Direcció General de Comunicació

Finestreta única

El Govern dóna el vistiplau al Pla per implantar la Finestreta Única Empresarial, que simplificarà el 68% dels tràmits de les empreses i n'eliminarà el 20%

query_builder   6 setembre 2011 15:12

event_note Nota de premsa

El Govern dóna el vistiplau al Pla per implantar la Finestreta Única Empresarial, que simplificarà el 68% dels tràmits de les empreses i n'eliminarà el 20%

 
  • També s’hi vol incorporar el 90% dels tràmits, de forma multicanal, i aconseguir que el màxim de tràmits siguin de resolució immediata.
  • Amb la implantació de la Finestreta Única Empresarial, s’espera un estalvi per a les empreses de 160 milions d’euros anuals en costos de constitució i legalització. Per tant, en quatre anys, l’estalvi previst serà de 640 milions d’euros.
  • La Finestreta Única Empresarial (FUE) —que prossegueix i optimitza la tasca duta a terme des de 1990 per l’Oficina de Gestió Empresarial (OGE)— serà punt de referència per a les persones emprenedores, empresàries i intermediàries en els tràmits que han de fer amb les diferents administracions públiques al llarg del cicle de vida de l’empresa.
 
El Govern ha aprovat el Pla per a la implantació de la Finestreta Única Empresarial (FUE), a través de la qual es vol impulsar el canvi de model de relació entre les empreses i  l’Administració. En compliment de l’encàrrec que el mateix Executiu va aprovar el 15 de març, el conseller d’Empresa i Ocupació, F. Xavier Mena, ha informat avui l’Executiu d’aquest pla d’implantació 2011-2014 que preveu, entre altres objectius, eliminar el 20% dels tràmits administratius que han de fer les empreses, i simplificar el 68% dels tràmits restants.
 
El Govern de la Generalitat considera prioritari aquest canvi del model de relació entre les empreses i  l’Administració, basat en la confiança en l’empresari, i que situa el ciutadà —en aquest cas l’empresa— en el centre de les polítiques públiques. Aquesta nova orientació requereix per part de l’Administració una transformació del marc jurídic i tecnològic, però sobretot un canvi organitzatiu intern.
 
El Pla contribuirà a aquest canvi d’orientació de les polítiques del Govern cap a les persones empresàries mitjançant l’ús de dos instruments: d’una banda, la racionalització i simplificació dels procediments de l’Administració – alliberant les càrregues administratives innecessàries, incorporant els mitjans electrònics en la relació amb les empreses i fent que la intervenció de l’Administració no sigui amb caràcter previ a l’inici de l’activitat econòmica sinó a posteriori— i d’una altra, la implantació de la Finestreta Única Empresarial (FUE), com a punt de referència de les persones emprenedores, empresàries i intermediàries en la seva relació amb l’Administració.
 
Pla d’implantació de la Finestreta Única Empresarial (FUE) 2011-2014

Prosseguint amb la tasca duta a terme des de 1990 per l’Oficina de Gestió Empresarial (OGE), la Finestreta Única Empresarial (FUE) és una xarxa interadministrativa que té per objectiu facilitar la gestió dels procediments administratius de les diferents administracions públiques —central, autonòmica i local— que afecten les persones emprenedores, empresàries i intermediàries, al llarg de tot el cicle de vida de l’empresa.
 
Amb l’horitzó del 2014, el Pla es fixa com a objectius: eliminar el 20% dels tràmits identificats de l’àmbit de la Generalitat; simplificar el 68% dels tràmits identificats que no poden ser eliminats; incorporar a la Finestra Única Empresarial, de forma multicanal, el 90% dels tràmits; i aconseguir que el màxim de tràmits burocràtics siguin de resolució immediata.
 
La implantació de la Finestreta Única Empresarial implica abordar una sèrie d’actuacions en els àmbits jurídic, organitzatiu i tecnològic:
 
  • En l’àmbit jurídic: Continuant amb el camí d’eliminació i simplificació iniciat per les tres lleis conegudes com a Llei òmnibus, s’ha previst una revisió i anàlisi detallada de cadascun dels tràmits per identificar el tipus de norma que cal modificar per fer efectiva la proposta (llei, decret...), així com el seu àmbit de competència (estatal o Generalitat de Catalunya).
  • En l’àmbit organitzatiu: Donada la complexitat de la implantació de la Finestreta Única Empresarial, tant per l’elevat nombre de tràmits com perquè afecta tres administracions públiques, el canvi organitzatiu esdevé determinant. Les actuacions a dur a terme en aquest àmbit seran definir els criteris organitzatius, designar els interlocutors i obrir la reforma a la participació d’empresaris i associacions empresarials.
  • En l’àmbit tecnològic: Els principals projectes en l’àmbit tecnològic són la posada en marxa del portal de serveis a les empreses, el mapa de tràmits informatiu, el sistema d’informació dels empleats de l’OGE, la integració amb sistemes d’informació d’altres nivells d’administració (de l’Administració de l’Estat i de l’Administració  local, amb els  ajuntaments que vulguin prestar els serveis FUE i la integració amb les solucions tecnològiques del Consorci AOC i el desenvolupament de mòduls comuns de tramitació electrònica, amb caràcter corporatiu.
 
 
Resultats i impacte de la implantació de la FUE: reducció del 20% dels tràmits, simplificació del 68%, i estalvi de 640 milions d’euros per a les empreses
 
S’han identificat gairebé 600 tràmits que les empreses poden realitzar, en funció de quina sigui l’activitat que vulguin portar a terme: prop de 470 (78%) són competència de l’Administració de la Generalitat; uns 100 (16%) són competència de l’Administració de l’Estat; i una vintena (4%) són competència de l’Administració municipal. Es tracta d’incorporar de manera progressiva tots aquests tràmits al catàleg de la FUE per tal d’oferir un servei integral, de proximitat.
 
D’aquests tràmits, un percentatge relativament petit (7%) són tràmits transversals mentre la resta (93%) són sectorials. Els tràmits transversals tenen un impacte molt elevat sobre l’activitat econòmica, ja que l’afecten de manera transversal amb independència del sector d’activitat concret a què es dediqui l’empresa.
 
Dels 470 tràmits identificats competència de la Generalitat, es preveu eliminar uns 90 tràmits, 73 totalment i 17 de manera parcial (el 20% dels tràmits identificats en l’àmbit de la Generalitat) i la revisió i simplificació d’un 68%.
 
A més de l’eliminació i simplificació administrativa, la implantació de la FUE suposarà un estalvi de 160 milions d’euros anuals per a les empreses en costos de constitució i legalització, i per tant de 640 milions d’euros en els propers 4 anys. Així mateix, la FUE pretén millorar la relació empresa-administració (business-friendly). L’Administració serà facilitadora de l’activitat econòmica: integrant serveis, oferint més celeritat i eficiència, treballant en xarxa, i prestant els serveis de forma multicanal amb independència de l’administració competent.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia