Direcció General de Comunicació

UpM

El Govern impulsa la consolidació de la Secretaria de la Unió per la Mediterrània

query_builder   30 agost 2011 11:58

event_note Nota de premsa

El Govern impulsa la consolidació de la Secretaria de la Unió per la Mediterrània

 
  • El Consell Executiu ha aprovat la creació del Programa de suport a la Secretaria de la UpM, amb seu a Barcelona
  • Assessorarà la Secretaria d’Afers Exteriors en el desenvolupament de projectes euromediterranis i impulsarà la participació catalana en aquestes iniciatives
 
Impuls del Govern per consolidar la Secretaria de la Unió per la Mediterrània (UpM), amb seu a Barcelona. El Consell Executiu ha aprovat avui crear el Programa de suport a la Secretaria de la UpM per tal d’assessorar-la en la seva tasca de promocionar i desenvolupar les activitats relacionades amb la política i els projecte euromediterranis i d’impulsar la participació catalana en aquestes iniciatives. El programa, de caràcter temporal, estarà vigent fins que s’hagi assolit la plena consolidació de la institució.
 
En la cimera de ministres d’afers exteriors euromediterranis celebrada a Marsella els dies 3 i 4 de novembre de 2008, Barcelona va ser designada com a seu de la Secretaria de la UpM. Les seves funcions són impulsar la tasca de la Unió per la Mediterrània en la identificació, el seguiment i la promoció de nous projectes, així com en la recerca de finançament i de socis per implementar-los.
 
La Secretaria d’Afers Exteriors –abans la Secretaria per a la Unió Europea– s’ha fet càrrec del seguiment del procés d’instal·lació al Palau de Pedralbes de la Secretaria de la UpM, així com d’estructurar un espai de participació dels departaments del Govern de la Generalitat i de la societat civil catalana en els projectes de la institució. Davant la complexitat del procés, el Govern ha acordat crear el Programa de suport a la Secretaria.
 
Les funcions d’aquest Programa, al capdavant del qual es nomenarà un director, seran assessorar la Secretaria d’Afers Exteriors a l’hora de desenvolupar projectes euromediterranis, donar-li suport en la dinamització i foment de la participació de la societat catalana en aquestes iniciatives i assessorar també la UpM en la identificació, promoció i desenvolupament dels projectes. Tindrà caràcter temporal i finalitzarà quan s’hagi assolit la plena consolidació de la Secretaria de la UpM, cosa que s’estima en un termini de 12 mesos a partir de la seva creació.
 
 
La UpM
 
La Unió per la Mediterrània és una organització internacional integrada pels 27 estats membres de la Unió Europea i els 16 països de les ribes sud i est de la Mediterrània (Albània, Algèria, Bòsnia-Hercegovina, Croàcia, Egipte, Israel, Jordània, el Líban, el Marroc, Mauritània, Mònaco, Montenegro, l’Autoritat Nacional Palestina, Síria, Tunísia i Turquia).
 
Constitueix un pas decisiu cap a la consolidació de l’Associació euromediterrània que va néixer a Barcelona l’any 1995 i imprimeix una nova dinàmica política a les relacions euromediterrànies. Una nova etapa marcada per la institucionalització del procés i una major concreció i visibilitat d’aquestes relacions amb projectes regionals i subregionals d’interès per als ciutadans, en àmbits com la descontaminació de la Mediterrània, les autopistes marítimes o les energies renovables, entre altres.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia