
- El conseller ha fet una crida avui a la “prudència en la celebració de les revetlles” per “disminuir el risc i evitar així la intervenció posterior dels cossos d’emergències” i ha insistit en l’aposta de la Generalitat per la “formació, la informació a través de les noves tecnologies i el reforçament de la col•laboració amb l’administració i entitats de la societat civil”
- Aquest matí s’ha presentat en roda de premsa la campanya 'Consells de protecció civil per a les revetlles i les festes populars i tradicionals de Catalunya', en la que s’utilitzaran les noves tecnologies com Twitter, banners i vídeos virals per difondre els consells entre la població
- També s’ha presentat una guia de Protecció Civil per ajudar els ajuntaments a organitzar de forma segura activitats en zones properes a vies de tren o platges
- Dins la campanya de revetlles, s’ha elaborat un còmic, anomenat 'En Pau, l’Arnau i l’Anna a Terra de Foc!', sobre bones pràctiques en l’ús dels petards per tal de conscienciar els més petits d’una manera amena i didàctica i aprofundir en el coneixement de les festes populars catalanes on hi és molt present l’ús del foc
El conseller del Departament d’Interior, Felip Puig, ha fet una crida avui a la “prudència en la celebració de les revetlles” de juny i juliol perquè aquest “sigui l’element que ens permeti disminuir el risc i evitar així la intervenció posterior dels cossos d’emergències”. Puig ha dit que la millor manera de celebrar la festa és amb “prevenció” i ha destacat que el Departament ha fet enguany una aposta per la “formació, la informació a través de les noves tecnologies i el reforçament de la col·laboració amb l’administració i entitats de la societat civil”.
Puig ha fet la roda de premsa acompanyat pel director general de Protecció Civil, Manel Pardo, i el director general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, Jordi Gassió, a més de representants de les institucions i organismes que participen a la campanya de revetlles.
L’objectiu de la campanya ‘Revetlles amb precaució’ és minimitzar els riscos que comporten determinats hàbits associats a aquestes celebracions, com ara l’ús del material pirotècnic, l’encesa de fogueres i la participació en correfocs.
Respecte la campanya de revetlles amb precaució 2010, enguany s’han introduït les següents novetats:
- Creació de diversos vídeos virals en col·laboració amb la DGACD (Direcció General d’Atenció Ciutadana i Difusió), per incorporar al web www.gencat.cat/revetlles i al canal Youtube de la Generalitat
- Ús del twitter de la Direcció General de Protecció Civil @emergenciescat durant la campanya per emetre consells útils i entenedors sobre el correcte ús de la pirotècnia i encesa de fogueres amb el hashatg #revetlles. Els tweets seran visibles a la web www.gencat.cat/revetlles
- Inserció de Banners a la xarxa per multiplicar la difusió digital: S’han creat uns banners específics de la campanya perquè els ajuntaments, consells comarcals i altres institucions interessades els puguin descarregar, i així enllaçar el web de la campanya a la seva pàgina web
- Ampliació de la campanya, que deixa de girar únicament entorn la Revetlla de Sant Joan i s’estén a totes les festes populars i tradicionals de Catalunya, on l’ús de petards i focs d’artifici està molt arrelat
- Edició de 15.000 exemplars del còmic “En Pau, l’Arnau i l’Anna a Terra de Foc”, continuació del còmic editat per primera vegada el 2010, “En Pau, l’Arnau i l’Anna a... Quina Revetlla!”. El nou còmic introdueix les festes tradicionals de Catalunya, com la Patum, on l’ús del foc està fortament arrelat
- Enguany, i fruit de la incorporació del cos de Mossos d’Esquadra en el grup de treball, s’han ampliat els consells a la població amb l’objectiu de posar eines per assolir l’autoprotecció i ajudar a fer la festa de manera segura
- Augment de la difusió dels missatges de prevenció, amb la realització de més de 150 sessions informatives entre els col·lectius més vulnerables (alumnes d’escoles i instituts, associacions de mares i pares, gent gran,...)
