Direcció General de Comunicació

DIVULGACIÓ OBRA MATERNITAT D'ELNA

El Govern recuperarà i divulgarà la memòria i l'obra d'Elisabeth Eidenbenz al municipi d'Elna

query_builder   7 juny 2011 13:57

event_note Nota de premsa

El Govern recuperarà i divulgarà la memòria i l'obra d'Elisabeth Eidenbenz al municipi d'Elna

  • El Consell Executiu autoritza la signatura d’un conveni amb l’Ajuntament rossellonès, que condicionarà i museïtzarà la Maternitat Suïssa d’Elna
El Govern de la Generalitat i l’Ajuntament d’Elna treballaran conjuntament per recuperar i fomentar el patrimoni i la memòria democràtica de la població i en especial la tasca de la Maternitat Suïssa d’Elna, una institució impulsada per la recentment desapareguda Elisabeth Eidenbenz, que entre 1939 i 1944 va acollir dones i nens de l'exili republicà. El Consell Executiu ha autoritzat avui la signatura d’un conveni a través del qual l’ajuntament rossellonès s’integrarà com a col·laborador en la Xarxa d’Espais de Memòria Democràtica, organisme de la Generalitat que treballa per recuperar i difondre la memòria democràtica. Amb aquest conveni Elna es converteix en el primer municipi de la Catalunya del Nord que col·labora amb la Xarxa.
 
L’Ajuntament d’Elna es compromet a condicionar i museïtzar El Castell de Bardou que el consistori va adquirir l’any 2005 i que entre 1939 i 1944 Elisabeth Eidenbenz va transformar en la Maternitat Suïssa d’Elna, un espai on van néixer 597 nens de dones retingudes als camps de concentració de la costa rossellonesa, la majoria republicanes catalanes a l’exili, però també infants jueus o d’altres procedències. La Maternitat quedarà integrada en la Xarxa d’Espais de Memòria Democràtica, que oferirà suport i assessorament tècnic especialitzat a l’ajuntament rossellonès per poder implementar el projecte i divulgar la memòria i obra d’Eidenbenz.
 
El conveni aprovat avui el rubricaran el proper 12 de juny el director general de Relacions Institucionals i amb el Parlament, Joan Auladell, i l'alcalde d'Elna, Nicolàs Garcia, en el marc de la tercera Trobada de Petites Elnes que acollirà el municipi.
 
 
Catalunya i Elna
 
L’Ajuntament d’Elna i la Generalitat, a través del Memorial Democràtic i la Direcció General de Relacions Institucionals i amb el Parlament del Departament de Governació i Relacions Institucionals, tenen objectius comuns i complementaris en àrees de recerca, difusió i commemoració de la memòria democràtica, així com també en la recuperació i la preservació del patrimoni històric al municipi d’Elna.
 
El 2006 el Govern va concedir la Creu de Sant Jordi a Elisabeth Eidenbenz (Zuric, 1913-2011). El proper mes de juny es podrà veure a l’Hospitalet de Llobregat i Guernika l’exposició La maternitat d’Elna, produïda pel Memorial Democràtic, que ja s'ha pogut visitar en 50 municipis catalans, al País Basc i l’Aragó.
 
 
Xarxa d’Espais de Memòria Democràtica de Catalunya
 
Creada el febrer del 2010 i vinculada al Memorial Democràtic, la Xarxa d’Espais de Memòria Democràtica de Catalunya té com a objectiu recuperar la memòria democràtica a través de la revaloració, senyalització i difusió del patrimoni de la memòria democràtica en el període 1931-1980. La Xarxa col·labora amb els ens adherits en la revaloració dels espais i en la coordinació de la seva gestió cultural, patrimonial i comunicativa.
 
Des de la seva creació l’any 2010, un total de 13 municipis catalans s’han adherit a la Xarxa d’Espais de Memòria Democràtica. Actualment estan en procés d’aprovació gairebé una trentena de convenis més amb municipis o consorcis locals.
 
Al conjunt del territori, la Xarxa compta amb una setantena de centres d’interpretació, rutes, fites, vestigis i restes patrimonials recuperades in situ. El treball en xarxa sobre la història i la memòria d’aquests espais els ha convertit en veritables escenaris de record, de reflexió i d’homenatge, i els ha transformat en instruments vius per a la divulgació històrica i la pedagogia social.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia