La directora general de l’Agència Catalana de la Joventut, Montserrat Suari, i el director general de Salut Pública, Antoni Plasència, han lliurat aquest matí les acreditacions Amed a tretze albergs de la Xarxa Nacional d’Albergs Socials de Catalunya (Xanascat), gestionats pel Departament de Benestar Social i Família.
La distinció Amed és un projecte liderat per la Direcció General de Salut Pública del Departament de Salut juntament amb ajuntaments, consells comarcals, gremis de restauració i la Fundació Dieta Mediterrània, que consisteix en identificar i acreditar els establiments que ofereixen opcions d’alimentació mediterrània i de lleure actiu.
Amb l’acreditació, es garanteix que l’oferta gastronòmica que se serveix en aquests albergs contingui:
- La utilització d’oli d’oliva, per amanir i preparar els plats.
- Una àmplia oferta de verdures, hortalisses i llegums en els menús.
- Prioritat de peixos i carns magres en la confecció dels plats.
- Fruita fresca abundant com a postres habituals.
- La inclusió de productes integrals.
- L’oferta de làctics amb baix contingut en greix.
- La difusió de material i informacions sobre alimentació saludable i oci actiu.
Els tretze albergs acreditats són:
- Alberg La Valira (La Seu d’Urgell)
- Alberg del Pallars (Tremp)
- Alberg Mare de Déu de les Neus (La Molina)
- Alberg Mare de Déu de Montserrat (Barcelona)
- Alberg Jaume I (L'Espluga de Francoli)
- Alberg Torre Ametller (Cabrera de Mar)
- Alberg Mas Silvestre (Canyamars)
- Alberg J.M. Batista i Roca (El Masnou)
- Alberg Mossèn Antoni Batlle (Deltebre)
- Alberg Cerverí (Girona)
- Alberg Empúries (L’Escala)
- Alberg Pic de l’Àliga (Queralbs)
- Alberg Pere Figuera (Planoles)
Aquests tretze albergs serveixen junts una mitjana d’uns 900.000 àpats a l’any, entre esmorzars, dinars, sopars i berenars, i atenen a uns 1.900 comensals al dia.
Identificació de l’establiment
Els albergs acreditats estan senyalitzats amb un adhesiu exterior que els identifica com a establiments Amed. Tots els restaurants que compleixen els criteris poden ser acreditats, tot i que el projecte s’adreça principalment als establiments que ofereixen menú, ja que quasi un 37% de la població adulta de Catalunya menja fora de casa entre 1-3 vegades a la setmana. En l’actualitat, Amed arriba a més de 30.000 comensals.