- La Direcció General de Protecció Civil realitza difusió de la campanya amb sessions informatives a diferents fires de Catalunya, com la Fira Gran dedicada a la gent gran
En total s’han repartit gairebé 130.000 exemplars de material amb consells pràctics, entre quadríptics i pòsters per conscienciar els joves i els més petits sobre una bona manipulació del material pirotècnic.
La distribució d’aquest material s’ha fet de la següent manera:
- 100.000 quadríptics: s’adrecen als usuaris del material pirotècnic. Expliquen, de manera breu i clara, com s'han de manipular els petards de forma correctai com aconseguir una celebració segura amb les fogueres (el millor lloc per ubicar-les, etc.).
- 10.000 pòsters “Sigueu responsables amb els nens” (pirotècnica categoria III) en què es reclama l’atenció dels adults en la compra i l'ús de material pirotècnic per part dels menors.
- 20.000 pòsters generals “Feu la festa amb seguretat” amb consells que es donen a través d'unes vinyetes que ensenyen a utilitzar tot el material de forma segura.
Dispositiu dels Mossos d’Esquadra
Abans de la revetlla de Sant Joan i durant els dies de venda de material pirotècnic, la Policia de la Generalitat-Mossos d'Esquadra farà especial atenció als punts de venda permanents o a les casetes, vetllant pel compliment de la normativa i fent arribar els consells de seguretat en la manipulació d’aquesta material als usuaris.
Durant la celebració de la revetlla, s'intensificaran els patrullatges al voltant dels punts on es celebrin aquestes festes populars, fent especial atenció en els següents aspectes:
- Possibles incidents que s’esdevinguin de la mala utilització de material pirotècnic o per la realització de fogueres, ocupacions massives que es puguin realitzar en espais públics com les places o les platges o en zones d’oci.
Els Mossos efectuaran un patrullatge encaminat a la protecció de la seguretat ciutadana i la prevenció de l’ordre públic a l’entorn de les localitats o punts amb una especial afluència de persones.
Revetlla de Sant Joan 2010
La revetlla de Sant Joan 2010 va estar marcada per l’atropellament múltiple de tren a l’estació de Castelldefels-Platja (Baix Llobregat), que va ocasionar 13 víctimes mortals i 14 ferits de diversa consideració. L’accident, que va tenir lloc als volts de les 23.30 hores, va fer que la DGPC activés el Ferrocat, Pla d'Actuació del Pla de Protecció Civil de Catalunya per emergències en el transport de viatgers per ferrocarril en fase d’emergència per coordinar les actuacions de tots els operatius. Arran de l’accident, molts municipis van demanar a la DGPC consultes sobre com organitzar festes de forma segura i per això s’ha elaborat la guia de Protecció Civil per esdeveniments organitzats a prop de vies de tren o en platges (veure abaix)
D’altra banda, el 2010 el Departament de Salut va registrar 118 assistències hospitalàries relacionades amb la revetlla de Sant Joan, mentre que els Bombers de la Generalitat van realitzar un total de 978 serveis a tot Catalunya, excepte a la ciutat de Barcelona, on van actuar Bombers de Barcelona.
Durant la nit de Sant Joan de l’any passat, el telèfon d’emergències 112 va rebre un total de 9.151 trucades relacionades amb la revetlla, les quals van derivar en 3.390 expedients i serveis que van haver d’atendre els diversos cossos operatius.
Guia de Protecció Civil per ajudar els ajuntaments a organitzar de forma segura activitats en zones properes a vies de tren o platges
El conseller Puig també ha presentat la guia distribuïda per la DGPC als municipis catalans i que recull de forma senzilla, sistemàtica i entenedora els procediments que cal seguir per a l’obtenció de les autoritzacions necessàries per organitzar espectacles públics i activitats extraordinàries o esporàdiques (incloses proves esportives), que tenen lloc en espais oberts al públic en zones properes a les línies ferroviàries o en platges. La guia també és útil en el cas que les activitats o espectacles es produeixin fora de les zones anteriors, però que puguin generar aglomeracions o algun perill, ja que és un recull de la normativa de protecció civil, ferroviària, d’espectacles i d’ús de platges.
