Direcció General de Comunicació

Pesca

El Govern reconeix les actuacions a favor del sector pesquer català

query_builder   6 setembre 2011 15:21

event_note Nota de premsa

El Govern reconeix les actuacions a favor del sector pesquer català

  • El 24 de setembre s’atorgaran els guardons, 6 medalles de la pesca i 5 plaques a persones i entitats
 
El Govern ha aprovat avui la concessió de guardons que es concedeixen a persones i entitats des de l’any 1987 per recompensar els esforços d’aquelles persones o institucions que hagin prestat serveis destacats al sector pesquer català. El Consell Executiu ha donat llum verd al decret pel qual es reconeixen les actuacions en favor del sector pesquer català i que es lliuraran el pròxim 24 de setembre, coincidint amb la Nit de la Pesca.

A proposta del conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural i a través d’un jurat encarregat de l’avaluació es concedeixen les Medalles de la pesca catalana a les persones següents:
 
Maria Rosa Costa i Costa

Nascuda a Cambrils l’any 1942, en el si de la família dels “Pessic”, família pescadora del poble de Cambrils. El seu avi i el seu pare eren pescadors. L’any 1970 va rebre el llegat mariner que li pertocava, l’embarcació “Juan”, de la qual ha estat armadora, juntament amb el seu marit, Jaume Domènech Capella, “Pegaso”, o “Jaume de la Cachoca”, persona molt involucrada amb la Confraria, que va ser patró major en el període del 1987 al 1991. L’any 1992 es construeix una nova embarcació, “Pessic”, que avui continua pescant de mans del seu fill Jaume. Es va jubilar dins el col·lectiu de “remendadores”, pel qual va cotitzar molts anys a l’Institut Social de la Marina, encara que durant els últims anys va continuar fent-ho com a autònoma.
 
 Jordi Joan Sancho i Fibla

Secretari de la Confraria de Pescadors de les Cases d’Alcanar. Ha treballat a la Confraria de Pescadors de les Cases d’Alcanar durant més de 38 anys, 27 dels quals ho ha fet com a secretari. Ha dedicat un esforç constant envers els pescadors de les Cases i la salvaguarda dels interessos de l’entitat, portant a terme una gestió exemplar en moments difícils per al sector.
 
Severino Guallar i Latorre
Persona decisiva a l’hora d’impulsar la col·laboració en les tasques de control i de vigilància per garantir el compliment de les disposicions sobre conservació i gestió dels recursos pesquers vigents, entre la Direcció General de Pesca i Afers Marítims, membres de la Guàrdia Civil del Mar, membres del Seprona i altres patrulles. Ha estat especialment un element decisiu a l’hora de lluitar contra l’entrada de peix petit a Catalunya procedent d’altres països.
 
 Maria Dolors Oms i Bassols

La seva gestió pesquera durant la seva etapa d’alcaldessa de Blanes sempre va tenir l’objectiu de procurar facilitar la feina dels pescadors establint llaços de col·laboració entre el sector pesquer i l’Ajuntament d’aquesta localitat. Des del Consell de Ports de la Generalitat va continuar defensant els interessos dels pescadors i de les pescadores.
 
Antoni Albiol i Sivera
Va néixer a la Barceloneta, fill, nét i besnét de pescadors. Als 14 anys ja surt a la mar amb la barca del seu avi. Va col·laborar amb la Universitat de Barcelona i amb l’Institut de Ciències del Mar i va idear un art de pesca per a l’Institut de Ciències del Mar. Va ajudar a dissenyar un art que va servir posteriorment per a “Garcia del Cid”, un vaixell oceanogràfic. Imparteix conferències sobre la pesca del peix petit als biòlegs i biòlogues i persones controladores de la Guàrdia Civil. Juntament amb Adolfo Solsona, professor titular de la Universitat de Barcelona, participa en el Projecte “marieta” sobre la pesca del peix pelàgic. Va ser durant anys vicepresident de la Confraria de Pescadors de Barcelona, actualment està jubilat i és el patró més antic d’aquesta confraria.
 
Sr. Josep Tomàs Margalef i Benaiges

Ha dedicat tota la vida al sector pesquer, tant a la Confraria de Pescadors de l’Ametlla de Mar com a la resta de confraries que han requerit els seus serveis. Inicia la seva tasca professional com a pescador embarcat associat a la Confraria de Pescadors de l’Ametlla. Ha simultaniejat el càrrec de secretari de la Confraria de Pescadors de l’Ametlla amb el de secretari de la Federació Provincial de Confraries de Pescadors de Tarragona.
Pel que fa a la concessió de plaques a persones i entitats s’atorguen a:
Miquel i Xavier Fortuny i Foix
Miquel Fortuny Foix, nascut el 1932, i el seu germà Xavier, nascut l’any 1938, formen part d’una nissaga de pescadors procedents del port de Cambrils (Tarragona) coneguda amb el motiu de “mandorri”, amb un munt de descendents entre els pescadors de Palamós. Des de molt joves (en Miquel als 9 anys), van embarcar-se als bastiments de la família, amb noms com “Almas en el Mar”, “Set Germans”, “San Bartolomé”, i “Normandia”. Amb els anys van acabar patronejant aquests vaixells, i van esdevenir armadors de les embarcacions d’arrossegament “Tres Hermanos”, “Montse” i “Mandorri”, aquestes dues darreres encara actives al port de Palamós, i ara manades pels fills dels dos germans, encarregats de donar continuïtat a aquesta nissaga de pescadors.
 
Cooperativa Agrícola i Caixa Agrària de Cambrils

La Cooperativa Agrícola i Caixa Agrària de Cambrils es crea l’any 1902 amb el nom de “Sindicat Agrícola de Producció” i l’any 1944 va canviar de nom per anomenar-se Cooperativa Agrícola i Caixa Agrària de Cambrils.
L’any 1991, dins la seva secció de crèdit com a entitat semifinancera, va obrir una oficina financera a la zona de la “platja” i van creure oportú estar amb el sector de les persones pescadores. Aquesta va tenir una gran acceptació dins del sector, fins al punt que va arribar a cobrar-se el 70% dels imports de captures a través d’aquella oficina. D’aquí varen sortir múltiples operacions amb les persones associades de la Confraria tant de crèdits al consum, dipòsits o fins i tot finançaments de noves embarcacions.

Posteriorment, la Confraria va veure oportú prendre com a exemple certes estratègies que ja la Cooperativa duia a terme, com és la de la venda al detall en la seva Agrobotiga. La Confraria, amb les mateixes inquietuds, va obrir l’any 2000 la seva primera peixateria.

La Confraria i la Cooperativa han tingut molt bona relació als efectes de promoció, i han anat de forma conjunta en moltes fires, tant a nivell local com a nivell nacional (Alimentaria o Barcelona Degusta). A nivell promocional, també realitzen en conjunt i des de fa 7 anys i emmarcat dins de les “Jornades de la Galera i de la Cuina Marinera” tot un seguit d’actes, destacant principalment el que realitzen a les instal·lacions de la mateixa Cooperativa de la “Fregida de calçots i galeres”, acte que ja s’ha convertit en un referent i de gran acceptació popular.

La Confraria va iniciar l’any 2009 una línia de productes congelats que tenen com a base el peix de Cambrils i la Cooperativa es va convertir en un punt de venda d’aquests productes dins de Cambrils en la seva botiga. Vist el resultat d’aquesta nova línia de productes, la Cooperativa va veure convenient fer el mateix, però amb els seus productes com a base, passant a ser les botigues de la Confraria punt de venda d’aquests productes.

Tarragona Blau

Empresa petita que té una Escola de Pesca al port de Tarragona i que es dedica bàsicament a donar informació sobre la pesca a Catalunya, els arts de pesca, les espècies que es capturen al nostre litoral, els hàbitats d’interès pesquer com les fanerògames, etc. L’Escola de Pesca Tarragona Blau va ser autoritzada per la Direcció General de Pesca i Afers Marítims.
El propietari de l’empresa és un pescador de Tarragona que abans es dedicava a la pesca d’arrossegament. En la seva persona hi conflueixen diversos aspectes que el fan mereixedor d’aquest guardó. És el que avui dia s’anomena un jove emprenedor, una persona que assumeix un risc i que té iniciativa per dur a terme una feina en la qual no copia models, sinó que crea una tasca diferent i innovadora. D’altra banda, la seva labor està en la línia de diversificació que es planteja com una solució a les dificultats per les quals passa el sector pesquer.
 
MARAM, Centre d’Interpretació del Peix

MARAM, Centre d’Interpretació del Peix, és una aposta de la Confraria de Pescadors de l’Escala per fomentar la cultura del peix, donar a conèixer la vida i la feina de les persones pescadores, fomentar la pesca responsable i transmetre valors de respecte pel medi ambient i, en especial, pel medi marí.

La Confraria de Pescadors de l’Escala és pionera en diversos aspectes, però dos dels més rellevants són la venda per subhasta per intranet i la creació del Centre d’Interpretació del Peix. Aquestes dues singularitats, sumades a la pesca responsable que es duu a terme des de la Confraria i un entorn extraordinari, fan d’aquest projecte una actuació única i pionera a tot l’Estat.
 
El Maram està destinat al foment de l’educació ambiental mitjançant visites guiades, cursets, seminaris, lloguer de sales, etc.
 
IES Els Alfacs, de Sant Carles de la Ràpita

Per la seva contribució al desenvolupament de l’aqüicultura a Catalunya des de la formació professional reglada.
Actualment, la formació professional impartida a l’IES Els Alfacs està englobada en la família professional marítima pesquera. S’hi imparteixen dos cicles formatius: Operacions de Cultiu Aqüícola (1.700 hores, de grau mitjà) i Producció Aqüícola (2.000 hores, de grau superior), tots dos cicles realitzats durant 2 cursos.

L’Escola d’Aqüicultura de l’IES Els Alfacs és l’únic centre que imparteix aquests cicles formatius a Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears i és una de les pioneres a nivell estatal a impartir aquests ensenyaments professionals.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia