació de l’interior i l’exterior de l’absis
  • La restauració és fruit del conveni de col·laboració entre el Departament de Cultura, l’Arquebisbat de Barcelona i la parròquia de Santa Maria del Mar
Gàrgola original de Santa maria del Mar, durant el procés de restauració
Gàrgola original de Santa Maria del Mar, durant el procés de restauració
El director general del Patrimoni Cultural, Joan Pluma; el delegat diocesà del Patrimoni Cultural de l'Arquebisbat de Barcelona, mossèn Josep M. Martí i Bonet, i el rector de Santa Maria del Mar, mossèn Ignasi Mora, han inaugurat avui la restauració d’elements constructius escultòrics exteriors i dels sistemes d’evacuació d’aigües de la basílica de Santa Maria del Mar, a Barcelona. A l’acte també han assistit els arquitectes responsables del projecte, Enric Solsona, Andreu Bosch i Lluís Cuspinera, i l’aparellador Lluís Camí.
 
Les obres, que es van iniciar el mes de octubre de 2010 i han finalitzat aquest mes de maig, han tingut un cost de 414.877,65 euros. La intervenció ha permès millorar la protecció contra les filtracions d’aigua i restaurar elements exteriors malmesos com les gàrgoles o els guardapols i elements esculturats de pedra dels finestrals.
 
La restauració que ara es presenta és la segona fase del desenvolupament del conveni de col·laboració signat l’any 2006 entre el Departament de Cultura de la Generalitat, l’Arquebisbat de Barcelona i la parròquia de Santa Maria del Mar. Aquest acord preveu una inversió de 3,36 milions en la restauració de la basílica entre els anys 2006 i 2014, que aporten a parts iguals la Generalitat i l’Arquebisbat. En la fase anterior de la intervenció de la basílica, que es va inaugurar l’abril de 2010,  ja es van restaurar la façana principal i els campanars.
 
La basílica de Santa Maria del Mar és una de les obres cabdals de l’arquitectura gòtica catalana i molt destacada dins de l’art europeu del seu temps. Aquest alt valor monumental de la basílica es combina també amb la seva significança cívica i religiosa per a la ciutat de Barcelona, dins de la qual representa el vigor de la ciutat medieval i, en especial, del dinàmic barri de la Ribera o del Mar.
 
 
Accions de la intervenció
L’actuació ha tingut per objectiu arranjar la protecció dels finestrals de les capelles de planta baixa, mitjançant la restauració dels guardapols (marc de pedra que envolta i protegeix el finestral) malmesos, així com, a nivell més general, la millora dels sistemes d’evacuació de les aigües pluvials de les cobertes superiors del temple.
 
En aquest sentit s’han recuperat els canals, els embornals (forats de desguàs) i les gàrgoles que constituïen el sistema propi i original de l’edifici, alhora que s’ha assegurat la seva eficiència i estanquitat. Per això s’han netejat les antigues canals interiors dels contraforts i s’han posat novament en servei les antigues gàrgoles gòtiques, alhora que allà on aquestes havien desaparegut, se n’han instal·lat de noves que s’inspiren en la forma antiga, sense ser-ne una còpia o imitació literal. Això també ha fet possible retirar tots els baixants vells que substituïen les gàrgoles i que eren impropis de l’edifici gòtic, el desfiguraven i a més li provocaven greus humitats.
 
També s’han revisat les proteccions dels finestrals del segon nivell, amb la col·locació de vidres protectors de les vidrieres on havien desaparegut i la reparació de les fixacions de les bases de les columnes de pedra.
 
El projecte de la segona fase de restauració de la basílica ha estat projectat i dirigit pels arquitectes Andreu Bosch, Lluís Cuspinera i Enric Solsona, d’acord amb els criteris i directrius del Servei del Patrimoni Arquitectònic del Departament de Cultura. L’aparellador de l’obra ha estat Lluís Camí i els treballs de restauració han estat executats per l’empresa Urcotex. 
 
 
Propera fase: recuperació de l’absis
Amb aquesta obra es clou una etapa de la restauració de Santa Maria del Mar que ha permès assegurar aspectes primordials de la conservació del temple. La següent fase d’actuació, que s’iniciarà després de l’estiu i que durarà uns tres anys, és la recuperació de la façana de l’absis i les cantories (tribuna destinada als cantaires) de la girola de l’església.
 
Aquesta intervenció permetrà recuperar la visió de bona part de la façana de l’absis, la façana posterior orientada al passeig del Born, amb la portalada renaixentista i la visió circular dels murs amb els finestrals i els contraforts aixecats sobre la terrassa de les capelles.
 
A l’exterior de l’absis, s’hi duran a terme els treballs següents:
 
  • Neteja dels paraments: Els paraments es netejaran i es consolidaran puntualment amb carreus, especialment les motllures i cornises de protecció de la façana.
  • Restauració de la portalada del Born: La portalada del Born serà restaurada, amb la neteja i la consolidació dels elements escultòrics de les pilastres i arquivoltes, tenint molta cura de la policromia historiada de la llinda i del timpà.
 
Les actuacions a l’interior de l’absis inclouran:
 
  • Restauració de l’interior de l’absis: les tasques de restauració se centren en les set capelles que formen la girola a l’entorn de l’altar de Santa Maria. L’obra consisteix en la restauració dels paraments i de tots el elements escultòrics de les mènsules, senyals heràldiques i claus de voltes que també conserven les policromies originals del període gòtic.
  • Recuperació de les cantories: Les cantories, formades dintre de cinc de les capelles, recuperaran l’accés i es reconstruiran els murs interiors que van ser enderrocats, amb els finestrals i la traceria com la resta de finestres de la planta baixa. La reconstrucció del finestral de la segona capella de l’absis farà possible restaurar la façana que dóna al carrer Sombrerers i permetrà millorar la il·luminació de la girola.
  • Reconstrucció dels paraments interiors: La reconstrucció del paraments interiors facilitarà la formació de les voltes de dues cantories i dels terrats de coberta amb una millora dels desguassos de l’absis.
 

4  

Fitxers adjunts

Finestral amb el guardapols restaurat

Finestral amb el guardapols restaurat
JPG | 276

Finestral amb el guardapols malmès (abans de la restauració)

Finestral amb el guardapols malmès (abans de la restauració)
JPG | 1202

Gàrgola original durant el procés de restauració

Gàrgola original durant el procés de restauració
JPG | 1025

Una de les noves gàrgoles instal·lades durant la restuaració

Una de les noves gàrgoles instal·lades durant la restuaració
JPG | 1200