Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

Sala aposta pels sistemes de regadiu eficients per fer front al futur amb garanties

El director general presideix l'acte de lliurament de les escriptures de concentració parcel·lària d'Oliola Sud

query_builder   28 juliol 2011 17:43

event_note Nota de premsa

Sala aposta pels sistemes de regadiu eficients per fer front al futur amb garanties

El director general presideix l'acte de lliurament de les escriptures de concentració parcel·lària d'Oliola Sud

 
El director general de Desenvolupament Rural, Jordi Sala, ha presidit aquesta tarda a Oliola l’acte de lliurament de les escriptures de concentració parcel·lària d’Oliola Sud.
 
Oliola forma part del regadiu Segarra-Garrigues. Els àmbits regables del terme municipal reben els noms d’Oliola Nord (307 hectàrees) i d’Oliola Sud (1.486 hectàrees). En ambdues zones, s’han dut a terme els treballs de concentració parcel·lària previs a la transformació en regadiu.
 
En concret, a la zona d’Oliola Sud s’han concentrat les terres de 52 propietaris que aportaven inicialment 188 parcel·les. En acabar els treballs, s’ha aconseguit reduir el nombre d’unitats de conreu fins a 82 finques. Els treballs de concentració han permès construir la xarxa de camins de la zona de nou i també la construcció de la xarxa primària de drenatges, cosa que ha representat en conjunt una inversió de 5,6 milions d’euros.
 
Durant l’acte de lliurament, el director general ha afirmat que, en matèria de regadius, la voluntat del Departament és fer possible compatibilitzar els usos agraris amb el respecte envers el medi ambient. D’altra banda, Sala també ha afirmat que per superar els reptes de futur i les noves exigències normatives “cal implementar sistemes de regadiu cada vegada més eficients”. Això suposa, des del punt de vista del professional de l’agricultura, una garantia de la producció, una ampliació del ventall de conreus a aplicar i una millora de la rendibilitat de l’explotació que “ens ha de portar a una agricultura sostenible des d’un punt de vista econòmic, social i ambiental”, ha manifestat el director general. Segons Sala, els recursos hídrics al segle XXI només es poden gestionar amb el màxim consens i transparència en la informació entre tots els potencials usuaris dels recursos hídrics i les administracions implicades.
 
En l’àmbit del regadiu Segarra-Garrigues, han finalitzat fins al moment actual els treballs de concentració parcel·lària en 21.384 hectàrees que ja són cultivades pels propietaris d’acord amb la nova parcel·lació.
 
Concentració parcel·lària d’Oliola Sud
 
La concentració parcel·lària d’Oliola Sud es va iniciar l’any 2002 amb la publicació del Decret que va declarar els treballs d’utilitat pública i urgent execució, però es van iniciar efectivament l’any 2003 quan va començar la investigació de la propietat (fase en què es classifiquen les terres i els propietaris declaren quines són les seves parcel·les). Els propietaris van entrar a les noves finques l’any 2008. Per tant, la durada del procés ha estat de 5 anys.
 
Posteriorment a l’ocupació de les noves finques (acte que rep el nom de “presa de possessió”), es duu a terme la preparació de les escriptures de propietat de les noves finques esmentades. Aquest procés culmina amb el registre dels títols de propietat i amb el lliurament d’aquests títols als propietaris.
 
La concentració parcel·lària és un projecte de reorganització de la propietat. S’aplica en aquelles zones on els propietaris disposen de diverses finques de petites dimensions repartides pel territori. La finalitat és aconseguir concentrar totes les propietats d’una persona en un únic terreny del mateix valor i d’una extensió similar a la de totes les finques disperses. Així s’aconsegueix constituir explotacions d’estructura base territorial i dimensions més adequades.