El conseller ha dit que “hem considerat necessari agrupar i presentar un document que interpreti i sintetitzi de forma senzilla les normes i tràmits administratius que afecten aquestes activitats” en zones de platja, ja siguin properes o no a zona de vies de tren i persegueix facilitar “especialment als petits ajuntaments i a les entitats o grups promotors d’aquestes iniciatives la canalització de les autoritzacions pertinents”.
La guia és una eina senzilla d’interpretació de les diverses normatives que afecten aquest tipus d’activitats que tenen lloc en espais on hi conflueixen competències de diverses administracions, així com una ajuda per saber quins són els tràmits que s’han de seguir en cada cas. Tot i ser una eina adreçada a tots els ajuntaments, és especialment útil per aquells municipis petits que no disposen de tècnics de protecció civil, però pels quals passa el traçat d’alguna via fèrria, o bé que organitzen esdeveniments que congreguen moltes persones.
El document també és un ajut en cas que es vulguin ubicar equipaments complementaris a la pròpia activitat a prop de les línies fèrries (per exemple aparcaments habilitats per als assistents a l’esdeveniment) o ja sigui perquè es prevegi que bona part dels assistents a l’esdeveniment faran ús del transport ferroviari o que han de passar per zones habilitades per tal de creuar les vies.
Aquesta guia ha estat elaborada per la Direcció General de Protecció Civil, la Direcció General d’Administració de Seguretat, (Departament d’Interior), conjuntament amb l’Administrador de Infraestructuras Ferroviarias (ADIF), depenent del Ministerio de Fomento; Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) i el Servei de Costes del Departament de Territori i Sostenibilitat. En aquest sentit, Puig ha insistit en la necessitat que “la comunicació entre administracions sigui un element més de prevenció i capacitat de reacció en cas necessari”. Per dur a terme la guia es va crear un equip transversal que ha celebrat diverses reunions des de setembre de 2010.
La normativa existent és prou diversa i abundant com per fer necessària la tasca de compilar-la i explicar-la: Lleis estatals “de costas”, “del sector ferroviario”, lleis catalanes sobre ferrocarrils i de regulació administrativa dels espectacles públics i les activitats Recreatives, diversos reials decrets i decrets de la Generalitat, i la normativa de trànsit.
La guia explica els passos i requisits per demanar sol•licituds per espectacles públics i activitats recreatives de caràcter extraordinari que ocupin la zona de protecció dels ferrocarrils (70 m a banda i banda de les vies), segons sigui ADIF o FGC el titular, o que tinguin lloc en el domini públic marítimo-terrestre (platges i accessos), especificant-ne les llicències i autoritzacions requerides en cada supòsit, ja siguin a l’administració municipal o a la Generalitat, o els administradors ferroviaris, especificant els responsables de l’autorització i els terminis d’autorització.
També s’exposa de forma clara el catàleg d’activitats i centres obligats a realitzar un Pla d’Autoprotecció segons els criteris de Protecció Civil del decret 82/2010: bàsicament activitats (curses, concerts...) a l’aire lliure, en espais tancats o no, amb aforaments que vagin de 500 fins a més de 15.000 persones.
La DGPC ha enviat recentment a tots els municipis de Catalunya la guia, que es troba també penjada a internet al link: http://www20.gencat.cat/docs/interior/Home/030%20Arees%20dactuacio/Proteccio%20Civil/Plans%20dAutoproteccio/Documents/Guia_Municipis.pdf. A més, i amb l’inici de l’estiu, enguany s’ha fet una excepcionalitat escurçant els terminis d’alguns dels tràmits a realitzar pels promotors dels esdeveniment. Aquesta excepcionalitat en els períodes de resolució i resposta per part dels agents implicats i autoritzants (DGPC, ADIF, FGC, Servei de Costes) romandrà fins el 30 de setembre, i pretén garantir que els municipis que vulguin organitzar o autoritzar activitats o espectacles en aquestes zones aquest estiu tinguin temps suficient de fer totes les sol•licituds i tràmits.
3