Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Augment de la vigilància als rius de Catalunya

query_builder   25 agost 2011 12:00

event_note Nota de premsa

Augment de la vigilància als rius de Catalunya

 
 
 
El Cos d’Agents Rurals del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ha intensificat la vigilància a les aigües continentals de Catalunya arran de la nova Llei de Pesca.
 
Només a la demarcació de Lleida, en el que portem d’any s’han realitzat 129 denúncies per manca de permís de pesca, 61 per pescar sense llicència, 52 per pescar fora de l’horari hàbil, 48 per utilitzar esquers prohibits, 50 per utilitzar arts o mètodes prohibits, i 247 comisos d’arts de pesca, entre d’altres.
 
En aquest sentit, a mitjans de juliol es va denunciar a un pescador, que estava pescant a la zona de Cavallers, per portar 12 exemplars de truita comuna on el número màxim permès per pescador i dia és de 4. A més, 11 d’aquestes no arribaven a la mida mínima legal de captura, que són 22 centímetres. Aquesta infracció està considerada com a greu per ultrapassar el 30 per cent o més del nombre de captures autoritzades, i la sanció en aquests casos pot oscil·lar entre 601 i 6000 euros. Paral·lelament, la sanció per cada truita comuna pescada ultrapassant el màxim permès dins d’una zona de reserva genètica és de 120 euros.
 
Un altre cas ha estat el d’un pescador enxampat aquesta mateixa setmana, a Gironella (Berguedà), en el decurs d’una inspecció rutinària de pesca per part del Cos d’Agents Rurals al riu Llobregat, amb 30 truites irisades, on el número màxim permès és de 6. La infracció en aquest cas també és greu i paral·lelament a la sanció de 601 a 6000 euros haurà de pagar 20 euros per cada truita irisada pescada ultrapassant el màxim autoritzat.
 
El límit màxim de captures per pescador i dia en aquest tram de riu és de 6, per tant l’infractor quasi en quadruplicava el nombre. El pescador denunciat portava únicament 4 truites al canastrell en el moment de la inspecció, i la resta de les es trobaven al maleter del seu vehicle.
 
Aquest, però, no va ser el comís més nombrós de truites que han efectuat els Agents Rurals del Berguedà aquesta temporada de pesca. El passat més de juliol se’n van comissar en una sola actuació un total de 28, també al riu Llobregat però al terme municipal de Cercs. La majoria de les truites també estaven amagades al maleter del vehicle de l’infractor que no tenia ni tiquet diari ni llicència de pesca. El límit màxim de captures per pescador i dia en aquesta zona també és de 6 truites. I en una altra inspecció de pesca també al terme de Cercs es van comissar 8 truites.
 
Val a dir que des de l’1 de gener fins ara, els efectius del Cos d’Agents Rurals en l’àmbit de les comarques amb zones de pesca de salmònids han dut a terme 683 inspeccions, arran de les quals s’han detectat un seguit d’infraccions a la normativa de pesca, les quals han comportat 88 denúncies per manca de permís de pesca, 40 per manca de llicència de pesca, i 5 per excés del límit de captures.  
 
La Direcció General del Medi Natural i Biodiversitat ha manifestat la intenció de combatre amb força el furtivisme i preveu, properament, intensificar encara més la vigilància a totes les aigües continentals de Catalunya.