La consellera de Justícia, Montserrat Tura, ha participat avui en la Comissió de seguiment del conveni de col·laboració amb l'Autoritat Portuària de Tarragona, pel qual adults i menors condemnats a mesures penals alternatives poden realitzar aquesta prestació social al port de Tarragona des del març del 2006. A la reunió han assistit també el president de l'Autoritat Portuària de Tarragona, Josep Antón Burgasé; el delegat del Govern de la Generalitat de Catalunya a Tarragona, Xavier Sabaté; el secretari de Serveis Penitenciaris, Rehabilitació i Justícia Juvenil del Departament de Justícia, Albert Batlle; el director dels Serveis Territorials de Justícia de Tarragona, Ramon Gutiérrez, i el subdirector General de Medi Obert i Mesures Penals Alternatives, Marc Cerón.

Els treballs en benefici de la comunitat són una mesura penal alternativa a la pena privativa de llibertat. L'objectiu és, segons ha recordat la consellera Montserrat Tura, "la reparació del dany causat a la comunitat mitjançant una col·laboració voluntària en activitats d'utilitat pública i d'interès social". D'aquesta manera es pretén responsabilitzar la persona vers els seus actes i afavorir-ne la integració social. L'acord de col·laboració signat entre el Departament de Justícia i el Centre d'Estudis Marítims i d'Activitats del Port de Tarragona permet que els joves i adults de les comarques de Tarragona i de les Terres de l'Ebre compleixin treballs en benefici de la comunitat fent tasques de jardineria, neteja, manteniment i conservació de les instal·lacions del port, així com feines de suport al Museu Marítim de Tarragona.

Es tracta, en la majoria dels casos, de persones que han estat condemnades per delictes contra la seguretat del trànsit. Fins a aquest moment el conveni ha suposat l'elaboració de 39 programes individuals de treball, que s'han traduït en 1.473 jornades executades, habitualment de quatre hores.

Una part important d'aquestes jornades s'ha pogut complir durant el cap de setmana, la qual cosa ha facilitat que les persones penades hagin pogut compaginar el compliment de la prestació social amb les seves obligacions laborals i familiars. Aquest és justament un dels aspectes més satisfactoris del conveni, atès que la majoria d'entitats, administracions i recursos que col·laboren amb el Departament de Justícia acollint persones penades a treballs en benefici de la comunitat, no poden oferir places els caps de setmana, mentre que la majoria d'adults que han de complir aquest tipus de mesures es troben integrats laboralment i només en aquests dies disposen de temps lliure per al compliment dels treballs.

El conveni també facilita una oferta àmplia pel que fa al nombre de persones que poden col·laborar de manera simultània. Durant el mes de juny passat, 19 penats van realitzar treballs en benefici de la comunitat a les instal·lacions portuàries. Actualment hi ha deu persones complint una mesura penal alternativa al port de Tarragona.

Les mesures penals alternatives

L'Autoritat Portuària de Tarragona és una de les 130 institucions, entitats, ajuntaments i consells comarcals que col·laboren amb el Departament de Justícia a les comarques de Tarragona i les Terres de l'Ebre acollint persones que han d'executar treballs en benefici de la comunitat.

Des del principi d'aquest any, en aquests territoris s'ha intervingut en 374 mesures de treballs en benefici de la comunitat, i actualment se n'estan executant 199. A banda d'aquests treballs, hi ha altres mesures penals alternatives a les penes de presó, com ara l'obligació d'assistir a programes formatius o l'internament en centres de deshabituació de toxicomanies. La xifra total de mesures en què s'ha intervingut des del principi de l'any és de 580 i actualment n'hi ha 339 en execució.