Reunió de Govern
 
  • Els Pressupostos redueixen un 10% la despesa no financera i no finalista per tal de reconduir els comptes de la Generalitat
  • Prioritat: garantir la sostenibilitat de l’Estat del Benestar. El pes de la despesa social representa un 70% del pressupost dels departaments, un 3% superior al de l’any passat
  • El dèficit serà un 30% inferior al del pressupost liquidat de l’any 2010
  • L’ICF ajudarà a las pimes a obtenir crèdit per valor de  2.200 milions d’euros
  • L’economia catalana continua el camí de la recuperació amb un creixement estimat del PIB del 0,9%
 
El Govern ha donat llum verda avui al Projecte de llei de Pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2011, que el conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha lliurat posteriorment a la presidenta del Parlament. Els comptes d’aquest any s’aproven després de la pròrroga pressupostària deguda a la convocatòria electoral del novembre passat. Aquests pressupostos estan marcats pel context econòmic i per la situació de les finances de la Generalitat, que requereixen un exercici rigorós i difícil d’ajust de la despesa pública no financera a càrrec de recursos generals del 10%, concretament, 2.680 milions d’euros.
 
El conseller Andreu Mas-Colell ha explicat que aquest any és “d’extraordinària excepcionalitat”. L’ajust es fa de la manera més afinada que permet la situació i amb una perspectiva pluriennal. La prioritat és garantir els serveis bàsics de l’estat del benestar. El pressupost consolidat del sector públic per a aquest 2011 és de 39.354 milions d’euros.
Roda de premsa íntegra del conseller Mas-Colell
Roda de premsa íntegra del conseller Mas-Colell
Pressupostos austers
 
Els comptes públics d’aquest any han de donar resposta a un important descens dels ingressos, un augment de la despesa i un fort increment del dèficit en els anys anteriors. Els ingressos no financers de la Generalitat el 2010 se situen al nivell del 2006 i la despesa no financera ha crescut un 60% entre el 2004 i el 2010. Aquesta situació ha provocat un augment del dèficit a partir del 2007, que el va situar en 5.000 milions d’euros l’any 2008 i en 7.606 milions d’euros, el 3’86% del PIB, el 2010. El desbordament del dèficit obliga a què els pressupostos de la Generalitat d’aquest any incorporin un ajust que permeti avançar cap a l’equilibri fiscal.
 
El govern català té el ferm compromís de contribuir als objectius del Pacte d’Estabilitat i Creixement de la Unió Europea i, per aconseguir-ho, farà un control sever de les despeses i contindrà el creixement del deute de la Generalitat i del seu sector públic associat durant aquest any i els següents.

La reducció del 10% de la despesa no financera no afecta la partida dels interessos del deute que, d’acord amb les previsions del Departament d’Economia i Coneixement, aquest any pujarà a 1.477,9 milions d’euros. Això significa 359’2 milions d’euros més que l’any passat, si tenim en compte el pressupost inicial, o 558’7 milions d’euros, si la referència és el pressupost liquidat del 2010.
 
Creix el pes de la despesa social
 
Una altra de les principals prioritats d’aquests Pressupostos és la despesa social. El govern de la Generalitat ha posat l’accent en els serveis essencials de l’estat del benestar. S’ha augmentat el percentatge de recursos destinats als departaments de Salut, Ensenyament i Benestar Social i Família, que aquest any representen el 70% de la despesa distribuïda entre els diferents departaments. L’any passat aquest percentatge va ser del 67%.
 
Pressupostos creïbles
 
Els Pressupostos de la Generalitat i el conjunt del sector públic per al 2011 responen a un dels objectius bàsics d’aquest govern, que és guanyar credibilitat per inspirar confiança davant els ciutadans de Catalunya, els mercats i les institucions internacionals. Per això, els comptes d’aquest any, encara que molt severs, són assenyats, realistes, equilibrats, plantegen fites assumibles i reprodueixen la voluntat de fer el que es diu i dir el que es fa. La credibilitat és clau per evitar caure en l’espiral de més endeutament i més encariment del seu cost.
 
El govern assumeix un esforç important per reduir el dèficit, que l’any 2010 hauria d’haver estat del 2’4% del PIB català però s’ha desbordat fins el 3’86%. Malgrat l’estalvi del 10% de la despesa no financera i no finalista, els pressupostos d’aquest any preveuen que l’Administració de la Generalitat generarà un dèficit de 5.408’4 milions d’euros, un 2’66% del PIB.  En la reducció del dèficit, el govern català farà un esforç més gran que el que se suposava hagués hagut de fer si el dèficit del 2010 hagués estat del 2’4% del PIB (assolir l’1’3% del PIB a finals del 2011).
 
Una previsió prudent d’ingressos
 
En la línia d’una anàlisi realista de la situació i de la voluntat de formular objectius factibles, el govern de la Generalitat fa una previsió prudent dels ingressos, coherent amb la feblesa de l’actual context macroeconòmic i, sobretot, amb les previsions d’ingressos que ens arriben des de l’Administració Central. Els pressupostos preveuen per a aquest 2011 un descens del 3’4% dels ingressos no financers de la Generalitat. La previsió de recaptació de l’IRPF creixerà un 47’2% i la de l’IVA un 89’4% d’acord amb la nova distribució de la cistella d’impostos del nou model de finançament. Aquests increments no compensen la caiguda dels ingressos provinents de les transferències de l’Administració General de l’Estat, que cauen un 93’3%.
 
Corresponsabilitat
 
El govern de la Generalitat, a través dels Pressupostos del 2011, s’ha compromès amb l’objectiu d’austeritat i de reequilibri de les seves finances. La Generalitat considera que un exercici de corresponsabilitat per part de l’Administració General de l’Estat faria possible assolir un dèficit de l’1’3% del PIB català per al 2011. En particular, aquest exercici inclouria, entre d’altres, fer disponible, com s’ha fet en els dos darrers anys, una bestreta corresponent al fons de competitivitat previst en el model de finançament.
 
Reactivació econòmica
 
El govern de la Generalitat, conscient de les dificultats per accedir al finançament per part de les pimes, ha previst actuacions de l’ICF per valor de 2.200 milions d’euros, per la via d’un programa de crèdit oficial que augmenta un 29% respecte a l’any passat. Aquest es destinarà a la creació de noves línies de crèdit i finançament destinades a les petites i mitjanes empreses amb activitat a Catalunya. Els comptes de tot el sector públic també preveuen un nou model de Formació Professional que respongui a les necessitats de les persones i les empreses, així com convertir el SOC en l’agent de l’ocupabilitat de Catalunya.
 
Escenari macroeconòmic
 
L’economia catalana es troba en la via de la recuperació iniciada l’any 2010, amb un creixement del PIB previst del 0,9% per al 2011.

5  

Imatges

Fotografia (reunió de Govern)

Fotografia (reunió de Govern) 101

Fotografia ((lliurament PGC presidenta Parlament) 1

Fotografia ((lliurament PGC presidenta Parlament) 1 106

Fotografia ((lliurament PGC presidenta Parlament) 2

Fotografia ((lliurament PGC presidenta Parlament) 2 98

Fotografia (reunió portaveus grups parlamentaris)

Fotografia (reunió portaveus grups parlamentaris) 128

Fotgrafia (roda de premsa)

Fotgrafia (roda de premsa) 70

3  

Fitxers adjunts

NP Pressupostos

NP Pressupostos
PDF | 111

NP Llei de Mesures

NP Llei de Mesures
PDF | 90

Dossier de Presentació

Dossier de Presentació
PDF | 978