Direcció General de Comunicació

El Govern aprova el Programa de prevenció i atenció a la cronicitat

El Govern aprova el Programa de prevenció i atenció a la cronicitat

query_builder   5 juliol 2011 15:42

event_note Nota de premsa

El Govern aprova el Programa de prevenció i atenció a la cronicitat

 
 
  • Amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida dels malalts crònics i del seu entorn familiar, integra de forma pionera els serveis sanitaris i de benestar social
  • El 74% de la població adulta catalana té alguna malaltia crònica i 140.000 persones pateixen, a més, dependència
 
El Govern ha aprovat el Programa de prevenció i atenció a la cronicitat, que té com a finalitat millorar l’atenció i la qualitat de vida de les persones que pateixen malalties cròniques, com la diabetis, la hipertensió, les insuficiències cardíaques i respiratòries, les demències o l’artrosi, entre d’altres. Liderat pels departaments de Salut i de Benestar Social i Família, coordinarà els serveis sanitaris i de benestar social en una iniciativa pionera que pretén incorporar la família i l’entorn dels malalts en el seu tractament i evolució.
 
La cronicitat és un dels problemes prioritaris de salut a Catalunya que fa necessari desenvolupar estratègies globals, coordinades i integrades al sistema sanitari. De fet, un dels reptes sociosanitaris més importants del país és abordar l’augment progressiu de les malalties cròniques, la discapacitat i les limitacions per realitzar les activitats de la vida quotidiana. Actualment el 74% de la població adulta de Catalunya manifesta tenir una malaltia crònica. Les més comuns són la insuficiència cardíaca i la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC). A més, les malalties cròniques són la causa de 3 de cada 4 morts al país.
 
L’augment de les malalties cròniques està estretament vinculat a l’envelliment progressiu de la població. A Catalunya, on l’esperança de vida se situa en els 81,4 anys, un 16,5% de la població és major de 65 anys (1,3 milions de persones), per bé que en els últims anys s’ha incrementat notablement l’índex de sobreenvelliment: gairebé el 14% d’aquest grup té més de 85 anys. A més, l’Organització Mundial de la Salut pronostica que la població major de 65 anys a Europa passarà del 16,45% de 2009 al 26% el 2040.
 
El Pla de Govern 2011-2014 fa palès que les noves necessitats sanitàries exigeixen un canvi en la manera com s’atenen els malalts crònics, amb un model d’atenció assistencial que potenciï l’autonomia del malalt i la seva vida activa, que tingui una visió global i integradora de l’assistència primària i l’hospitalària i que incorpori l’entorn familiar i social del malalt. Aquest és l’objectiu del Programa de prevenció i atenció a la cronicitat aprovat pel Consell Executiu que establirà el diagnòstic de la situació actual i dissenyarà un sistema integral d’atenció. El programa es desplegarà progressivament per tot el territori català i comportarà l’ordenació del sistema sanitari per tal d’orientar-lo a la prevenció i al tractament eficient d’aquestes malalties.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia