Direcció General de Comunicació

RMI

El Govern aprova el Decret de desplegament de la Llei de la renda mínima d'inserció

query_builder   30 agost 2011 12:00

event_note Nota de premsa

El Govern aprova el Decret de desplegament de la Llei de la renda mínima d'inserció

  • El nou reglament actualitza les condicions d’accés a la RMI incloses en la Llei d’acompanyament de mesures fiscals i financeres de 2011, aprovada pel Parlament de Catalunya mes de juliol passat
  • Entre les noves mesures destaquen l’obligatorietat de romandre a Catalunya de forma permanent, acreditar 2 anys de residència continuada al país i el límit de l’import màxim a percebre al salari mínim interprofessional
 
El Govern ha aprovat aquest matí, a proposta del Departament d’Empresa i Ocupació, amb el suport dels departaments de Benestar Social i Família i Ensenyament, el Decret de desplegament de la Llei 10/1997, de 3 de juliol, de la renda mínima d’inserció (RMI) amb l’objectiu d’ajudar les persones que es troben en risc d’exclusió social i en situació de pobresa extrema. El nou Decret desplega reglamentàriament les modificacions en les condicions d’accés a la RMI incloses en la Llei d’acompanyament de mesures fiscals i financeres de 2011, aprovada pel Parlament de Catalunya el mes de juliol passat.
 
El nou reglament actualitza les condicions d’accés a la Renda Mínima d’Inserció. Entre els nous requisits i obligacions que inclou destaca l’augment d’un a dos anys de la residència continuada i efectiva a Catalunya. També s’inclou l’obligatorietat de residir de forma permanent al país mentre es percep la prestació econòmica (excepcionalment les persones destinatàries es podran absentar fora de Catalunya per un període màxim d’un mes, sempre que sigui prèviament comunicat a l’òrgan que en faci el seguiment).
 
Una altra novetat és que el Decret fixa un període màxim per percebre la prestació. En aquest sentit, es limita a un màxim de 60 mensualitats el període durant el qual es pot rebre la RMI amb l’excepció de les persones de seixanta anys o més, que podran seguir percebent la prestació econòmica fins a complir-ne seixanta-cinc, sempre que segueixin reunint la resta de requisits. També cal tenir en compte que excepcionalment les persones que reben actualment la Renda Mínima d’Inserció i ja han superat el termini de 60 mesos podran continuar rebent la prestació durant tres anys si continuen complint la resta de requisits.
 
El nou reglament també inclou per primer cop la limitació en l’import mensual a percebre. El còmput total mensual de la prestació econòmica de la RMI, juntament amb l’import dels ajuts complementaris, no podrà superar el salari mínim interprofessional.
 
D’altra banda, inclou que les persones que només presentin una problemàtica laboral derivada de la manca o pèrdua de feina i que no acreditin una dificultat social afegida i, per tant, que no requereixin cap tipus d’intervenció social i continuada, no tindran accés a aquesta renda.
 
El reglament també inclou que si la persona sol·licitant o qualsevol dels membres de la unitat familiar percep altres prestacions públiques, ajuts o subvencions que superin, per unitat familiar i conjuntament amb altres ingressos de qualsevol naturalesa, l’import mensual del salari mínim interprofessional no podran acollir-se a aquesta prestació.
 
Altres drets i obligacions per percebre la RMI
 
Per poder percebre la RMI hi ha altres requisits, que ja recull la llei de 1997, com per exemple tenir una edat compresa entre els 25 i 65 anys o que, sense arribar als 25 anys, la persona es trobi en situació de desemparament o risc social; que no disposi dels mitjans econòmics necessaris per atendre les necessitats bàsiques de la vida; que constitueixi una llar independent com a mínim un any abans de la data de presentació de la sol·licitud; que presenti dificultats d’inserció social i laboral afegides —d’acord amb l’avaluació dels serveis socials—; i que es comprometi a participar en les activitats del Pla Individual d’Inserció i Reinserció Social i Laboral (PIR).
 
D’altra banda, no es podrà rebre la Renda Mínima d’Inserció si la persona sol·licitant o qualsevol dels membres de la unitat familiar ha causat baixa voluntària en la seva feina (no s’aplicarà en cas que la persona sol·licitant acrediti que es troba en situació de pobresa severa). Tampoc es podrà rebre la prestació si el sol·licitant o qualsevol dels membres de la unitat familiar té béns mobles o immobles i si està en situacions derivades d’acomiadaments laborals, expedients de regulació d’ocupació o altres.
 
El Govern també està treballant amb un paquet de mesures per afavorir la inserció laboral de les persones que reben aquesta prestació. En aquest sentit, l’Executiu inclourà el nombre màxim de persones possible provinents de la RMI en els futurs plans d’ocupació que es vehiculen a través del Servei d'Ocupació de Catalunya i, al mateix temps, potenciarà les empreses d’inserció com a element clau de les polítiques actives vinculades a aquesta renda.
 
La Generalitat va crear la Renda Mínima d’Inserció l’any 1997 amb l’objectiu de pal·liar situacions de pobresa i exclusió social i condicionada al compliment de mesures d’inserció social i/o laboral. En els darrers anys la RMI s’ha anat desvirtuant, ha deixat d’estar condicionada al compliment de mesures d’inserció i ha passat a ser considerada com una renda garantida i de caràcter indefinit. Com a renda indefinida i el fet que en alguns casos superi amb escreix l’import del salari mínim interprofessional, ha arribat fins i tot a desincentivar la inserció en el mercat de treball d’alguns del perceptors.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia