El director general d’Agricultura i Ramaderia, Miquel Molins, va presidir ahir a la tarda, a Lleida, una reunió amb les principals organitzacions del sector del porcí de Catalunya per informar sobre les darreres novetats en relació amb el procés d’adaptació de les granges porcines a les normes de benestar animal.
Concretament, van assistir a la reunió representants de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), d’ANPROGAPOR, de PORCAT, de GPS de Lleida, de GSP de Girona, de la FECIC, d’ASSAPORC, d’ASFAC, del Consell de Col.legis de Veterinaris de Catalunya, del Col·legi Oficial d’Agrònoms de Catalunya, i dels sindicats Unió de Pagesos (UP), Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), d’ASAJA-AEALL i d’URAPAC-UPA.
La nova normativa sobre benestar animal, en el cas del sector porcí, entrarà en vigor a partir de l’1 de gener de 2013. Aquesta nova normativa estableix una sèrie de condicions exigibles des de l’1 de gener de 2003, i d’altres que s’han de complir a totes les explotacions porcines a partir de l’1 de gener de 2013 (i totes les que es van construir o reconstruït o que van iniciar la seva activitat per primera vegada amb posterioritat a l’1 de gener de 2003).
Un dels temes que ha suscitat més controvèrsia ha estat el punt sobre les condicions de criança a les explotacions de porcs, ja que s’estableixen tot un seguit d’exigències estructurals aplicables a totes les explotacions porcines, especialment les referents a superfície de sòl lliure, revestiment del sòl i engraellat.
Fruit de la necessitat que els criteris siguin aplicables de manera homogènia arreu de les comunitats autònomes, els contactes mantinguts aquests darrers mesos entre aquestes CA i el Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí (MARM) han permès reconduir la situació i elaborar un document de criteris d’aplicació consensuat entre totes les CA amb el qual el MARM es mostra favorable.
Catalunya, a través del Departament d’Agricultura ha tingut un paper important en aquestes negociacions i ha fet sentir la seva veu gràcies a la capacitat negociadora i al pes del sector porcí català en el conjunt de la ramaderia espanyola. Val a dir que el Departament ha tingut el suport de la majoria d’entitats del sector porcí català.
En la reunió d’ahir es van repassar totes aquestes qüestions que s’emmarquen en el “full de ruta” per a l’aplicació de la norma de benestar animal en el porcí que recentment ha presentat el MARM al sector. La intenció del Departament és la de continuar mantenint amb el sector porcí un contacte permanent i un diàleg fluid per tal d’anar posant en pràctica tot el que preveu l’esmentat “full de ruta”. Per aquest motiu es preveu dur a terme diverses reunions a escala territorial que s’iniciaran a partir del pròxim mes de setembre.
D’altra banda, la Direcció General d’Agricultura i Ramaderia ja s’ha iniciat les gestions pertinents per coordinar amb les oficines comarcals el paper dels tècnics en matèria d’informació i assessorament als productors.
El sector del porcí a Catalunya continua essent un sector estratègic en l’economia del país i en el conjunt de la producció final agrària, on representa més del 30%. Això situa Catalunya com un país capdavanter en la producció i exportació de carn de porc a escala comunitària. En bona part gràcies al pes del porcí català, l’Estat espanyol és el segon productor comunitari de carn de porc i ocupa també una posició privilegiada en les exportacions intra i extracomunitàries, la qual cosa fa que el compliment de normatives com les de benestar animal esdevingui no solament una obligació tècnica sinó una imposició irrenunciable per a continuar accedint als mercats, sobretot als comunitaris.



