La consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, ha presentat aquest matí a Barcelona l'inici dels treballs per a aconseguir el Pacte Nacional per a la Immigració, un dels quatre acords estratègics de legislatura que promou el Govern juntament amb els d'Habitatge, Recerca i Infrastructures. La consellera, acompanyada pel secretari per a la Immigració, Oriol Amorós, ha concretat en un acte públic davant la premsa el calendari i la metodologia de treball del Pacte. Aquest mes d'octubre el Govern ha iniciat la fase consultiva que durarà fins a febrer de 2008 i que consistirà en taules de debat centrades en quatre eixos principals: fluxos migratoris, accés regulat al mercat de treball, adaptació dels serveis públics, i convivència i cohesió social.
Els quatre àmbits de treball estaran dirigits per experts acadèmics i professionals de reconegut prestigi en la matèria: el catedràtic d'Economia Aplicada de la Universitat Autònoma de Barcelona, Josep Oliver, s'encarregarà del grup relatiu als fluxos migratoris; el catedràtic de Dret al Treball i de la Seguretat Social de la Universitat de Girona, Eduard Rojo, encapçalarà el grup sobre accés regulat al mercat de treball; el director de la Fundació Jaume Bofill, Jordi Sànchez, coordinarà el grup de treball sobre adaptació dels serveis públics; i el professor de Ciència Política de la Universitat Pompeu Fabra, Ricard Zapata, vehicularà el grup relatiu a convivència i cohesió social.
Paral·lelament, la coordinació executiva de la fase consultiva anirà a càrrec de quatre representants d'institucions de referència: Gemma Aubarell, directora de Programes de l'Institut Europeu de la Mediterrània, al grup de fluxos migratoris; Gemma Pinyol, coordinadora del Programa de Migracions del CIDOB, al grup sobre accés regulat al mercat de treball; Mònica Nadal, coordinadora de Programes de la Fundació Jaume Bofill, al grup d'adaptació dels serveis públics; i Salwa Al-Gharbi, coordinadora de l'Àrea de Drets Humans i Diversitat Cultural d'UNESCOCAT, al grup de convivència i cohesió social.
La Secretaria per a la Immigració, adscrita al Departament d'Acció Social i Ciutadania, ha elaborat un primer esborrany entre els mesos de juny i setembre de 2007, després d'haver realitzat 150 entrevistes a persones vinculades professionalment o socialment amb l'àmbit de la immigració d'arreu de Catalunya. L'objectiu de la primera fase consultiva és convertir aquest esborrany en un document de recomanacions principals.
De resultes de la feina dels grups d'experts, on els agents negociadors del Pacte (partits polítics, agents econòmics i socials, entitats i institucions) tindran l'oportunitat de treballar conjuntament, se sotmetrà el document sortint a la fase participativa. El Govern preveu dur-la a terme entre els mesos de març i juny de 2008, conjuntament amb la Direcció General de Participació Ciutadana. Posteriorment, s'iniciarà la fase de negociació amb els agents signants de referència i es preveu que la signatura definitiva del Pacte Nacional tingui lloc el setembre de 2008.
Per un nou contracte social
La consellera Carme Capdevila ha destacat que aquest Pacte ha de permetre consensuar les polítiques públiques sobre immigració que es duran a terme a Catalunya en els propers anys i s'ha mostrat convençuda que serà "l'oportunitat per establir el consens que, en el conjunt de la nostra societat, ens ofereixi un nou contracte social". En aquest sentit, Capdevila ha afegit que aquest acord estratègic "permetrà definir el model públic d'accions per a l'acomodació de la població immigrada, el que comporta implícitament la definició del model de societat i de país que volem".
D'altra banda, ha assegurat que "la immigració és el principal factor de canvi social i una oportunitat per la Catalunya del segle XXI" i ha justificat el desenvolupament dels mecanismes legislatius que permetin garantir el nostre model de convivència, a través d'un marc d'actuacions i polítiques públiques coordinades i consensuades a tot el territori català i amb totes les administracions. Un model de convivència, ha recordat, que passa també per "aconseguir un equilibri entre l'interès i el respecte per la diversitat i la necessitat de cohesió social". Capdevila ha conclòs que "la societat d'acollida fa un pas i la persona immigrada en fa un altre", amb igualtat d'oportunitats per a tothom i amb la llengua i la cultura catalana com a "punt de referència, pont de comunicació i patrimoni comú que les catalanes i els catalans posem a l'abast de la població nouvinguda".