El subdirector general d’Innovació Rural del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Jaume Sió, acompanyat del cap de branca de fruita i horta de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), Ramon Sarroca, ha presentat avui, a l’Escola de Capacitació Agrària (ECA) d’Alfarràs, el nou projecte d’emprenedoria en fructicultura.
El Curs d’emprenedoria en fructicultura és una iniciativa impulsada amb la col·laboració de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) i de les entitats del sector fructícola català com ara AfruCat, Fruits de Ponent i Actel.
Aquest curs, que enguany celebra la seva tercera edició, s’adreça a tots els fructicultors emprenedors. Consta de 280 hores lectives i s’hi tracten quatre mòduls centrals: àmbit de la formació personal, gestió tecnicoeconòmica, l’àmbit productiu i l’àmbit de l’empresa (normativa i comercialització). La metodologia d’aquests cursos és activa, basada en ponents específics, visites tècniques i grups de treball per intercanviar experiències que ajudin a concretar un projecte.
El subdirector general d’Innovació Rural, Jaume Sió, ha explicat que l’objectiu d’aquest tipus de curs és “detectar emprenedors, acompanyar-los en la definició del seu projecte, potenciar-ne les habilitats i afavorir la seva motivació i implicació en el món agrari”.
Després del curs s’organitzen seminaris que són un punt de trobada dels joves que han assistit al curs d’emprenedoria per mantenir el contacte, la cohesió i la resposta a les expectatives que han manifestat en els grups i que no s’han pogut assolir. Es tracta d’una organització de continguts a la demanda.
Enguany, hi ha en funcionament un curs d’emprenedoria més a part del presentat avui. Es tracta del curs d’emprenedoria en producció agrària ecològica (CECA Manresa). L’ECA de l’Empordà també acull la segona edició del curs d’emprenedoria en fructicultura. D’altra banda, enguany també es duran a terme els seminaris d’emprenedoria següents: en viticultura i cellerisme (ECA l’Empordà), en fructicultura (ECA Alfarràs), en porcicultura (ECA Tàrrega), en olivicultura (ECA les Borges) i en viverisme (ECA Santa Coloma de Farners).
Els emprenedors són les persones que fan de la innovació el seu aliat i el seu instrument per a dur a terme iniciatives. Per aquest motiu, i perquè el sector agrari necessita d’emprenedors motor del canvi, s’ha programat la tercera edició d’aquest curs dins del projecte específic de joves emprenedors que el Departament desenvolupa amb la col·laboració de la FCAC.



